Nyheter

Nu har kopparnätet släckts…

Nyheter Fibern hann inte komma fram till landsbygden väster om Skillingaryd innan Telia släckte nätet

Arkivfoto. Grävningen i det nedsläckta området är inte påbörjat ännu, men planeras att göras innan semestern. När fibern blåses i och kopplas på är dock oklart.

Igår, måndagen den 3:e juni, släckte Telia ner kopparnätet vid tre stationer. Häradsö, Ljungberg och Nyholm. Enligt brev till boende och företagare meddelas att nuvarande kopparnätet inte längre lever upp till dagens behov av driftsäkerhet och kapacitet. Därför kommer det att ersättas med modernare nätlösningar för framtidssäker teknik och tjänster, då främst via mobilnät eller fiber.

I Basseberg bor Lilian Nyström som nu får förlita sig på mobilnätet fungerar.

– Vi har bara fått brevledes information. Tryggheten i att kunna ringa om något händer är borta för många äldre. Kopparnätet kunde gott vara kvar till en bra och trygg ersättning finns. Nu gäller enbart mobilen och den fungerar så länge vi inte har längre strömavbrott, säger Lilian Nyström.

I Linnås slog åskan ut familjens wifi under måndagsmorgonen och bredbandet är nu nedlagt. Nu får familjen förlita sig på, ibland usla, mobiltäckningen i området.

– Det här kommer givetvis att påverka oss mycket då vi har äldre tonåringar i huset och även mig eftersom jag jobbar hemifrån ibland med bokföring. Det blir lite bökigt då vår täckning redan nu är dålig i Linnås, berättar Therese Fornstål.

– Det blir lite tokigt det här. Nu kör vi enbart mobilt men vi har inget alternativ. Vi förstår inte varför man släcker ner innan vi har fått igång fibern, säger Magnus Carlsson på Bergfors Snickerfabrik.

Den 15 mars förra året berättade vi om nedsläckningsbeslutet. Finns att läsa här. 

Taggar

Dela


4 reaktioner på Nu har kopparnätet släckts…

Men med tanke på hela samhällets inställning till landsbygden så skall ju alla bo på orter med tunnelbana eller liknande och där finns ju täckning för mobilen.

Ja då var man tillbaka till före 2a världskriget om man ser till tekniken…

Vi säger TUSEN TACK till Tele2 som försöker hjälpa oss så jag slipper ta mej i rullstol flera kilometer för att få kontakt med mobilen.

Vi har nu en mobilt modem som egentligen skulle suttit i vindsfönstret för att fungera bättre, men det fungerar tyvärr inte praktiskt utan den sitter i ena sovrumsfönstret på övervåningen och där har vi en knastrig sk fast telefon via mobilnätet…
Det knastrar och låter som när jag fick min första mobil i början av 90talet….
Men där vill jag ju inte tillbringa hela dagen, så när jag tagit mej ner till undervåningen där kök och vardagsrum med tv finns får jag hålla tummarna att telefonen fungerar i vardagsrummet så pass att jag kan ringa ut om det skulle hända något och att jag kan svara om någon ringer mej….

Under dom åren vi bott här har den fasta kopparledningen med fast telefoni och adsl fungerat perfekt…

Nu bor vi i mobilnätsskugga och ingen hjälp går att få 👿👿👿

Detta är ännu ett exempel på hur samhället successivt frånsäger sitt ”samhällsansvar”. Om kopparkabelnätet har bristande funktionssäkerhet – då beror väl det på bristande underhåll – för det har ju fungerat tidigare. Vi har ju i flera år sett exempel på det massiva ointresset att sköta dessa ledningar. Norr om Åker har man bara nödtorftigt tejpat upp kabel ett litet stycke upp på stolparna. På andra ställen låg det på marken när jag senast passerade. Det handlar alltså inte om någon inneboende svaghet i systemet med kopparledningar – det handlar om att man fullt avsiktligt struntat i underhållet. Ansvaret för ersättning har fd Televerket, numera Telia, vältrat över på användarna. Nu har de dessutom tagit hänsynslösheten ett steg längre – de river kopparkabelnät innan alternativet finns på plats. Värst av allt – regeringarna rullar tummarna och låter dem hållas. Är detta en självständig svensk politisk ideologi eller handlar privatiseringsraseriet om ännu en EU-anpassning? Jag längtar tillbaka till det ansvarstagande folkhemmet och i detta fall till Televerket.

Detta är ju bara ett av många exempel på hur det svenska samhället fungerar idag och aldrig finns det några ansvariga politiker. Man börjar undra om de över huvud tagit har någon funktion.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *