Nyheter

Ljus framtid: Tallnäs ska utvecklas och bli bästa stiftsgården

Nyheter Stiftsgården Tallnäs utanför Skillingaryd har tidigare drift och personal varit under den ekonomiska föreningen. Från den 1 oktober tog stiftets styrelse över. – Vi satsar på en bred utveckling i Tallnäs, säger Lars Stråth, ordförande i stiftelsen. 

Lars Stråth är ordförande i stiftsgårdens styrelse och från den 1 oktober tog styrelsen över driften i Tallnäs

Tidigare har stiftelsens styrelse varit hyresvärd och hyresgästen har varit den ekonomiska föreningen i Tallnäs som drivit gården. Under den gångna pandemin har det varit en otrygghet för föreningen, personalen, som nu har fått en ny huvudman, och stiftelsens styrelse. 

– Vi har under pandemin fört diskussioner om läget och från den 1 oktober tog vi över vi verksamheten inklusive personalansvaret, börjar Lars Stråth, stiftelsens ordförande berätta när vi möter upp honom i stiftsgårdens reception. 

Det är full fart i matsalen bredvid då ny köksö och inredning, nya väggar, stolar, bord och golv ska ta plats. 

– Det kommer att bli mer hemtrevligt här i restaurangen, hälsar Frida Ireklint när vi kikar in i matsalen som nästa vecka kommer att öppna igen för gästerna. 

Under de fyra år som Lars Stråth varit ordförande i stiftelsen har det hänt mycket ute på stiftsgården. 

– Vi började med ny ytterbelysning. Sedan har vi totalrenoverat sporthallen och angjort laddstolpar, vi har kopplat in trådlöst internet på hela gården, satt in en digital motor till klockstapeln, installerat bergvärme i hela anläggningen och nu renoverar vi matsalen till en restaurang. Vi har fått bidrag från andra stiftelser och statliga institutioner, men om jag räknar totalt har vi nog investerat närmare sex miljoner kronor här under de senaste fyra åren, berättar Lars Stråth. 

– Jag tror att personalen känner sig mer engagerad och mer trygg av den åtgärden vi gjort nu när vi tagit över verksamheten, så jag ser inget negativt i det här. Allt är i positiv anda och det känner vi av hos personalen också. I juni 2023 fyller stiftsgården 70 år och då ska allt vara tipp-topp här ute. Vi har ett hårt jobb framför oss, berättar Lars Stråth. 

Den ekonomiska föreningen som haft driften vid stiftsgården bildades 2006 och kommer inom kort att läggas ned. I stiftelsens kassa har under den här mandatperioden pengarna vuxit från 147 000 kronor till 2,2 miljoner kronor, stiftsgården är ”självförsörjande” och mer bidrag in till stiftsgårdens styrelse kanske är på väg in efter stiftsfullmäktiges sammanträde senare i veckan… 

– Jag led oerhört med personalen under pandemin när allt ställdes in, så det här vägvalet känns fantastiskt bra och vi har jätteduktig personal så jag ser fram emot det här. Vi ska bli den bästa stiftsgården i landet är vår vision och vårt mål. Vi ska bevisa att det är något speciellt med Tallnäs stiftsgård, menar Lars Stråth. 

Vad planerar ni framöver?

– När restaurangen är klar ska rummen i Pilagården och Östergården renoveras, summerar stiftelseordförande och ser en ljus framtid för Tallnäs stiftsgård. 

Taggar

Dela


Läs mer

Emil lyfter stiftsgården till nya höjder

1 reaktion på Ljus framtid: Tallnäs ska utvecklas och bli bästa stiftsgården

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *