Nyheter

Pausad fastighetsaffär värderas igen

Nyheter För att återuppta förhandlingarna gällande marken väster om Skillingaryd föreslås det att kommunledningskontoret tar fram en ny och reviderad värdering. "Ibland måste man göra det för att få ut ett rimligt pris" säger majoriteten. Oppositionen svarar med att det är en efterhandskonstruktion. 

Under förra året fick kommunen erbjudande om att förvärva en del av fastighet, cirka 38 hektar, väster om Skillingaryd. Aktuell erbjudan mark kommer att i huvudsak att nyttjas som friluftsändamål och det anges vara huvudsakliga skälet till varför kommunen är intresserad av att fortsätta förhandlingarna med fastighetsägaren. Någon förväntan om bostadsexploatering eller annan exploatering bedöms inte i dagsläget vara aktuell, vilket också framgår av den nyligen beslutade översiktsplanen. 

Kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (M):
– Ärendet har varit pausat och nu vill vi starta upp igen och vi tycker från majoriteten att den värdering som gjordes var innan översiktsplanen var klar. I den gamla värderingen var det 24 hektar som framöver kan vara ett tilltänkt bostadsområde. Revisionen hade synpunkter och jag har träffat dem och det är just det det handlar om att vi ska vara tydligare, sätta bättre och tydligare riktlinjer. Varför ska vi förvärva detta område? Det är friluftsändamål och det ska vara tydligt för oss själva och för allmänheten. Det ska också värderas efter det. Revisionen tycker att man ska värdera efter markens förutsättningar. Det här rör upp och är känsligt. Det blir en ny värdering, det kan bli en tredje också. Ibland måste man göra det för att få ut ett rimligt pris.

LÄS MER:  Fastighetsaffär pausas: "Respekt och värdighet måste visas"

Thomas Axelsson (KD) köper inte Gerts beskrivning om vad som hänt då säljaren är väl informerad om att det finns sådana tankar. Han berättar:
– Vi har politiskt alla redan tagit ett beslut att genomföra den här affären. Den stoppades då man inte var överens hur språket gick till i förhandlingen och då avbröt man. Våra tjänstepersoner har fått i uppdrag att förhandla markaffären. Nu börjar vi på en ny kula, nu går det som ett nytt beslut och majoriteten vill göra en ny värdering.  

Gert Jonsson (M) menar att man ska vara försiktig med sanningen och säger att det inte finns något politiskt beslut utan förklarar:
– Det finns ett beslut i presidiet att vi ska inleda förhandlingen. Först måste man komma överens. Vi har en antagen översiktsplan, innan hade man tolkningar, men nu hjälper den oss och värderingen. Det är lite märkligt att hur man än gör så kritiseras man. Allmänheten måste ha ett förtroende för när vi köper mark. Priset kan bli långt över men då är det en bedömning. Under översiktsplansarbetets gång var vi i olika skeden och då var det pilar som kunde tolkas att det var bostadsutveckling. Det var möjlig byggbar 24 hektar mark och det bör man ha med sig att det är inte 24 hektar och vi ska inte bygga bostadsområde. Det är bättre nu att göra det här på riktigt. Demokratin måste tåla att man gör på rätt sätt. Det kommer hela tiden förfrågningar om att hantera mark och fastigheter. Översiktsplanen är nu antaget och då ska den vara vägledande. Värderingen är en sak och priset är en helt annan sak. 

Thomas Axelsson (KD) menar att det är en efterhandskonstruktion som majoriteten gjorts och att det togs ett politiskt beslut inom vissa ramar. Om kommunstyrelsen beslutar att en ny värdering ska göras av extern part finns det förutsättningar för att förhandlingarna ånyo tas upp. Thomas Axelsson (KD) reserverade sig mot beslutet under kommunstyrelsens arbetsutskotts sammanträde. 

LÄS MER:  Fastighetsaffären som pausades: ”Det är sorgligt att föreningen kommit i kläm”

Taggar

Dela


5 reaktioner på Pausad fastighetsaffär värderas igen

JS, jag håller med dig till 100 procent.

Gör en detaljplan för ett naturnära bostadsområde väster om Marielundsområdet. Flytta Frisksportarnas anläggning och stäng ner Översiktsplanens hinder för markägaren att göra tomter, vilket det senare var precis det markägaren infogade i samrådet till ny översiktsplan. Lägg samtidigt ner alla tankar från kommunen att någonsin köpa marken i fråga.
Spotta på!

P.S. Vore fint om grannen söder om genast kunde få ett positivt planbesked och marken mellan Grönelund och Valdshultsvägen kunde prioriteras för detaljplan och bostäder. Blir ett fantastiskt fint område! Nära till skolan och barnomsorg.

Bra JS och JJ!

Jag som kommuninvånare är inte intresserad av att betala ett överpris på denna mark. Kan inte markägaren förstå att marknadsförutsättningar ändras och inte är nöjd med kommunens bud får de väl ta risken själv och sälja tomter. Om man sedan blir bitter och tae ut det på frisksportarna är det bara småsint. Nej, kommunen skall inte hållas gisslan. Billigare att bygga en ny fräsch klubbstuga för friskportarna på annan plats kanske? Stå på er politiker! Det kommer bara att komma fler lycksökare annars och det är våra gemensamma pengar ni hanterar.

Håller med om att jag som skattebetalande invånare inte är intresserad av att kommunen betalar överpris för området. Särskilt inte när det är en generellt tuff ekonomisk situation för kommunen med nuvarande inflation.
Upplever att Axelsson glömmer bort oss som bidrar till kommunen med våra skatter och har rösträtt i nästa val.
Hade detta varit en försäljning mellan markägaren och en privat aktör, så hade de troligtvis avstått markköpet eftersom det är ett överpris. Då får de leta andra lösningar. Som föreslaget av dig JS lägg de extra pengarna på att iordningställa friluftsområde i annat område istället. Dock har ju Skillingaryd sin prekära situation med försvarsmakten som begränsar områdena kraftigt.
Missunnar inte politikerna och tjänstemännen i vår kommun att balansera olika intressen med invånarnas bästa i åtanke.

Japp, JJ, och det är väl numera en centerfråga om jag förstår referatet från senaste kommunstyrelsen rätt så det är bara att köra på!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *