Nyheter

Politiskt ställningstagande togs för intraprenad

Nyheter Intraprenad var något som Ida Philip (C) debatterade för mer än två år sedan. Nu har kommunstyrelsens arbetsutskott tagit ett inriktningsbeslut. ”Efter lite diskussioner hittade vi varandra”

Arkivfoto: I Åker önskade (C) skolan i intraprenadform

Ett politiskt ställningstagande skulle göras vid arbetsutskottets senaste sammanträde i kommunstyrelsen

– Vi måste få till ett enigt beslut och vi blev överens. Efter lite diskussioner hittade vi vi varandra. Det krävs någon form av inriktningsbeslut och det gjorde vi nu för att ge förutstätningar för intraprenad. Barn- och utbildningsnämnden, som har motionen på sitt bord, har svårt att hantera motionen om inget inriktningsbeslut är gjort, säger Gert Jonsson (M) ordförande i kommunstyrelsen.

Kenth Williamsson (S) tycker det är bra att utmaningsrätt och intraprenad blev skilda ärenden vid sammanträdet.

– Intraprenad, där får de anställda ett större ansvar att driva kommunal verksamhet. Vi har haft de här frågorna längre tillbaks, men då landade vi inte. Det blir bra det här, menar Kenth Williamsson (S).

– Även förra mandatperioden var detta en målsättning. Det är bra att vi tar tag i detta och inför. Det är ett sätt att anställda vara deltagande i besluten, avrundar Thomas Axelsson (KD).

När politikerna i övriga kommunstyrelse också sagt sitt kommer utredningen att göras mellan upphandlings- och kanslienheten och för eventuellt genomförande ansvarar ekonomienheten. Hanteringen av intraprenad kräver nya regler och riktlinjer, nya arbetssätt som i sin tur leder till behov av kompetensutveckling för berörda handläggare inom respektive nämnd.

Ida Philip (C) debatterar intraprenad här.

(C) lämnar in en motion till kommunfullmäktige, läs mer här.

Nämnd önskar politiskt ställningstagande, läs mer här.

Fotnot: Intraprenad beskriver en verksamhet inom offentlig sektor. En verksamhet kan skötas i intraprenad och får då ekonomisk hjälp av sin uppdragsgivare (exempelvis kommun eller region). En anställd kan således ansvara både för drift och pengar till verksamheten.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *