Nyheter

Nya belysningen lyfter hela anläggningen

Nyheter Arbetet med att färdigställa den nya belysningen vid Grönelund i Skillingaryd pågår för fullt. Vi har träffat eldsjälarna och grävaren John från Radaholm

Eldsjälarna Lars-Åke Claesson, projektledaren tillika föreningens ordförande Göran Svensson samt...  [1/15]

Ingemar Elgemark berättar om hur arbetet med utbytet av belysningen fungerat  [2/15]

Materialet anlänt till Grönelund  [3/15]

  [4/15]

Här, på gaveln av förrådet, finns knappen där man efter den 1 oktober kommer att tända belysningen  [5/15]

  [6/15]

Stopp i cykelrundan. En större grop gör att pressen fick fortsätta till fots en bit  [7/15]

  [8/15]

Utökning av belysningen har gjorts nedanför "Slätthultsbacken"  [9/15]

John Sveningsson från Radaholm gräver  [10/15]

Och får till sin hjälp två medarbetare som sköter "markarbetet"  [11/15]

"Jag har väldigt mycket att göra" konstaterar John och önskar ingen större publicitet  [12/15]

Allt på grävmaskinen är finskt utan just det här  [13/15]

Med van hand går bytet till ny kabeltrumma...  [14/15]

mycket enkelt. De beräknar vara klar med grävarbetet om någon dag  [15/15]

Som vi har berättat tidigare har den gamla belysningen plockats ner och den här veckan och nästa är det full fart med att sätta upp de nya stolparna. Vi träffar eldsjälarna Ingemar Elgemark, Göran Svensson (som är projektledare), Lars-Åke Claesson och Bengt Bengtsson som har sett till att arbetet flyter på och att det senast den första oktober ska kunna avnjutas den 2,5 kilometer långa slingan med ny belysning.

– Vi kommer att halvera förbrukningen när de här nya LED-lamporna är igång. Men det viktigaste är att motionärerna känner sig trygga här på Grönelund, berättar Göran Svensson när vi tar plats i utemöblerna på klubbstugans baksida.

Det är fjärde omgången belysning som sätts upp och landets kommuner har sett över all belysning och vår kommun är således inget undantag.

– Tidigare har belysningen bytts ut vid Friluftsgården i Vaggeryd och nu är det Grönelunds tur. Kommunfullmäktige sa ja till 900 000 kronor för projektet och allt upphandlades tidigare i år. Huvudentreprenören är från Mölndahl men väljer sina lokala underleverantörer, idag finns här arbetare både från Nissafors, Valdshult och Hestra. Grävningen av fundamenten pågår denna och nästa vecka och vi vill informera om att framkomligheten kan vara lite svår på vissa ställen medan arbetet pågår, menar Göran Svensson som fick stiga av cykeln vid slingan då denna var avgrävd på ett ställe.

När färden med både fyrhjulsdrift, elbil och för egen maskin gjordes runt den nya slingan är grävningen i full gång. Från 100 stolpar, som det var tidigare, är det 79 som ska sättas upp. Anpassning har gjorts så ibland är armaturen på höger eller vänster sida för att maximalt lysa upp i alla ytter- och innerkurvor.

John Sveningsson från Radaholm, strax väster om Stengårdshult, är underleverantör och är i full gång med att se till att kablar och fundament kommer på plats.

– Vi blir klara här om några dagar. Vi har stött på lite berg här, så vi får ägna lite mer tid just här. Men annars går det bra. Maskinen är finsk ända ner till aggregatet. Fungerar fint och inga problem här inte, menar gräv-John som med van hand ser till att kabeltrumman lyfts på och av från grävmaskinen. Med sig har han två medarbetare som ser sköter ”markarbetet” utan maskinell koppling.

– Det ska vara en viss ljusstyrka och vi kan ställa det mellan 10 – 35 Watt. Är man först här på plats så gäller det att trycka på knappen för tända upp slingan. Vi kommer att ha en knapp vid södra gaveln vid förrådet. Det är alltså inte skymningsrelä utan först på plats tänder gäller, berättar Ingemar Elgemark.

Invensteringsstoppet i kommunen gjorde att projektet stannade upp en aning men nu fullföljs det alltså. Skillingaryds FK har fått 40 000 kronor extra för att passa på att byta armaturer inne på området runt klubbstugan också när ”ändå arbetet är igång”.

– Vi är tacksamma för att kommunen ställt upp med pengar. Det här är ett lyft för hela anläggningen. Vi ser också att fler har hittat upp hit till vårt motionsspår i ”dessa tider”, vilket glädjer oss mycket, avrundar Ingemar Elgemark.

Här kan man läsa om reportaget i maj.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *