Nyheter

Miljöinspektör har inte dömt ut

Nyheter Vid måndagens kommunfullmäktige svarade Ann-Katrin Löfstedt (M) på interpellationen från (S) om varför Jupiters lunchrestaurang stängs. En av orsakerna var den fysiska arbetsmiljön där kommunens miljöinspektör har dömt ut ventilation, väggar och golv. Men något sådant underlag finns inte.

Arkivfoto

Den 23 februari besökte miljö- och byggförvaltningens miljöinspektör Jupiter vid en oanmäld inspektion. Enligt kontrollrapporten fungerade verksamhetens rutiner i stort och bristerna, som fanns kvar sedan förra inspektion gällande underhåll, kvarstod. Vid besöket noterades att golvet i anslutning till golvbrunnen mellan kök och matsal var trasigt och det fanns flagnande färg längst ner på väggen i diskrummet.

En arbetsmiljörond planerades från socialförvaltningens sida den 14 mars och i slutet av mars månad skulle en underhållsgenomgång göras med fastighetschefen då en underhållsplan skulle fastställas. Men att miljöinspektören dömt ut ventilation, väggar och golv finns inte med i kontrollrapporten vid det oanmälda besöket, enbart som påpekande och ventilationen nämndes aldrig.

– Informationen som vi i socialnämnden har fått är lämnad av förvaltningen och vi står bakom deras skrivelse. Det finns brister i matsalen och vi lägger inga pengar på underhållsarbete, då snart Mejeriet är klart, det är förklaringen för att vi inte gör något med bristerna som finns i lokalen idag. Det, arbetsmiljön, är av orsakerna till att vi stänger lunchrestaurangen, säger Ann-Katrin Löfstedt (M) ordförande i socialnämnden.

Enligt tjänsteskrivelsen från socialförvaltningen 4 oktober tidigare i år så finns det beskrivit att ”Miljöinspektören har lämnat anmärkningar på arbetsmiljön riktat till undermålig ventilationsanläggning, vägg- och golvbeläggningar”. ”Socialförvaltningen föreslår att avvecklingen av mottagningsköket på Jupiter genomförs skyndsamt. Detta utifrån att det varit problem för arbetsgivaren att säkerställa arbetsmiljön för medarbetarna samt att det inte ses som en ekonomisk fördelaktighet att driva Jupiters kök för de få personer som besöker lunchserveringen. Problem har förekommit under en tid på mottagningsköket men har ökat den sista månaden. Mot denna bakgrund samt krav på anpassning av befintlig budget ser förvaltningen att det är nödvändigt att avveckla lunchserveringen på Jupiter under oktober månad 2018”. ”Avvecklingen under oktober månad beräknas ge effekt på 100 000 kronor och under 2019 blir effekten 420 000 kronor”.

– Ventilationen har varit utifrån arbetsmiljöproblem och inte vid miljöinspektionen. Det har varit flera parametrar som ligger bakom förslaget till stängning. Vid information till nämnden i förvaltningens tjänsteskrivelse kan det blivit klart otydligt och det kan säkert tolkas att miljö- och byggförvaltningen dömt ut. Detta stämmer inte utan det är arbetsmiljöbrister som påvisar ventilationsproblem vid skyddsrond för arbetsmiljö, säger Lotta Damberg, chef på socialförvaltningen.

Samtliga livsmedelsföretag är skyldiga till att följa livsmedelslagstiftningen där alla lagar, förordningar och föreskrifter. Syftet med livsmedelslagstiftningen är att konsumenterna inte ska riskera att bli sjuka av maten de äter. Miljö- och byggnämnden är den kontrollmyndighet som kontrollerar att lagstiftningen följs.

Artikeln från kommunfullmäktige angående Jupiters lunchservering finns här.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *