Nyheter

Polisen varnar: Ont om sommarjobb?

Nyheter När jobben är få men drömmarna stora finns en risk att din ungdom tar till andra medel för att tjäna snabba pengar.

Polisens pressbild

Ett jobberbjudande som ger bra lön på kort tid och inte kräver tidigare erfarenhet kan innebära att din ungdom blir inblandad i kriminell verksamhet. Ungdomar utnyttjas för att flytta och överföra pengar, gömma vapen eller hålla utkik efter polisen. Men det spelar ingen roll att det kan framstå som ett litet jobb. Killen eller tjejen som agerar uppdragsgivare går inte att lita på, och ett till synes oskyldigt jobb kan leda till större och farligare uppdrag.

Vad kan du som vuxen göra?

– Våga fråga och lyssna hur ditt barn mår. Gör det även om de inte vill svara. Att du finns där och lyssnar kan betyda mycket.
– Håll utkik efter varningstecken. Som dyra kläder, nya äldre kompisar eller flera mobiltelefoner. Våga prata med andra vuxna och be om hjälp.
– Möjliggör så gott det går trygga rutiner och en aktiv fritid för ditt barn. Det är bra att göra saker tillsammans.

Rekryteringen av barn och unga till kriminella nätverk visar inga tecken på att avta.

Hur reagerar barnen?

Barn och tonåringar som rekryteras av kriminella kan känna sig pressade och få oro och ångest. En del börjar skolka eller undviker att gå till skolan, mår illa eller har fysiskt ont. Många försöker dölja vad som pågår för att skydda sin familj.

Hur lockas barnen?

De kriminella finns där ditt barn finns, i skolan, centrum eller nära din bostad. De kan locka med snygga kläder, pengar, mat, gratis skjuts eller uppmärksamhet och gemenskap. Det kan vara svårt att motstå.

Ett annat sätt att rekrytera är genom hot och våld. När barnet har tagit emot något kan det få höra att det står i skuld och måste ”betala av” genom att utföra uppdrag.

Barnen behöver hjälp att genomskåda beteendet. De kriminella är inte barnens vänner och vad barnen än får av dem så är det inte värt det.

Uppdragen kan vara att:

  • Hålla utkik och varna de kriminella om polisen kommer.
  • Flytta vapen och narkotika.
  • Gömma vapen och narkotika.
  • Bära de kriminellas vapen åt dem.
  • Sälja narkotika.

Både flickor och pojkar rekryteras. De kriminella kan rikta in sig särskilt mycket på barn som andra barn ser upp till, eller barn som de har nytta av, exempelvis någon som kan skriva kod eller är en duktig mekaniker.

Saker som skyddar barn från kriminalitet:

  • Aktiv fritid och trygga rutiner.
  • Gå i skolan, med extra stöd om det behövs.
  • Göra saker tillsammans med vuxna.
  • Vuxna som säger ifrån och sätter tydliga gränser.
  • Vuxna som frågar och lyssnar.

Det är viktigt att försöka förstå barnets tankar och känslor utan att döma, så att barnet vågar berätta om både bra och dåliga saker som händer.

Om du är orolig – ring polisen! Det finns hjälp att få. Om situationen är akut ska du ringa 112, annars ringer du 114 14.

Källa: Polisen.se

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *