Nyheter

Fastighetsaffären som pausades: ”Det är sorgligt att föreningen kommit i kläm”

Nyheter Markaffären som pausades tidigare i år är densamma som nu fastighetsägaren meddelar, via sina advokater, att nyttjanderätten för Skillingaryds Frisksportklubb är uppsagt. Vi träffade kommunalrådet Gert Jonsson (M)…. 

I december berättade vi efter en pressträff med ledande politiker att det inte fanns några handlingar med gällande markköpet Sörgården 1:13 i väster om Skillingaryd. Då berättade Kenth Williamsson (S) att ”ärendet är pågående och under sekretess men vi i arbetsutskottet beslutade att ge tjänstepersonerna i uppdrag att återkoppla diskussionen med säljaren”. 

I januari pausades fastighetsaffären. Markägaren sa då att ”kommunpolitikerna försöker tysta även mitt ombud i rättsutredningar som är gjorda och visar hur kommunledningskontoret arbetar”. Gert Jonsson (M) kommenterade det pausade ärendet med att ”På grund av säljaren av marken fortsatt upprepande med kränkningar, förtal och förolämpningar av kommunens tjänstepersoner vid namn så kan vi inte i nuläget föra konstruktiva samtal. Arbetet är satt på paus tills vi får ordning där respekt och värdighet visas”. 

I går berättade vi om nyttjanderättsavtalet som är uppsagt av markägaren och på andra sidan står ideella föreningen Skillingaryds FK som bedriver verksamhet på Grönelund med motions- och elljusspår. 

Gert Jonsson (M)

Vi tog oss till kommunalrådet Gert Jonsson (M) under fredagen för att få förklaring och förståelse… 

– På ett år får vi på kommunen mer än tio erbjudande om köp av fastigheter och mark och vi följer även marknaden hos mäklarna, eller ett markärende kanske kommer in via politiken. Vi har ett system där vi först tar upp det i presidiet, som är jag, Kenth och Thomas (reds anm; Williamsson (S) och Axelsson (KD). Vi gör där en första sortering om det är intressant eller inte. Om det är intressant så jobbar samhällsutvecklaren vidare med att få in fler uppgifter. Därefter kan det bli ett ärende där vi förhandlar fram ett pris. 

– På den aktuella marken erbjöd markägaren oss att köpa. Det klart att det här är intressant med hänsyn till Skillingaryds FK. Vi var överens att gå vidare. Det var för att säkra marken, som också varit en motion från Socialdemokraterna gällande marken som ligger nära vår friluftsområden i kommunen. Det blev en diskussion fram och tillbaka och det gjordes också värderingar. 

– Vi har andra pågående fastighetsaffärer som vi gör en, eller flera, värderingar i alla ärenden. Frågan man får ställa sig är vad har vi tänkt att använda marken till? Ska vi bygga bostäder? Då gäller budet ett förväntansvärde, likt det andra köpet vi gjorde i Fåglabäck för ett tag sedan. I det här fallet förväntade vi oss inte något bostadsbyggande utan värnar om marken för Skillingaryds FK:s verksamhet. 

– Det som avviker i det här ärendet, jämfört med andra, är att markägaren har haft en förmåga att blanda in andra pågående ärenden och har en annan åsikt än oss. 

– Vi har ingen tvist med markägaren men personen har starka åsikter i andra pågående ärenden. Vi kan inte blanda in andra ärenden i det här ärendet. Då är det otillåten påverkan. Nu är vi där i detta ärendet. Markägaren har gett ett bud och vi diskuterar det. Det blir ett bekymmer nu när markägaren använder, som vi inte tycker är etik, detta ärendet genom att gå till angrepp på andra förhandlingar. Vi ska hålla oss till sakfrågan när vi diskuterar varje enskild fastighetsaffär. 

– Återigen, det föreligger ingen tvist från vår sida. Vi diskuterar markärendet och inget annat. Det blir också sorgligt och olustigt när Frisksportsklubbens verksamhet dras in i det här. Beklagligt. Vi måste använda likabehandlingsprincipen och den är lagreglerad. Vi kan inte behandla en som vill sälja mark på ett annorlunda vis än andra markägare. För mig är det viktigt att så länge jag sitter på den här stolen så kommer jag inte tillåta otillåten påverkan. Översiktsplanens arbete är en annan del så det handlar om två helt skilda ärenden. Översiktsplanen är ett politiskt dokument och där kan man inte ställa tjänstepersoner till svars, de tar fram underlaget och vi politiker godkänner planen, som inte heller är ett juridiskt dokument. 

Vad är otillåten påverkan, undrar vi?
– Jo, det finns beskrivet hos SKR (reds anm; Sveriges kommunen och regioner). Idag kan man inte lagföra otillåten påverkan men man kommer att införa ett nytt brott och det gäller förolämpning mot tjänsteperson. Detta gäller även förtroendevalda som är utsatt för hårt tryck. Otillåten påverkan är väldigt viktigt ur demokratiskt synvinkel. Man får inte använda sig av påtryckningsmetoden vilket betyder att man genom en sorts av påverkan gör att vi ska ta ett visst beslut. Det handlar om att skydda allmänhetens förtroende för vårt sätt att fatta beslut. Försvara förtroendet kan man säga. Skulle vi ge efter det så påverkas allmänhetens förtroende att vi inte behandlar alla lika. Tycker att vi är där nu i det här fallet. När vi är överens om ett pris blir det affär, men håll det till vad det är. Någon vill sälja, någon vill köpa. Hoppas alla förstår och litar på att vi tar objektiva beslut. 

– Vi vill föra en diskussion. Föreningar och andra organisationer ska inte dras in det här, det kan vi inte göra några affärer på. Det framgår ofta att vi ligger i tvist men det är vi inte. 

Området som pausades och där nu föreningen kommit i kläm som en tredje part omfattar 38 hektar. 

– Sjävklart stöttar vi föreningen och vi lämnar inte föreningen i sticket, men vi kan inte ha med föreningen i affärsuppgörelsen. Det är mycket sorgligt och beklagligt att det blivit så här. Vi måste komma till sans och prata aktuell markaffär och inte dra in andra pågående ärenden…, avrundar Gert Jonsson (M). 

Frisksportklubben hamnar i kläm och är tredje part i den uppkomna situationen

Taggar

Dela


Läs mer

Inkomna synpunkter på ÖP är inte offentliga ”Är arbetsmaterial”
Fastighetsaffär pausas: ”Respekt och värdighet måste visas”
Nyttjanderätt till motionsspår uppsagt

15 reaktioner på Fastighetsaffären som pausades: ”Det är sorgligt att föreningen kommit i kläm”

Det är och förblir skamligt att ge sig på en oskyldig förening oavsett vilka motiv man anser sig ha. I kommentarerna här verkar det som att oppositionen och en ensam moderat stödjer detta. Det är enbart Jörgen Johansson (C) som i en annan tråd tar avstånd från att ge sig på en förening på detta sätt. Vad tycker ni övriga i oppositionen – är det okej att ge sig på en av våra föreningar så här? Vi är nog många kommuninvånare som är intresserade av att få veta er syn. Att inte ge något besked får ju tolkas som att ni ger ert stöd.

Ja, Jan-Erik, Thomas, Lennart och någon från L kliv gärna fram och berätta!!
Varför inte Frisksportarnas ordförande, C, som är oerhört väl insatt och som klart deklarerat att vi alltjämt har en god relation och ser att detta har sin bakgrund i hur kommunen hanterar markägare som ställer upp och har gjort det i generationer.

Om man ska tro vad som skrivs om otillbörlig påverkan av politiker måste frågan utredas av utomstående. Hur ordförande kan sitta kvar är då en öppen fråga. Syftet har aldrig varit att Frisksportarna skulle lämna området. Tråkigt att kommunen inte kan bemöta alla markägare på lika villkor.

Känns som ord mot ord vem som kör med otillbörliga påverkan، Likadant med personangrepp. Ta bort belysning och genvägar drabbar i sista motionärer och gemene man hårdast

De som hör av sig och sätter sig in i förhållandena utifrån gjorda utredningar är KD, SD, L och EMP.

Det var endast en moderat som hade ryggrad i röstningen om den på felaktiga grunder och med ren osanning av Gert Jonsson redovisade Översiktsplanen i senaste fullmäktige.
All heder till Mats.

Tycker Gert här ovan ger ett lugnt och positivt intryck och svarar bra på frågorna. Tycker det mer är markägaren som hotar både politiker och i tredje hand den ideella föreningen SFK och alla motionärer. Mitt råd är spring som vanligt och nyttja skogen motionspåren och stigarna som vanligt, i min värld är det allemansrätten som gäller. Däremot ta bort eljusbelysningen kan markägaren ha rätt till, men då gör han bort sig totalt och ger dig mer på föreningen än kommunen. Och då är vi nere på sandlådenivå och devisen får jag inte som jag vill så hotar jag göra det här och går det ut över tredje part det struntar jag i.

Det gedigna utredningsarbete för åtskilliga hundratusen som visar hur kommunledningskontoret hanterar samtliga våra ärenden i Översiktsplanen och som tidigare även rent osanna yttranden i förhandsbesked till bygglov är orsak till att situationen uppstått.
Det är en fråga för Moderaterna.

SD, KD, L och EMP vill ha en opartisk utredning som majoriteten hindrar.

Jag är övertygad om att det fåtal av Moderater som står på sanningens sida får framgång.

Bra skrivet, Frisksportaren. Imorgon ska jag njuta av Leos skidåkning i svenska färger på Femmilen i Holmenkollen, en produkt av Frisksportklubben och Grönelund. Undrar om vi får se något liknande i framtiden nu när föreningens träningsmiljöer hotas…

Bästa Värna Grönelund,

Markägaren är övertygad om att när Moderaterna har rett ut de verkliga orsakerna till situationens uppkomst, detta har kommundirektören och kanslichefen varit medvetna om sedan juli 2022 med Moderatens goda minne, så kommer det finnas än bättre förutsättningar att främja friluftslivet och ungdomsaktiviteter.

Väl mött i fädrens spår för framtids segrar!

P.s
SD och KD har grundligt undersökt gjorda utredningar, L och EMP litar på Sd:s och Kd:s kontrollerade uppgifter.

Intressant att nytt brott införs ”förolämpning av tjänsteman eller politiker”.
I Vaggeryds kommun är det främst tjänstemän och politiker själva som förolämpar, förtalat, sprider osanna rykten med mera. Det är ett ännu större brott tycker jag när ”makten” förolämpar. Då kvittar det hur rätt man har. Man är totalt maktlös. GJ kanske inte ska kasta sten. Han sitter i glashus. Till slut går glaset sönder. Förr eller senare

Där folk, föreningar hamnar i kläm är inget trevligt för någon. En kommuninnevånare är inget vi kan utvisa från kommunen. En näringsidkare vill vi alla ha för skattekronor. En markägare förvaltar och gör vad man vill med sin mark. Tror ingen av oss som äger något vill ha en situation om besittningsrätt som är oinskränkt över tid. Sammanfattningsvis och det som skett över tid är kanske och lösningen) att Gert med underhuggare lämnar detta till någon som har bättre förståelse och verklighetsförankring. Har ju trots allt blåst halv storm under en längre tid, och politiken är ju inte överens heller. Låt någon kompetent person ta över denna förhandling. Gärna extern så slipper vi bypolitik och självlärda entrepenörer, Gert, Kent är inte alternativet längre.

När det gäller begreppet ”Otillbörlig påverkan” så behöver Moderaterna se över hur kommunstyrelsens ordförande använder både privat respektive tjänsteepost.
Det är inte tillåtet för en politiker att utifrån maktposition angripa medborgare eller dess juridiska ombud i syfte att förmå det juridiska ombudet att avsäga sig uppdraget som ombud respektive anklagelser om att blanda sig i en demokratiska processen som skett i arbetet med Översiktsplan.

Det går bra att få del av brevskrivandet i den mån, mot förmodan intresse finns att ställa något i rätt ordning.

Om detta är fallet så bör nog vederbörande förklara sig. Ser gärna en fördjupning kring detta.

Det enda vi kan just nu vara överens om är att ledande expertis på PBL (Plan och bygglagen) ser att i 100 % av ärenden som berör min person, min familj, mitt företag och för även mina uppdragsgivare så hanterar kommunledningskontoret i Vaggeryds kommun under kommunalrådets ledning samtliga ”våra” ärenden på ett sätt som vi inte är överens om är rätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *