Nyheter

Julklappen: Ersättningen blir kvar på samma nivå

Nyheter En fråga som hade kunnat bli en het politisk potatis i juletid har kunnat avgöras helt utan att våra förtroendevalda har behövt besluta om det. Habiliteringsersättningen för den dagliga verksamheten kommer ligga kvar på samma nivå även 2024.

Arkivbild. Foto: Sara Mejving

Tidigare i veckan kunde ni här på Skillingaryd.nu läsa en insändare från FUB (föreningen för intellektuellt funktionsnedsatta) i Vaggeryds kommun om att habiliteringsersättningen skulle halveras från och med 2024. Från dagens 1 000 kronor i månaden till 500.

Denna punkt fanns med på socialnämndens sammanträde under tisdagen. Men, den ströks innan mötet och socialchef Lotta Damberg förklarar varför.
– Det kommer komma statsbidrag. Så ingenting kommer hända, utan vi fortsätter som vi gjort.

Anledningen till den sena vändningen är att Socialstyrelsen inte förrän nu har gett information om hur det blir plus att det ifjol gavs besked från regeringen att 2023 års bidrag förmodligen var det sista.

Olika från kommun till kommun

Habiliteringsersättning är en ersättning som en person som deltar i daglig verksamhet kan få,
Ersättningen är inte reglerad i lag, förordning eller föreskrift, men är ett sätt att stimulera den
enskilde att delta i verksamheten Sedan 2019 har Socialstyrelsen fördelat ut statsbidrag till kommunerna Syftet med statsbidraget är att införa, bibehålla eller höja en låg dagpenning till dem som delar i daglig verksamhet.

LÄS MER:  Förslaget: Ersättningen halveras

Hur mycket och på vilket sätt kommunerna fördelar pengarna är olika. I Vaggeryds fall så gör man en individuell bedömning från fall till fall över hur mycket personen klarar av att delta i den dagliga verksamheten. Sedan utgår ersättningen efter det.

Skillingaryd.nu har varit i kontakt med andra kommuner i länet och baserat på de svar vi fått så kan konstateras att Vaggeryd kommun ligger bland de som betalar ut mest ersättning i Jönköpings län. Något som de nu även kommer fortsätta med under 2024.

Taggar

Dela


7 reaktioner på Julklappen: Ersättningen blir kvar på samma nivå

Även om jag inte sett nämndens protokoll Linnea, så vet jag att texten även fanns i arbetsutskottets handlingar och då fick jag det förklarat för mig, att det betydde att man tillför budgeten ytterligare 150 tkr. Undrade också vad det innebar.

Skönt att det inte blev en förändring.
Det hade varit förödande med en halvering.
Personerna på daglig verksamhet är värda
sin Habersättningen och lite till.
Brukarna på Stjänfabriken och Knuten
”jobbar” med Legoarbeten åt företag,
således kommer det in en hel hel pengar
till kommunen.
God Jul!
önskar
fd Arbetskonsulenten.

De pengar vi får från företagen ser vi inte heller. Har räknat ungefär på vad vi får. Inte kostar två sommar- och två julfester så mycket… Vad är resten?

Har någon på allvar föreslagit att vår allra sköraste grupp i kommunen ska halvera sin ersättning till 500 kronor. I månaden? Omänskligt och osmakligt, grinigt. Dags att socialnämnden funderar på vem de är till för? Invånarna eller pengapåsen?
Vad menas med budget ”en förstärkning görs på 150 tusen kronor till området”. Blev det mer pengar kvar eller menas det att 159 tusen kronor mera fördelas till deltagarna? Svårt att förstå kanslisvenskan.

Vi fick extra pengar julen 2019, cirka 2 900 kronor var överskottet för det året. Vet inte vad dem tar vägen numera, då det alltid sägs ”finns inga pengar till det” om man vill göra något

Ja det var ju bra att det inte blir någon halvering av habersättningen. Men som JS skriver , det är ju tack vare att staten går in . Jag är glad för de drabbades skull men inte på de grunderna att det är tack vare staten.
Där ser man hur mycket dessa människor är värda i vår kommun.

Ja nu blev det lättare att vara generös plötsligt när någon annan betalar. För några dagar sedan lät det annorlunda när eventuellt kommunen skulle betala själv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *