Nyheter

”Klapp på axeln” när årsredovisningen godkändes

Nyheter Det var många positiva ord, beröm och klapp på axeln som politikerna lämnade när årsredovisningen skulle beslutas under kommunfullmäktige. SD-ledamot: "Jag hoppas att alla nämnder kan jobba som vi i socialnämnden". I slutet av debatten hopade sig dock de mörka orosmolnen över Hjortsjöskolan i Vaggeryd.

Först ut var tjänstekvinnorna Åsa Boberg Öhrn, Camilla Holm och Camilla Wallin Kupherberg som redovisade sin respektive del i årsredovisningen. 

Nytillträdda ekonomichefen Holm presenterade fina siffror och att nämnderna håller sin tilldelad budget. Personalchef Boberg Öhrn visade att kommunen satt höga mål, sjukfrånvaron sänkts och att Arbetsmiljöverket visar att att det finns brister inom hot och våld i skolan. Wallin Kuphenberg, verksamhetsutvecklare, redovisade måluppfyllelsen:
– Vi har en högre måluppfyllelse än tidigare. Två mål är inte uppfyllda, barn- och utbildningsnämndens mål när det gäller betyg och likvärdighet. Vi är 43 invånare färre jämfört med föregående år. Det har hänt mycket i övrigt och den fina ekonomiska redovisningen visar att vi fått mycket pengar. Etableringar är fortsatt på framfart, företagsklimatundersökningarna visar goda resultat, behörigheten till gymnasiet för elever årskurs nio har ökat något från föregående år men resultatet i årskurs 6 och 9 ligger fortsatt på nivåer som är under målsättningen. Arbetslösheten planat ut, lite osäkert på vad som händer framöver, men vi ligger lågt i länet. Hälsocenter är vi stolta över. Kostverksamheten utvecklas. I ohälsotalet sticker vi inte ut, men vi ser att det är stor skillnad mellan män och kvinnor, vilket är något vi måste jobba med.

LÄS MER:  Bokslut: 37,5 miljoner plus

Dags för debatt…

Gert Jonsson (M); 
– Stort tack till Camilla, Camilla och Åsa för pedagogisk redovisning. 2023 blev ett bra år. Vi var påverkade av vår omvärld, osäkerheten kring inflation med mera. 2023 var första året när vi provade att styra blockövergripande. Vi försökte göra det på vårt vis och att vi har lyft in våra politiska riktlinjer, vi tror att det är viktigt med att visa vad vi vill. Det vi politiskt vill är vi nog ganska eniga om här. Stolt över det fina verksamhetsår vi haft. Vi levererar väldigt goda resultat och vi har en kostnadseffektiv verksamhet. Vi tror att samverkan är en stor och stark framgångsfaktor i en kommun. Ett område som går som tåget är näringslivet, vi har en otrolig utveckling. Nya företag och nya företagsetableringar på gång. Vi har invigt två skolor, vi har fått ett nytt fjärrvärmeverk och vi har väldigt fina resultat inom omsorgen. Vi har en låg arbetslöshet och en hög försörjningsgrad. Det betyder otroligt mycket att invånarna har ett arbete att gå till. I allt positiva finns det saker att jobba med och det är kunskapsmålen i grundskolan, bostadsproduktionen stod nästan helt still och att vi blev färre invånare. Det är tre ställen som vi tappar på, vi har större utflyttning än inflyttning samtidigt som vi har låga födelsetal. Landsbygden fortsätter att tuffa på och mest ökar Åkertrakten. Vi måste hantera den här frågan framöver och vi tror att det kommer en räntesänkning som ger indikationer. Vi har jobbat hårt med våra detaljplaner och det ska finnas förutsättningar att flytta hit. Barn- och utbildningsnämnden jobbar med kunskapen men vi behöver komma upp ett knäpp till. Vi lämnar 2023 bakom oss och vi går in i 2024 med tydligare gemensamma prioriteringar. Att våga prioritera, vi har mycket investeringar framför oss. Viktigt att vi har med resultat också. Vi får säkert ta nya lån men i och med lån kommer ränta som vi ska budgetera för. Förmågan att prioritera bland investeringsprojekten. 

Thomas Axelsson (KD); 
– Först vill jag tacka för den fina prestationen. Mycket tack för er yrkeskunskap som gör att vi uppnår de ekonomiska målen. Camilla, som är ny på jobbet, har gjort ett fint arbete. Budgetarbetet gjordes under den forna majoriteten. Intäkterna ökade mycket mer än förväntat trots att vi hade en pandemin, krig i Europa och ett lägre invånarantal. Staten har varit generös detta år och skatteintäkterna varit höga. Nästan 30 miljoner kronor kommer av försäljning av mark. Viktigt att vi höjer kunskapen i skolan. Det man inte ser i redovisningen är vad majoriteten inte gjort. Bland annat Hjortsjöskolan som lovades projekteras för ett år sedan. 

Ann-Katrin Löfstedt (M); 
– Det jag anser är viktigaste från förra året är att socialnämnden håller budget för nionde året i rad. Brukarundersökning och medarbetarundersökning är bättre än föregående år. Biståndsbedömt trygghetsboende, första i länet, öppnades i Vaggeryd. Stort tack till alla som på något vis arbetat med och för socialnämndens verksamhet. 

Jan-Erik Aronsson (SD);
– Förra året var det många hårda ord i poltiken. Jag ska lyfta det goda ordet. Inom socialnämnden finns ett gott samarbete mellan majoritet och opposition. Klimatet mellan oss i nämnderna, och de olika cheferna, är mycket god. Detta tillsammans har spridit sig till de olika verksamhetsområden. Vår ordförande håller samman nämnden på ett föredömligt sätt och vi alla kommer till tals. Våra suveräna medarbetare håller sig inom de ramar de fått tilldelade. Jag önskar att ni någon gång kunde vara med på ett arbetsutskott, vi är nästan till 100 procent överens. Det är tack vare att vi är pålästa och att vi har ett sådant klimat att vi vågar prata. Jag hoppas att alla nämnder kan jobba som vi i socialnämnden. 

Kenth Williamsson (S); 
– Tack för ett fint underlag med mycket detaljer. Vi har lyckats väl i många undersökningar vilket visar att vi har goda resultat inom olika delar. Vi har beslutat om strategiska inköp av mark för rådighet, vi har tagit beslut om nya detaljplaner så att förutsättningar blir bra. När det gäller våra arbetsgivarmål ser vi att sjukskrivningar har minskat, det är en viktig parameter hur våra anställda mår. Tittar man på socialnämnden så kan vi konstatera att sjukskrivningstalen är lägre än 2018. Visst är det mycket positivt som har hänt. Cykelvägen till Linnesjön är klar, Sörgårdsskolan och Nya Götafors skola är i bruk, vi har renoverat en del på våra förskolor. Det finns kvar att göra, men jag känner att årsredovisningen är positiv. Jag yrkar bifall till förslaget. 

Nadira Kilim (S); 
– Kultur- och fritidsnämndens verksamhet, jag vill tacka politiker i nämnden och vår verksamhet. Vi har nöjda och engagerade medarbetare. Jag tycker att vi kan vara nöjda med vårt ekonomiska resultat. Om man ska lyfta lite positivt som hänt har tävlingar på SM-nivå hållits på rally-, jaktskytte- och hästtävlingar, imponerande bra arrangemang. Kulturskolan är tillbaka på Fenix 2. Järnboden i Götafors har renoverats och Kvarnen i Hagafors har målats om. På fritidsverksamheten har många aktiviteter gjorts. Underhålls- och renoveringsarbetet har gjorts i båda våra simhallar. Det har gjorts effektivt både avseende tid och kostnader. Under året har kommunrevisionen granskat vårt arbete och konstaterar att vi har mycket bra verksamhet till en låg kostnad. 

Marijo Corkovic (S); 
– Angående budgeten har barn- och utbildningsnämnden ett litet underskott, men vi har inte fått all kompensation för våra temporära lokaler vid Hjortsjöskolan. Vi hade ett tufft år med inflation, skolindex låg på 34 procent, i vanliga fall ligger den på 10 procent. Skolskjutsar var tufft detta året men ändå lyckas vi med bra ekonomiskt resultat. 20 barn anmälde sig till lovskolan. Lyckas vi få sju elever på rätt sida så ligger vi på rikssnittet när det gäller niornas resultat. Det är inte så mörkt som vi tror. Thomas Axelsson (KD) säger att mellanstadiet ska vara klart en viss tid, men Sörgårdsskolan skulle vara klar 2019 men det var den inte. Bifall till kommunstyrelsens förslag. 

Ulf Abrahamsson (C); 
– Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Mycket är sagt. Mycket är positivt. Mycket är beslutat under 2022 och den nya majoriteten har genomfört tidigare beslut. Det finns faror i framtiden. Vi har två bolag. Jag har aldrig sett så lite text som när det gäller Vsbo och Veab. Jag ser en liten fara med det ränteläget, värmetaxen kan bli för hög. Det kunde varit lite mer ord kring detta. Resultat Vsbo är oroväckande samtidigt som vi extremt mycket behöver bostadsbyggnation. Med det ränteläget vi har vill jag veta hur Gert tänker kring detta. Till barn- och utbildningsnämnden; jag blir orolig som farförälder i Vaggeryd, har det nått ordförande också att det är minst sagt katastrofalt läge när det gäller Hjortsjöskolan, däremot hör man bara lovord gällande Fågelforsskolan. Vi är en ny situation, jag kan bara fylla i Kenth. Nästa år kanske det är dig vi pratar om. Gruppmöten ett antal år, ni i socialnämndens frågor med en positiv min, det är sämre på en del andra fronter, där vi inte kommer till tals och får en diskussion. Majoriteten bestämmer. Jag hoppas att ni läser och tittar på Anki, du är ett föredöme som nämndordförande. 

Gert Jonsson (M) replikerar: 
– Det är mycket vi borde ha nämnt. Veab:s redovisning ser jag en ljus framtid. Man har jobbat med svåra frågor, bränsletillgången, men man gör ändå investeringar av stora slag. Vi hade en årsstämma i Veab och jag ser positivt på utvecklingen och framför allt löst upp knutarna mot industrin. Vsbo är mer plågat av den verkligheten man lever i. Jag känner oro hur man ska hantera bostadsbyggandets utveckling, men vi hjälper till med planer. 

Ulf Abrahamsson (C) genmäle: 
– Ingen kritik mot Veab, men tittar man i horisonten så borde man kunna dela upp det här med fjärrvärme, fiber och el. Tänker på framtiden. 

Marijo Corkovic (S); 
– Ja, Ulf, angående Hjortsjöskolan. Det har varit vissa saker där, nätkränkningar bland annat. Om vi ska jämföra högstadierna i kommunen har vi i 12 år haft samma rektor på Fågelfors vilket medför rutin och alla vet hur man jobbar. I Hjortsjöskolan har det bytts rektorer ett flertal gånger. När skolgården var klar så gick kränkningar ner. När mellanstadiet är klart blir det mycket bättre till både personal och elever. 

Ulf Abrahamsson (C) genmäle: 
– Tack för svar Marijo. Ingen kritik till dig eller nya styret. Jag måste få ställa frågan, är vi överens om analysen gällande Hjortsjöskolan. Om vi är politiskt överens kan vi lösa problemet på skolan?

Marijo Corkovic (S); 
– Klart att vi är överens om att det är problem på Hjortsjöskolan. Problemet är inte från i dag eller i går. Det började för några år sedan. Vi ska jobba för att Hjortsjöskolan blir samma trygga skola som Fågelforsskolan. 

Jörgen Johansson (C); 
– Roligt att höra att det är bra för det mesta. Investeringar är viktiga, inköp av fastigheter bland annat. Men det mest ekonomiska försvarbara är att underhålla det vi har. Svaret var att med de pengar som är insatt i reinvesteringen så har ökningen har minskat. Det ökar inte lika mycket. Det är en signal till oss. Reinvesteringar är det viktigaste vi har. Vi får ta till oss hur vi får till det här bättre på Hjortsjöskolan. Jag vet vad jag pratar om. Jag hoppas att vi kan ha en handlingsplan. Föräldrar flyttar barn från Hjortsjöskolan. Det här pågår nu. Det är inget vi kan vänta på. Barn- och utbildningsnämnden måste ta tag i det här nu. Skolan är det viktigaste vi har. Det har pågått alldeles för länge. 

Thomas Axelsson (KD); 
– Jag stryker under det Jörgen säger angående reinvesteringar. Vi äskade mer pengar och det är något vi måste tänka på framledes. Positiva rapporter men det finns också rapporter som inte är så bra. Småföretagarnas verksamhet och överlevnad har vi tappat 20 placeringar. Det finns en potential att öka. 

Kenth Williamsson (S); 
– Det är fint att vi känner delaktighet gällande 2023. Det känns bra att vi har en större samsyn när det gäller de politiska besluten. Jag noterar att det är viktigt med våra fastigheter och vi vet vilka problem som varit historiskt när det gäller fastighetsskötsel. 

Nexhat Shabani (S); 
– Trevlig att höra att ni har trevligt i socialnämnden. Att underhålla våra grejer är det bra att Movalla går över till kommunal regi. Jag vill också kommentera Hjortsjöskolan. Man kan inte jämföra denna skola med Fågelforsskolan. Inte konstigt att man inte trivs när det är för många barn och ihoptryckta baracker. Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. 

AnnaKarin Slunge (S); 
– Jag är inne och jobbar på Hjortsjöskolan. Föräldrar kan bli förskräckligt oroliga när de hör det här. Åtgärder börjar sättas in. Vi har nu biträdande rektor på plats och det kommer att förbättras, det är på väg åt rätt håll. 

Gert Jonsson (M); 
– Vi har presidieöverläggningar och vi får information om att man jobbar intensivt med allt arbete på skola. Det är inte bara barn- och utbildningsnämndens jobb, här gäller det att vi jobbar tillsammans på flera plan. Oerhört lurigt med enorm inflationsutveckling. Hög kostnadsutveckling. Det som är glädjande är att man ska se saker och ting i helhet. Vi gjorde en del bra beslut tidigare vad gäller verksamhetsmark. Vi har en unik situation, vi har mött och hanterat den stora pensionsfrågan. Det som är viktigt framöver är den utvecklingen vi har. Blir vi inte fler invånare så blir det än tyngre att hantera de investeringar framöver. 

Jörgen Johansson (C):
– Movalla ja, varför händer det inget? Trolleberget, har det stannat? Saknas det detaljplaner när det vänder? Vi måste få folk till att bo här. 

Kenth Williamsson (S); 
– Movalla, den är på väg upp. Detaljplaner, vi är laddade. 

Debatten avslutades och kommunfullmäktiges ledamöter godkände årsredovisningen för 2023.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *