Nyheter

Oppositionsråd: ”Kommunens fastigheter blöder energi”

Nyheter Att energieffektivisera kommunens fastigheter är snart på gång. – Vi ska bara få medel till det, säger kommunalrådet Jonsson. 

Här kanske det ska energieffektiviseras? Arkivbild

I en motion till kommunfullmäktige lämnade KD förslag på energieffektivisering, miljösatsning och hållbar utveckling då energifrågan är mer aktuell än någonsin. I motionen önskas det att kommunen kartlägger och upprättar en plan för energieffektivisering för kommunens 50 fastigheter och att senast kvartal tre 2023 påbörja arbetet med energieffektivisering enligt plan uppgjord tillsammans med Vaggeryds Energi. Motionen lämnades in i januari i år och under förra veckan fanns den med på kommunstyrelsens arbetsutskotts bord. 

Thomas Axelsson (KD) berättar:
– Man kan konstatera att kommunens fastigheter blöder av energi. Man sköter inte uppvärmningen och användningen av el i kommunens fastigheter. Vi fick ett positivt besked på motionen, men det vi inte fick gehör på var att man inte kunde genomföra detta i kvartal tre, som vi önskade. 

Gert Jonsson (M);
– Vi ska ha budgetmedel för det här också. För varje lånad peng är det 4–5 procents ränta. Det är inte bara att besluta, det ska betalas också. 

Thomas Axelsson (KD) replikerar:
– Det här betalar ju sig själv framöver.

Sagt och gjort. Motionen fick ett förslags-ja och går nu vidare till kommunfullmäktige. 

Innan motionen diskuterades på arbetsutskottet hade remissvar lämnats från bland andra Vaggeryds Energi:s vd Rikard Larsson som anger att ”Vi samarbetar gärna med fastighetsavdelningen och det finns gemensamma vinster att göra vid ett samarbete”. Tekniska nämnden, som också varit remissinstans, föreslår avslag på motionens förslag till genomförandeplan men nämnden ställer sig positiv på motionens grundintentioner.

Taggar

Dela


Läs mer

Ja till att se över energi i kommunens fastigheter

1 reaktion på Oppositionsråd: ”Kommunens fastigheter blöder energi”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *