Nyheter

Lockades till Högafors

Nyheter Hembygdsrådet deltog under söndagen i kommunens kulturhelg. Tillsammans med Håkan Johansson  visade rådet den gamla industrimiljön vid Högaforsån för mer än 300 besökare.

Vid Högafors ligger kommunens högsta vattenfall och här är det känt att vattenkraften utnyttjats av människan sedan 1300-talet. Högafors kvarn är omnämnd i ett gammalt pergamentsbrev från 1376. Efter närmare 600 års verksamhet revs kvarnen 1947 och en snickerifabrik byggdes. Den verksamheten blev inte lika långlivad, endast 15 år, men byggnaden står kvar. Den var öppen för besökare hela dagen.

Nedströms snickerifabriken har Håkan Johansson sitt kulturprojekt. Här finns en gamla fullt användbara smedjan som han rustat upp. Nu är Håkan hårt engagerad i att återställa sågen, som han köpte i absolut sista skedet innan den helt hade förfallit. När det är klart kommer han att ge sig på elektricitetsverket. Målet är att återskapa de byggnader vid Högaforsån som användes vid framställningen av bland annat vagnshjul.

Tillsammans med Kvarnabergs hjulfabrik – som ligger 300 meter nedströms Högafors – växer det fram en mycket intressant museal industrimiljö utmed ån. När Håkan Johansson är färdig med sitt projekt och upprustningen av hjulfabriken är klar kommer det bli möjligt att tillverka vagnshjul igen på det gamla viset. Länsstyrelsen har visat stort intresse för det pågående arbetet och är beredd att bidra med ekonomisk hjälp.

Elva bilder finns på denna länk (pdf)

Lars Erik Joakimson

Fotnot: Uppdaterat av redaktionen. Högafors ligger vid Kvarnaberg några kilometer nordväst om Vaggeryd.

Taggar

Dela


1 reaktion på Lockades till Högafors

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *