Nyheter

Sångglädje och körsång i pastoratet

Nyheter Byarums pastorat har en mängd körer som övar tillsammans och som arrangerar och deltar i många gudstjänster, konserter och musikgudstjänster. ”Att sjunga gör mig glad”

Barnkör, Da Capo, Kör för alla, Byarums kyrkokör, Svenarumskören, Vaggeryds kammarkör, projektkör och Sommarungdomskör. Många körer alltså, så det borde finnas något för alla som är sugna på att sjunga i kör. Ellinor Norberg och Håkan Sparf är kyrkans musiker som håller i de olika körerna.

Vi har varit med vid en övning i Vaggeryds kyrka där ”Projektkör 2.0 – Sommar” hade övning. Projektkören är som det låter, en kör som tillfälligt övar för att åstadkomma en konsert längre fram. Körprojektet slutar med en sommarkonsert lördagen den 3 juni tillsammans med kompband, sångsolister och kören ”Kör för alla” under ledning av kyrkomusiker, Håkan Sparf. 

Håkan Sparf med herrarna i bakgrunden.

Alla som är med och sjunger tycker att det är väldigt roligt och att man blir glad och får energi när man varit och sjungit. Men vad driver då körledaren? Vi frågade Håkan Sparf.

Vad är det bästa med att få leda en kör?
– Jag tycker att det bästa med att leda körer är att få göra musik med andra, att få inspirera människor till att växa och utvecklas tillsammans, att se och känna glädjen och energin hos körsångare som når gemensamma mål.

Vad kan vara det knepigaste?
– Egentligen tycker jag inte att det finns så mycket knepigheter, så länge man som körledare utgår från den grupp man jobbar med. Att man anpassar sig efter förutsättningarna. Något som alla körledare kämpar med är att få en balans i körstämmorna att få fler manliga sångare.  

Varför ska man sjunga tycker du?
– Det finns ju många aspekter. Dels är det en väldigt trevlig form att umgås på, man få nya vänner. Sedan är ju körsång något som man mår bra av. Det är många som kan vittna om hur trötta de varit efter till exempel en tuff dag på jobbet, men efter en körövning fått ny energi. Man slappnar av från vardagsbekymmer eller annat. Det är utmanande och inspirerande att sjunga tillsammans, att få till samtidigheten i toner, rytmer och klang.

Sjunger du själv i kör?
– Ja, jag sjunger i Jönköpings Kammarkör, och är med i en projektkör som heter June Cantores. Så det blir mycket körsång både privat och i jobbet.

Blir det en projektkör 3.0?
– Ja, det kommer att bli en till hösten där vi har julkonsert som förra året så det kommer en ny chans till de som vill vara med.

Patrik Melin. Varför sjunger du i kör? För att det är så kul helt enkelt. Jag har sjungit i många år kanske i femton år i iallafall. I kyrkokörer, popkörer och rockkörer.  [1/10]

Lisbeth Lindqvist. Varför sjunger du i kör? För jag tycker om att sjunga och utveckla min röst. Man blir glad av att sjunga, det händer något i kroppen. Man blir lätt liksom och får energi, ett flöde är det ju. Det är också en social gemenskap. Sjunger du i någon mer kör? Nej, men jag har sjungit i kör tidigare i mer än tio år så jag har en rätt så stor körerfarenhet. Sedan gjorde jag uppehåll på nästan tio år men sedan hittade jag den här kören.   [2/10]

Marie Lyck. Varför sjunger du i kör? Det är rolig gemenskap och så är det så kul att sjunga. I stället för att göra det hemma själv i duschen så kan man göra det tillsammans med andra. Sjunger du i någon mer kör? Nej, det är bara den här projektkören jag sjunger i och jag var med även förra terminen när vi hade julkonsert.  [3/10]

Anita Ejdehag. Varför sjunger du i kör? Det är för att det ger så mycket, man blir så glad sedan tycker jag att det är roligt att uttrycka mig med sång. Man träffar ju också många trevliga människor. Sjunger du i någon mer kör? Jag sjunger också i Byarums kyrkokör.  [4/10]

  [5/10]

  [6/10]

  [7/10]

  [8/10]

  [9/10]

  [10/10]

Taggar

Dela


Läs mer

LeMarcs sånger i gemensamt körprojekt

1 reaktion på Sångglädje och körsång i pastoratet

Härligt, Håkan! Imponerande att du orkar hålla så mycket igång! Du lyfter musiken och sången i Vaggeryd!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *