Nyheter

Nu inleds bombrättegången

Nyheter Ett halvår efter det att polisen stoppade en bil med sprängmedel i Skillingaryd inleds nu rättegången i Jönköpings tingsrätt. En man och en kvinna står åtalade – bland annat för försök till mord.

Det var natten mellan den 16 och 17 oktober ifjol som polisen stoppade en bil i Skillingaryd. I bilen hittades närmare tio kilo sprängämnen som polisen misstänker skulle ha använts mot en familj boendes på orten.

Mannen som är i 30-årsåldern har suttit häktad sedan gripandet. Kvinnan i 25-årsåldern har varit på fri fot sedan mitten av december.

Lämnade telefonerna hemma

På tisdagen inleds rättegången mot de båda. Duon vidgår det händelseförlopp som åklagaren beskriver, men förnekar brott. Enligt stämningsansökan så ska mannen ha hämtat upp sprängladdningen på en okänd plats i Sävsjö kommun. Därefter ska han ha transporterat bomben i sin bil innan denna flyttades över till kvinnans bil.

Därefter ska de gemensamt ha fortsatt färden till Skillingaryd där de stoppades av polisen. Enligt mannen ska han ha fått en lapp med instruktioner om vart bomben skulle placeras, men den lappen har polisen inte lyckats finna. När man gjorde husrannsakan i mannens bostad i Nässjö hittade man två mobiltelefoner som tillhör mannen och kvinnan. Åklagaren menar att detta är ett bevis för att de medvetet försökt undgå att bli spårade.

Mordförsök

Den tilltänkta måltavlan står själv inför rätta misstänkt för att ha hanterat sprängämnen, denne kommer vittna under rättegången.

Mannen och kvinnan står åtalade för brott mot lagen om explosiva och brandfarliga varor, mordförsök/alternativt försök eller förberedelse till grov misshandel eller grovt olaga hot och försök till allmänfarlig ödeläggelse.

Taggar

Dela


Läs mer

Större polisinsats i Skillingaryd – misstänkt föremål säkrat av bombskyddet
10 kilo dynamit skulle döda fem personer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *