Nyheter

LeMarcs sånger i gemensamt körprojekt

Nyheter ”Det som håller oss vid liv” heter musikmässan där ett 100-tal körsångare från kommunen och Jönköping tar ton i Åkers kyrka första sommarkvällen i juni. Vi träffade kyrkomusikerna Håkan och Anette som berättar om gemensamma samarbetet.

Anette Svensson och Håkan Sparf håller i varsin kör och sammanstrålar i Åkers kyrka 1 juni för musikmässa

En sommarkväll i bygdens största kyrka. Över 100 körsångare. Tre körledare från tre olika församlingar. Mässa. Kyrkvänliga texter av Peter LeMarc. Gemensam nämnare blir Musikmässan ”Det som håller oss vid liv” och är det första körprojektet mellan Skillingaryds församling och Byarums Pastorat. Vi träffar kyrkomusikerna Håkan Sparf och Anette Svensson i församlingsexpeditionen i Skillingaryd. Håkan börjar berätta: 

– Eftersom jag är från Jönköpingstrakten och har jobbat där tidigare har vi haft några liknande projekt. Nu är det tre körledare från tre olika församlingar där vi båda är med, samt Österängens församling. Vi har olika sorters av körmöjligheter hos församlingarna och ibland bjuder vi till i någon större projekt, som vi gör nu exempelvis. Vi startade projektkören för den sångsugna men där man kanske inte har tiden att vara med i de permanenta köralternativen. Dels kan man göra den i en liten skala och i Byarums pastorat har vi ”Projektkören” där vi har cirka 60 stycken körsångare. Nu jobbar vi över gränserna och har hittat ett fint samarbete. Fantastiskt kul. Peter LeMarc har gjort härliga sånger och vi tycker att texterna är ”kyrkvänliga”. Vi gör det på vårt sätt och det kommer bli maffigt när vi är ett hundratal som tar ton i Åkers kyrka under musikmässan i juni. 

Elva låtar är utvalda och de tre församlingarna har, eller ska, öva på ”sitt sätt”. Håkan har träffat sin projektkör tre gånger och har två gånger kvar. Anette kör intensivare variant och startar nu på torsdag med tre efterföljande tillfällen innan ”examensarbetet” i Åkers kyrka. Fem musiker finns med i kompbandet och i kyrkan finns det plats för 500 besökare. 

Kören i Vaggeryd från övning tidigare i år. Bild: Martina Ojala

Håkan Sparf igen:
– Det här ska vi göra för alla. En del av LeMarc låtarna är mer kända än andra och de elva låtarna som vi ska framföra har valts ut av Anna Birgersson, Axel Dahlin och mig.

Anette Svensson berättar:
– Vi arrangerar detta som en mässa, inte musikgudstjänst,  och det är därav lite moment som ska till också. Mellan låtarna som vi sjunger kommer det vara en kort predikan, en liten text läses ock så vidare. Vi valde mässa då det genererar mervärde och musiken sänder Svenska kyrkans budskap. Vår kyrkoherde Martin Ahlqvist ska binda ihop allt och kommer anknyta till texterna och sångerna så det blir en helhet av kvällen.

Blir det en fortsättning på körsamarbetet?
– Självklart. Det här blir blir häftig känsla när vi är så många, kommenterar Anette snabbt och Håkan nickar och kommenterar:

– Kul med samarbetet längs E4:an. Över 100 personer som kommer att sjunga tillsammans, det kommer att bli fantastiskt.

Av kören är det rätt ”rättvis” fördelning mellan församlingarna och i Byarums pastorat har de redan övat en stund. I Skillingaryd tar just i detta nu Anette in anmälningar.

Håkan Sparf:
– Vi ser hos oss att vi var 15 personer när vi började och nu är vi 35 i ”kör för alla” som är stommen, sedan har vi fler som är med i projektkören. Så visst har vi ett uppsving, jättekul!

Vad är det bästa med att sjunga i kör, frågar vi kyrkomusikerna?
– Man mår så bra. Gemenskap. Att få nya kompisar och att få vara med i ett musikalsikt sammanhang och endorfinerna flödar, kommenterar Håkan och Anette flikar in:

– Körsång är bevisad friskvård. Det är inte så mycket som slår den gemensamma upplevelsen.

Vad har ni båda för uppdrag när körsångarna uppträder i Åkers kyrka?
– Vi håller i det här tillsammans kan man väl säga. Anette är mycket bättre på piano än vad jag är så hon spelar och jag stöttar kören. Nu är så många körsångare så behövs det någon som talar om när vi börjar och slutar, och det blir jag.

Vad har ni själva för favoriter av LeMarc?
Anette: ”Det som håller oss vid liv”
Håkan: ”Sången de spelar när filmen är slut”

Självaste LeMarc, kommer han till Åkers kyrka också?
– Peter kommer inte själv, vad vi vet…, avrundar Håkan Sparf som tar vid intervjun tillfället att se Skillingaryds kyrka nystämda orgel.

"Det som håller oss vid liv" heter musikmässan i Åkers kyrka där 100-talet körsångare framför Peter LeMarc

Taggar

Dela


Läs mer

Sångglädje och körsång i pastoratet

1 reaktion på LeMarcs sånger i gemensamt körprojekt

Vilket härligt projekt! Åkers kyrka har fantastisk akustik! Så bra att det finns många sittplatser för publiken. Jag ska definitivt försöka komma. Så roligt samarbete och körsång är underbart att lyssna på- Så roligt efter pandemin! Tack för ni gör det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *