Nyheter

Rådighet behövdes – kommunen köpte fastighet för tre miljoner

Nyheter Politikerna vill ha rådighet över centrala delarna av Vaggeryd och beslutade, om än oenigt, att förvärva fastigheten Sandhem 2. – Det vore ett helgerån att riva, säger oppositionen 

Arkivbild: Per Bunnstad

Kommunen fick frågan från fastighetsägaren om intresse fanns att förvärva fastigheten där det finns två boningshus och ett gårdshus. I den större byggnaden finn det främst lokaler och i dagsläget är det tre hyresgäster varav två är på väg att flytta. Begärt pris, och överenskommit, är marknadsmässiga 3 miljoner kronor. 

Vid kommunstyrelsens sammanträde under gårdagen beslutades att köpa fastigheten och paragrafen direktjusterades. Kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (M) berättar: 

– Vi behöver rådighet i centrala delar av Vaggeryd. Vi har lärt oss genom åren att det är bättre att äga mark och fastigheter. När läge uppstår så förvärvar vi. Det är viktigt att skapa möjligheter. Vad som exakt blir där i framtiden vet vi inte. Men vi har ytterligare en spelbricka och en pusselbit för att centrumbygget ska komma på plats.  

Kenth Williamsson (S):
– Den här centrala fastigheten är mycket viktigt. Det är för tidigt att svara på vad som kommer hända på fastigheten framöver. Om inte vi hade köpt den hade någon annan gjort det och då styrt utvecklingen och det vill vi inte. 

Ulf Abrahamsson (C) är av annan åsikt…
– Det vore klädsamt och ärligt att säga att vi köper in fastigheten för att vi behöver en tunnel under järnvägen. Priset är okej. Jag tycker att det hade varit okej att säga att man köpte in fastigheten för att rädda fastigheten ur ett kulturvärdesperspektiv, gården och fastigheterna. Vi ska vara rädda om det här. Vi köper in den här fastigheten för att bygga en rondell, säg som det är. Grannhuset har varit till salu, men den köpte inte vi. 

Gert Jonsson (M): 
– I och med trafiksituationen så är alla beroende av en långsiktig lösning. Vi samlar på oss utredningar och kunskap och så småningom så kommer vi att kunna lösa det här. När man sätter sig ner och lägger upp allt så öppnar sig en spelmöjlighet om vi har rådigheten. 

Ulf Abrahamsson (C):
– Jag delar centrumutvecklingsfunderingarna. Det vore ett helgerån att riva fastigheten. Jag var tydlig i går under mötet och det är ingen som ska kunna göra något med fastigheten utan ett rivningslov. Vi har inte samsyn i den här affären, så är det bara. Jag tror inte heller att fastighetsägaren varit i kontakt med er, den uppfattningen har jag inte fått. Men det spelar ingen roll nu. Nu har ni köpt det och nu får ni sköta om det.

Votering gjordes under kommunstyrelsen där köpet gick igenom med siffrorna 8–5. Köpeskillingen blev 3 miljoner kronor. 

I tjänsteskrivelsen finns att läsa att kommunen har strategiska övergripande planer på hur centrum i Vaggeryd, och då särskilt Storgatan, ska utvecklas över tid. I denna strategi är det av stor vikt att ha rådighet över så många fastigheter som möjligt utefter denna sträckning som anges vara centrum och östra torget. Fastigheten är omnämnd i en tidigare rapport från Jönköpings läns museum avseende kulturhistorisk utredning inom kommunen. Byggnaderna inom fastigheten har inte något beslutat kulturhistoriskt bevarandevärde och därmed inget skydd från flytt eller rivning. 

Taggar

Dela


Läs mer

Förslag till förvärv av kulturhus

8 reaktioner på Rådighet behövdes – kommunen köpte fastighet för tre miljoner

Finns ett billigt och enkelt sätt att lösa problem med järnvägsövergångar: Stäng av gatan och ta södra vägen under järnvägen, precis som i Skillingaryd.
Eller allra bäst, lägg ner hela järnvägen.
Det går bussar två gånger i timman. Det måste väl räcka och bli över.
Godstransporter går 4 gånger per dygn.
Idioti att låta ett företag med färre än tio anställda få förstöra, det som tidigare var en mysig miljö.

Detta är ett ohederligt beslut som M och S nu genomför. Samtidigt på samma möte tar man ett annat ställningstagande, det vill säga att bygga om Storgatan och Karlavägen, det vill säga rivning av nämnda fastighet. Att M och S nu genomför detta trots en att enad opposition är emot detta är bedrövligt.

Thomas Axelsson (KD)

Thomas, det får du utveckla. Jag tycker du drar allt för stora växlar av detta beslut.
När vi nu har en utmaning om hur vi ska lösa Vaggeryds centrums utveckling, samtidigt lösa trafiken ” över” järnvägen, så tycker jag att detta är ett klokt beslut. Det ger oss fler möjligheter att lösa dessa problem än om någon annan köper den och lägger andra planer.
Läs beslutsunderlaget så ser du att om inte fastigheten behövs för att göra Vaggeryds centrum bättre, så säljs den igen. Då kan vi styra vem och till vilket syfte den säljs.

Pratet om rivning av dessa vackra hus ger mig kalla kårar och gör en förbannad på samma gång. Nu är det nästan inga äldre hus kvar i centrum, de rivs ett efter ett utan någon större strategi bakom. Det påminner om storstädernas rivningsvåg på 60-talet, om än i långsaam takt.
Om det nu inte går att göra en vettig lösning med tunnel för Storgatan utan att krångla till lösningen med labyrintspelskorsningar kanske man borde inse att det helt enkelt inte är en bra ide. Plankorsningen har legat där i 130 år. Har man bråttom vid bomfällning finns tunnel vid Götaforsvägen. Jag föredrar raka gator och vackra hus framför fula tunnlar och tillsnirklade gator. Att vänta vid fällda bommar är ett rimligt pris för det.
Dags att till exempel museiföreningen engagerar sig i debatten också!

Vaggeryds centrum har de senaste tio åren blivit så oerhört oharmoniskt arkitektoniskt att om en byggnad behålls eller rivs knappast spelar någon roll.

Helt otroligt att man låtit förfallet i centrum pågått så länge utan någon plan för att rätta upp situationen (?) och snygga till så att centrum upplevs inbjudande. För det gör det väl knappast idag eller har jag fel?

Rådighet över centrala delar i Skillingaryd var inget som kommunen hade intresse av för några år sedan!
Det erbjöds då att köpa fastigheten med urmakeri och guldsmedsaffär så centralt det kan bli och dessutom en obebyggd tomt!
Det var då men nu är nu och då gäller det Vaggeryds centrum?!

Håller med Ulf – huset ska stå kvar det är så vackert när man kommer in i ett samhälle och får en lugn och behaglig känsla. Tror också att det är liksom nybygge är framtiden men det lugna och fina gör att folk vill bo kvar. Bättre att göra fler parkeringar. Så att inte folk ställer sina bilar längs med Karlavägen har sett också att de kör fort. Det var ju ett tag sedan det hände en olycka på den vägen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *