Nyheter

Regionens cykelplan: Inget fokus på kommunens GC-vägar

Nyheter "Kommunal gång- och cykelbana finns utbyggd utmed hela stråket" lyder beslutet i den regionala cykelplanen som antagits av regionfullmäktige...

Regionen anser att det inte finns någon brist och prioritering i Vaggeryds kommun

I den regionala cykelplanen hanterar Region Jönköpings län endast prioriteringar av sträckor mellan tätorter utmed regional statlig väg. Utifrån de kriterier för prioritering som Region Jönköpings län har formulerat har länets nio största brister pekats ut. 

De utpekade bristerna har rangordnats i tre olika kategorier utifrån respektive brists sammanlagda potential (viktat + oviktat resultat) för vardagscykling.

I Vaggeryds kommun var politikerna oeniga om vilka sträckningar som skulle lämnas till regionala planen och när regionfullmäktige tog beslut förra veckan fanns inga av kommunens alternativ med. 

Gert Jonsson (M) berättade för ett halvår sedan om beslutet från kommunen:

– Vi lämnar in vårt remissyttrande och det blir sträckorna Hok – Stigamo och Klevshult – Skillingaryd som vi kommer att framhäva som prioriterad brist till regionen.

Ingen av sträckorna finns med i cykelplanen där det endast står angivet att sträckan mellan Skillingaryd – Vaggeryd och Vaggeryd – Hok/Byarum är förhållandevis korta och har stor potential för vardagscykling. Nuvarande status är att det finns kommunal utbyggd gång- och cykelbana utmed hela stråket. 

Prioriterade gång- och cykelvägar i regionens tioårsplan är bristerna i:
Prio 1: Tenhult – Huskvarna/Jönköping och Gnosjö – Hillerstorp.
Prio 2: Nässjö – Fredriksdal, Sävsjö – Vrigstad, Värnamo – Bredaryd, Habo – Fagerhult.
Prio 3: Furusjö – Mullsjö, Smålandsstenar – Burseryd, Tranås – Gripenberg. 

Brister som kommer att åtgärdad inom pågående projekt är: Habo – Furusjö, Värnamo – Bor, Nässjö – Eksjö och Mullsjö – Broholm. 

170 miljoner finns avsatta i regionens tioårsplan. 10 procents medfinansiering av de kommuner som berörs av åtgärderna planeras. Grovt räknat finns det alltså totalt cirka 170 miljoner kronor att bygga regionala statliga gång- och cykelbanor för i länet fram till 2033.

Taggar

Dela


Läs mer

Regionens cykelplan: Kommunen har svårt att enas om viktigaste vägarna

1 reaktion på Regionens cykelplan: Inget fokus på kommunens GC-vägar

När kommer cykelbana i Bondstorp bli verklighet? Det är väldigt smalt att gå på vägen från samhället från skolan och mot Månsarpshållet. Det är väldigt många som går där och går man två i bredd så får man hoppa ner i diket. Det är dålig sikt och inte så roligt att köra bil där heller. Inför valet hade KD detta på sin agenda. Men tyvärr har inget hänt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *