Nyheter

Nio lodjur i licensjakt

Nyheter Länsstyrelsen har fattat beslut om licensjakt efter lodjur i Jönköpings län. Totalt får nio lodjur fällas, varav maximalt tre vuxna honor, under 2024 års licensjakt som äger rum i mars månad...

Arkivbild av Petra de Jong

Beslutet om att tillåta licensjakt på nio lodjur har fattats för att reglera stammen då den är större än förvaltningsmålet som är fem familjegrupper (honor med unge/ungar). Målet är beslutat av Jönköpings läns viltförvaltningsdelegation. Enligt det senaste inventeringsresultatet finns 13 familjegrupper i Jönköpings län, vilket motsvarar cirka 70 lodjur. Baserat på antalet familjegrupper och omräkningsfaktorer finns det 1 417 djur i Sverige och populationen är därmed fortsatt över referensvärdet för gynnsam bevarandestatus.

Högst nio (9) lodjur får fällas totalt inom Jönköpings län varav högst tre (3) honor i reproduktiv ålder. Maximalt två lodjur får fällas i det norra jaktområdet, varav maximalt en reproduktiv hona. Lodjursjakten startar den 1 mars 2024 och varar som längst till och med den 31 mars. Länsstyrelsen avlyser jakten då det totala antalet djur fällts eller påskjutits och avräknats inom ett län eller del av län eller om jakttiden löpt ut, alternativt om hondjurskvoten uppnåtts i länet eller del av län.

– Licensjakten genomförs i begränsad omfattning och under strängt kontrollerade former så att lodjurspopulationen ska fortsätta ha en gynnsam status i Jönköpings län och i Sverige. Den svenska rovdjurspolitiken säger dessutom att rovdjursstammarna ska minska i delar av Sverige där de är som tätast, vilket gör att vi förväntar oss att Naturvårdsverket i år kommer att besluta om att fler lodjur ska finnas i södra Sverige. Detta är det huvudsakliga skälet till att antalet tilldelade djur är färre i årets jakt jämfört med förra i året, säger enhetschef Henrick Blank.

Inom det södra rovdjursförvaltningsområdet sker licensjakt även i Kalmar, Östergötlands och Kronobergs län.

Källa: Länsstyrelsen

Taggar

Dela


Läs mer

Lodjursjakten avlyst

3 reaktioner på Nio lodjur i licensjakt

https://www.lansstyrelsen.se/jonkoping/om-oss/nyheter-och-press/nyheter—jonkoping/2024-01-15-licensjakt-efter-lodjur-i-jonkopings-lan.html ger i figur 2, sidan 11 en lättbegriplig översikt över hur lodjursstammen i Jönköpings län utvecklats år från år. Antalet steg även efter förra årets jakt på 17 lodjur varav maximalt 6 ynglande honor. Trots ännu fler lodjur i år har Länsstyrelsen utan rimlig förklaring minskat tilldelningen radikalt till maximalt 9 lodjur och maximalt 3 honor iår.
Om man justerar siffran antal ynglande honor för yngelområden som delas med andra län blir siffran 13 revir eller, om man lyckas skjuta de tre honorna, 10 ynglande revir som återstår efter 2024 års jakt.
Dessa tio revir skall jämföras med förvaltningsmålet som är 5 familjegrupper med ungar. Det skall också jämföras med den miniminivå på 3 procent ynglande familjegrupper i länet, som Länsstyrelsen satt.
———–
Man måste fråga sig varför denna plötsliga kursändring, som inte kan leda till annat än konfrontation. Om vi nu plötsligt skall ha 10 ynglande honor i Jönköpings län 2024 – hur många lodjur kommer vi då att ha 2025 och 2026? Det är en sak att tycka lodjur är vackra och gärna titta på dem, men det är en annan sak att låta antalet växa oss över huvudet. Har Länsstyrelsen utsatts för en intern maktkupp eller har länsstyrelsen fått direktiv ”uppifrån”? Det är dags att Länsstyrelsen förklarar sig, förklarar sig tydligt kring det obegripliga. Tills vidare får det inträffade tolkas som entrism, det vill säga att någon tjänsteman utnyttjat sin tjänsteposition till att dra iväg på egen hand. Detta är inte längre ansvarsfull förvaltning enligt förvaltningsplanen.

Det blev lite fel i tekniken. Rätt siffra skall vara 3,5 lodjursföryngringar som miniminivå. Ibland fungerar inte tekniken som man vill.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *