Nyheter

Licensjakten på lodjur startar

Nyheter Länsstyrelsen beslutade i december månad att licensjakt efter lodjur ska göras i länet och den startar i morgon

Arkivfoto Petra de Jong

Länsstyrelsen beslutade att högst 17 lodjur totalt och högst sex honor i reproduktiv ålder, som väger mer än 14 kilo, får fällas. 

Jakten får bedrivas under mars månad eller tills dess att Länsstyrelsen avlyser jakten. Lodjur får enligt jakförordningen jagas från och med en timme före solens uppgång till och med en timme efter solens nedgång. Timmen efter solens nedgång får jakten endast bedrivas som vaktjakt eller smygjakt. 

Jaktområde är indelat i två där jaktområde 1 är västra länsdelen, området avgränsas av länsgränsen och Vätterns västra strand fram till Munksjöns utlopp. Gränsen löper sedan längs E4:an söderut till avfart riksväg 30, därefter längs riksväg 30 till länsgränsen mot Kronoberg. Jaktområde 2 omfattar östra länsdelen, gräns mot jaktområde 1. Den som har jakträtt i området som omfattas av beslutet från Länsstyrelsen får bedriva jakt efter lodjur inom området. Detta förutsätter att jakträtten omfattar jakt efter lodjur. Enligt jaktförordningen ska samtliga som avser att deltaga i licensjakt efter lodjur anmäla sig till jägarregistret. Den som jagar är skyldig att minst en gång i timmen avlyssna Länsstyrelsens telefonsvarare för information om återstående tilldelning. Länsstyrelsens besiktningspersonal ska besiktiga samtliga fällda lodjur. 

Antalet konstaterade familjegrupper i länet har ökat de senaste åren och den senaste lodjursinventeringen visar att länet berörs av 16 familjegrupper varav 10 delas med andra län. Inventeringsresultatet motsvarar en population på cirka 60 lodjur. 

 

 

Läsarbild

Naturskyddsföreningen riktar skarp kritik till jakten som Länsstyreslen beslutat om.

– Det är tragiskt att den svenska tigern, lodjuret, nu ska jagas i rekordstor omfattning. Lodjuret är ett lika skyggt som vackert djur som vi borde vara stolta över och värna snarare än att putta närmre ruinens brant. De metoder som används vid jakt på lodjur är dessutom djupt oetiska, vilket inte skapar någon vacker bild av hur vi i Sverige bryr oss om våra rovdjur, säger Johanna Sandahl, ordförande Naturskyddsföreningen, i ett pressmeddelande där man beskriver följande;

– Lodjur har i princip ingen negativ påverkan på vare sig tamdjur eller hundar. De är inte heller farliga för människan. Lodjur har en viktig funktion i ekosystemet och genom att jaga rådjur och hjort sparar det samhället kostnader i form av till exempel trafikolyckor och betesskador, menar Isak Isaksson, sakkunnig biolog på Naturskyddsföreningen. 

I Naturskyddsföreningens pressmeddelande går att läsa att licensjakten har rört upp känslor bland många. På mindre än tre veckor har Naturskyddsföreningen tagit emot rekordmånga gåvor till föreningens rovdjursarbete från tusentals personer som är oroade och upprörda över den ökade jakten på rovdjur i Sverige. Många är även kritiska till att licensjakten äger rum mitt under lodjurens parningssäsong. 

– Varken lo eller varg är tillräckligt etablerade för att klara av licensjakter i sådan här stor omfattning. De löper stor risk att drabbas av till exempel inavel. Många människor är därför upprörda och har skänkt pengar till oss. Det visar att det är en fråga som berör, och det gör Naturskyddsföreningen starkare i vårt arbete för att minska jakten på rovdjur och stärka den biologiska mångfalden, säger Johanna Sandahl. 

Taggar

Dela


Läs mer

Fem lodjur fällts under de första dagars licensjakt
Tio lodjur fällts i licensjakt
Avlyst licensjakt på lodjur i öst
Avlyst licensjakt på lodjur

6 reaktioner på Licensjakten på lodjur startar

Detta handlar enbart om röstfiske, precis som med vargjakten, och att tillfredställa den delen av väljarna som skriker efter blod och att få lägga till ytterligare ett oskyldigt djur till sin makabera samling. Bara att man tillåter jakt under parningen och inte tar hänsyn till om det är honor som fortfarande har ungar som behöver dem visar ju hur lite det handlar om naturvård och djurens välbefinnande.

Petra Lindén! Hur vill du att lodjursjakten skall bedrivas? När skall man jaga lodjur, om man inte skall jaga i mars? Kom med dina förbättringsförslag!

Det där med att skrika efter blod och samla till sin makabera samling är bara något du diktar ihop själv för att späda på din ilska.
Det är inte så det fungerar. Du är välkommen att följa med mig ut i naturen, bara hör av dig.

Jag har suttit 250 timmar i skogen denna säsongen hur många vilt tror du jag skjutit?

Naturskyddsföreningen upprepar sina argument som en raspig grammofonskiva. Det är lätt att inse att SNF vill ha så många rovdjur som någonsin möjligt och att de därför fabricerar argument för att underbygga sin önskan. Men nu har vi ett förvaltningsmål om att si och så många lodjur skall vi ha. Nu är det målet överskridet och då jagas de med avsikt att hålla förvaltningsmålet. Förvaltningsmålet är satt utifrån en kompromiss mellan önskan att ha lodjur i markerna ställt emot önskan att begränsa skadeverkan. Vad gäller jaktmetoder och jakttider är det uppenbart att är välkomna med förslag till förbättringar.

Varför har ni med vad Naturskyddsföreningen anser om jakten? Varför skilja olika arter åt, är det en lagstiftad jakt klubbad så finns det inget att diskutera men vi hamnar där igen. Söta djur skall inte jagas men vildsvinen skall utrotas. Älgar skall skjutas även om det är där vi skall vara riktigt oroliga då stammen minskar drastiskt.

Det finns gott om lodjur det är därför vi måste beskatta stammen precis som vilket annat vilt som helst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *