Nyheter

Miljonerna rullade okontrollerat från kommunen – ett års utredning är ”överspelad”

Nyheter Investeringsutredningen har pågått i snart ett år och fanns med, igen, på kommunstyrelsens arbetsutskotts bord. Tio investeringsprojekt har utretts där det visar sig att skattebetalarna fått stå för många, många fler miljoner extra än vad som var tänkt från början. Utredningen visar att enbart fyra projekt blev sammanlagt närmare 30 miljoner dyrare totalt

Investeringsutredningen tillkom för att utreda vad som gick snett när politikerna drog i handbromsen och införde investeringsstoppet för snart ett år sedan.

– Ska den träda i kraft och verkligen snabbt agera utifrån utredningen så skulle den här varit klar på två månader. Nu är det snart ett år och den är överspelad. Vi har haft uppe utredningen två gångar i arbetsutskottet och underkänt den. Jag och Kenth (S) har samsyn i det här och säger att den inte blir mer fylligare än så här i dagsläget. Nu har vi enhälligt godkänt utredningen. Vad gör vi av de tolkningar som framkommit? Alla summor som har gått fel har vi vetat om i ett år. Varför har det blivit så? Vad har tjänstemännen brustit i och vad har politikerna brustit i? Efter kommunstyrelsen måste vi sätta oss ner och fundera. Vi har under årets som utredningen varit i gång gjort nya reglementet i hur man driver fram investeringar, säger Ulf Abrahamsson (C).

– Jag delar din syn, Ulf, och det är viktigt att vi kommer vidare och att vi hittar något sätt som gör att vi inte hamnar i den här situationen igen. Vi från oppositionen är glada att vi på ett djupare plan utreder varför det i flera fall har gjorts mer än vad det var tänkt från början. Alla har ett ansvar och det ligger mycket politik i det här. Kommundirektören ska se över utbildning och se över behoven av att förstärka tekniska förvaltningen. Jag tror att det behövs eftersom det inte gjordes någon risk- och konsekvensanalys innan utskottet blev en egen nämnd, menar Kenth Williamsson (S).

– Visst vi skulle gjort en betydligt bättre övergång. Många brister i vad kommunfullmäktige beslutade men beslut som är tagna där kan man inte förändra utan att ha vänt det tillbaka till kommunfullmäktige igen. Politikerna bär också ett ansvar och det är viktigt att nämna att politikerna kan bytas ut var fjärde år, men tjänstemännen är kanske densamma över flera mandatperioder, avrundar Ulf Abrahamsson (C).

Arkivfoto; Varför blev allting så mycket dyrare än planerat?

Tio investeringsprojekt finns med i utredningen; AME-ombyggnad, Åvikens förskola, Hjortsjöskolan 7 – 9, Fågelforsskolan 7 – 9, Bullerbyns förskola, Ombyggnad Hasseln (Gamla Skillingarydssalvan), Hjortsjöskolan – kök och övningsbyggnad, Slättens förskola, Storgatan-Götaforsvägen och Valdshultsvägen.

Orsaker till att det ”spårat ur” är bland annat; Tempo och mängden investeringar, ny organisation och uppdragen oklara, otydlig rollfördelning, signalsystem och rapportering, mallar och rutiner otillräckliga, helheten har inte fångats in i projekten och förhandlingar där kvalitétsnivån inte beskrivits fullt ut…

De störst avvikande projekten är; Hjortsjöskolans kök, Gamla Skillingarydssalvan, Åvikens förskola och AME-ombyggnationen. De projekt som är med i utredningen och inte är klara ännu är Hjortsjöskolans övningsbyggnad och Slättens förskola där man, inte idag, vet om avvikelsen är stor, mellan eller  blir liten…

Gamla Skillingarydssalvan hade en budget på 1,8 miljoner kronor och kostade 6,4 miljoner kronor. Åvikens förskola skulle kostat 24,8 miljoner kronor men kostade 39,5 miljonoer, AME-ombyggnationen skulle kostat 2 miljoner men slutnotan blev 7,5 miljoner istället och Hjortsjöskolans kök blev dubbelt så dyr än budget och hamnade på 10 miljoner kronor istället för tilltänkta 5 miljoner…

Idag ser kommunstyrelsen över utredningen.

Taggar

Dela


32 reaktioner på Miljonerna rullade okontrollerat från kommunen – ett års utredning är ”överspelad”

Det är mycket skit som har sopats under mattan i Vaggeryds kommun, det vore på tiden att byta ut mattan och lägga både mattan och skräpet under den.

Fy vad man får ont i magen av att läsa detta. Hur kan det gå till så här? Tänker att alla politiker i kommunhuset bör bytas ut vid nästa val. Förändring måste ske.
Jag arbetar inom förskolan och vi går ofta på knäna. Har inte fått ta in vikarier sedan i våras och när vi vill vara lediga får vi numera bara ta in vikarie om vi ska vara lediga mer än 3 dagar, annars får kollegorna arbeta en personal kort om man bara vill vara ledig 1-2 dagar. Ett upplägg som sliter ut personalen i längden. Det behöver göras besparingar har vi fått höra. Och så slösar politiker på detta sätt med våra skattepengar. Helt ofattbart.

Helt sjukt ju! Det här väcker SÅ många frågor. Finns det inga kontrollfunktioner i organisationen? Hur kan någon enstaka tjänsteman ha mandat att helt vilt upphandla de här byggjobben utan till synes någon som helst insyn och granskning? Är det vilda västern vi bor i? Skjuter lite från höften och bygger kåkar för tiotals miljoner lite på känn! Total inkompetens verkar råda i alla led. Eller är det kanske uträknat och korrupt? Sorgligt i vilket fall. Någon form av extern haverikommission är väl det minsta vi kan förvänta oss!

Är det verkligen ingen som kan ta tag i detta cirkus som pågår i Vaggeryds kommun?
Att det bara får hålla på?

Kan skattebetalarna anmäla kommunen för förskingring av skattepengar?
Nåt är ju allvarligt fel, man handlar upp byggen till lägsta pris som resulterar i ökade kostnader med mångmiljonbelopp! Och inte tala om alla fel som blir på dessa byggen. Fenix 2 är väl rivningsfärdigt. Blir det samma visa med Mejeriet (ryktas om mängde av fel vid slutbesiktning)? Nästa problem blir väl Sörgårdsskolan.
Det är ju våra skattepengar som man undrar var de tar vägen! Ett nytt Sigtuna?

Gick förbi Mejerier i går såg ut som att där det skulle bli en fin vattenspegel som var påbörjad och stenlagd
Nu är är det helt plant där
Blir det inget av med den ?

Vem har valt dessa individer i Vaggeryds kommun inte jag. Korruption är det i högsta grad hur kan de här sitta kvar på sina poster. Sedan behöver vi bara halva styrkan i Skillingehus blir så förbannad varje gång man ska till vårdcentralen – alla parkeringsplatser är upptagna av kommunens anställda. Uppdrag granskning behöver undersöka från grunden var dessa pengar har gått till verkligen.

Det kommer nog inte att bli varesig någon utredning eller ansvarstagande av detta heller för de håller varandra om ryggen hela bunten – år efter år. Ja, det är riktigt låg nivå på hur man gör uppköp och investeringar i kommunen. Hur kan de klara av sin egen ekonomi där hemma kan man ju undra, har de en ”god man” till det?
Och det hjälper ju inte att säga till dem ”gör om och gör rätt” för det har de ju försökt med de senaste tio åren och inte har det blivet något bättre.

Ingen överraskning att Åvikens förskola blev 14 miljoner dyrare. Vad kostade alla dessa sprängningar som höll på i månader. Dåvarande fastighetschefen trodde inte att det skulle behövas några sprängningar. En blind höna kunde ha konstaterat att underlaget bestod av enbart berg. Förskolan är ju dessutom totalt felplacerad vid infarten till ett stort bostadsområde med de trafikproblem som det har fört med sig. Det som saknas hos tjänstemän och politiker i vår kommun är att göra en konsekvensanalys innan man tar ett beslut.

När kommer slutsumman för mejeriet hur mycket dyrare blir det kan vi bara gissa Med vänlig hälsning, Bengt N

Och inget satsas på hemtjänsten , lite personal och vi får fler och fler att hjälpa , vi går på knäna och sjukskrivningar ökar , man orkar inte med stressen , gör något åt det .

Det är mycket egendomligt att för de mest utsatta i samhället och de som ska göra jobbet där finns inga pengar men i” investeringarna” rinner pengarna ”mellan fingrarna”. De högsta tjänstemännen och politikerna bör skämmas. Någon ansvarig måste ju träda fram och förklara hur de kan hålla koll på vissa utgifter men inte på andra.

Hur mycket kostar inte bara alla utredningar? har inte de kostat en massa pengar har nog Rondellen i Skillingaryd blivit större.

Det är med fasa man ser vad vi är på väg. Undrar vad slutnotan blir på Mejeriet. Kommer det att hålla sig inom ramen, troligen inte. Då flera miljoner flyttas från bygget till utemiljö av styrgruppen. Det ska finnas flera hundra fel i bygget.

Det är ju skrämmande vilken total inkompetens som genomsyrar den här kommunen. Det kan ju inte bara bero på en ny organisation utan på inkompetenta politiker. Många av tjänstemännen satt ju innan det här styret och då var inte problemen så stora. Så ska det utredas i snigeltakt så att de hoppas att det faller i glömska. Det är dags för Uppdrag Granskning och Kommungranskarna.

Enligt min uppfattning skall ansvarsutkrävande ske uppifrån. Byt ut högst ansvariga tjänstemän berörda nämnder och kommunstyrelsen. Sker inte detta kommer miljonrullningen fortsätta. En investeringsfråga till som borde utredas är kostnader för trygghetslägenheterna som kommunstyrelse byggt in i äldreomsorgsbygget Mejeriet. Kostnaderna för dessa bör jämföras med de trygghetslägenheter som nästa samtidigt byggdes utav VSbo i kvarteret Tor till betydligt lägre kostnad trots likartad kvalitet.

Finns bara ett ord för dem som sitter vid sina datorer och det är många, alldeles för många. Man undrar vad hälften har för uppgift.
KATASTROF
Lätt att bolla med andras pengar.
Byt ut alla inkompetenta.
Behövs nya krafter, så inte ännu fler miljoner försvinner i onödan.

Dessa pengar hade räckt till många taklampor. Men nu räcker det inte ens till två gatlampor vid Skillingaryds station. Utan nu är det bara två plaströr som sticker upp och har gjort det länge nu.

De kommunala tjänstemännen kan ju alldeles för lite själva och därför anlitas ofta dyra konsultföretag till projekten. Tjänstemännen kan heller inte själva bedöma om konsulterna har räknat rätt och det vet nog konsulterna om. Instämmer helt med föregående insändarna, i det privata näringslivet hade tjänstemännen fått gå för länge sedan eller aldrig blivit anställda överhuvudtaget.

Förstår inte hur en nybyggnad kan bli dyrare än planerat, har man inte offerter på allt?. En renovering kan man ju förstå med oförutsedda utgifter 🙄🙄

Ett konstaterade är att i det privata näringslivet hade följande hänt
1. Vd fått gå med omedelbar verkan
2. Verksamhetschefen likaså
3. Styrelsens ordförande byttes ut

Men i Vaggeryds kommunala värld så ska det utredas.

Som skattebetalande kommuninvånare är detta helt skrämmande siffror. Att politiker inte alltid kan ha all kompetens inom vissa områden kan man ju förstå, men att tjänstemän gör så grava felbedömningar är en katastrof. Om detta hade skett inom ett privatägt företag, hade många av dessa tjänstemän fått sparken för länge sen. Se till att de tjänstemän som anställs har rätt kompetens och kräv att de verkligen gör sitt jobb.
Bör inte även politiker ha någon sorts kompetens inom den nämnden de är vald till? Nu måste det till skärpning på alla håll.
SBK

Håller med SBK till 100 procent
Vore det lika illa i den privata företagsvärlden
funnes det varesig företag eller arbetstillfällen i den här kommunen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *