Nyheter

Länsstyrelsen överprövar bygglovet

Nyheter Miljö- och byggnämnden lämnade ett positivt besked för nybyggnation av hus i Nåthult. Nu har Länsstyrelsen meddelat att de kommer att se över beslutet då delar av fastigheten ligger inom skjutfältets influensområde.

Det var i slutet av mars som miljö- och byggnämnden lämnade ett positivt förhandsbesked för ett nytt bostadshus i Nåthult utanför Skillingaryd. Dock ligger en del av fastigheten inom influensområdet för Skillingaryds skjutfält och är därmed ett riksintresse, därav överprövar Länsstyrelsens nu kommunens förhandsbesked.

Syftet med Länsstyrelsens tillsyn är att säkerställa att Försvarsmaktens användning av Skillingaryds skjutfält inte påtagligt försvåras genom etablering av bostadshus i området. Föreslagen tomtplats utsätts, enligt Försvarsmakten, för bullernivåer överstigande 65 dB(A) från finkalibrig ammunition vilket överskrider rekommenderade ljudnivåer för skottbuller vid bostäder enligt Naturvårdsverkets allmänna råd. Det kan även uppkomma klagomål som vid senare tillståndsprövning kan komma att inskränka den militära verksamheten på skjutfältet och detta kan i långsiktiga projektet påtagligt försvåra användningen av riksintresset.

Detaljplaner kan överlämnas och överprövas av Länsstyrelsen om den anser att vissa krav inte är uppfyllda. Här kan ni läsa om att kommunen lämnar positivt besked och Försvarsmakten ett negativt.

 

 

Taggar

Dela


1 reaktion på Länsstyrelsen överprövar bygglovet

Influensområde 65 db – det borde vara max 45 db . Men det finns ju ljuddämpare till skjutvapen också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *