Nyheter

Regionens cykelplan: Kommunen har svårt att enas om viktigaste vägarna

Nyheter En tioårsplan gällande cykelvägar, och 170 miljoner kronor är avsatt, finns i regionens cykelplan. Vaggeryds kommun har nu, nästan iallafall, enats om vilka förslag som ska lämnas till regionen vilka cykelvägar som politikerna tycker är viktigast i vår kommun.

Arkivbild på cykelväg

Region Jönköping har tagit fram ett remissförslag för ny cykelplan i länet som ska gälla under en tioårsperiod. Vaggeryds kommun står som remissinstans och har då haft möjlighet att önska vilka cykelvägar som ska prioriteras i kommunen. Anslagna regionala pengar är 170 miljoner för länet och från regionens priolista fanns ingen cykelväg med alls inom kommunens gränser. Men kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår flera nya cykelvägar, om än enigt.

Gert Jonsson (M):
– Vi har starka stråk mellan Gnosjö – Hillerstorp, Tenhult – Huskvarna och Nässjö – Fredriksdal. I handlingarna från regionen finns ingen cykelväg med i vårt område och när vi har tillfälle måste vi såklart lyfta några alternativ. På sammanträdet diskuterade vi Hok – Hooks Herrgård, Klevshult – Skillingaryd, Hok – Stigamo och Bondstorp – Månsarp som tänkbara cykelvägar. Vi kanske bara skulle prioriterat en, nu öser vi på med förslag. Det visar att vi har svårt att bestämma oss, menar Gert. 

Thomas Axelsson (KD):
– Jönköpings kommun hade många förslag, varför kan vi inte lämna flera? Motionen gällande cykelväg Bondstorp och Månsarp har vi diskuterat sedan 2015. Det finns verkligen ett behov av detta, främst för våra skolungdomar i området. Den är mycket viktigare än mellan Hok och Stigamo. Första steget här är att vi utser där det är en brist. Därefter ska det utredas. Jag är övertygad om att förslaget som lämnades så kommer det vara få invånare som ställer bilen och använder cykeln istället. 

Gert Jonsson (M) menar på att den regionala cykelplanen är under en tioårsperiod.
– Vi lämnar in vårt remissyttrande och det blir sträckorna Hok – Stigamo och Klevshult – Skillingaryd som vi kommer att framhäva som prioriterad brist till regionen. 

Kommunstyrelsens arbetsutskott var inte eniga och därmed blev det röstning om vilka förslag som skulle lämnas. Thomas Axelsson (KD):s förslag gällande att Bondstorp – Månsarp skulle finnas med i remissyttrandet förlorade med siffrorna 2–3 till fördel för majoritetens förslag där det blev önskan om cykelväg Hok – Stigamo och Klevshult – Skillingaryd.

Taggar

Dela


Läs mer

Regionens cykelplan: Inget fokus på kommunens GC-vägar

7 reaktioner på Regionens cykelplan: Kommunen har svårt att enas om viktigaste vägarna

Dålig planering när man bygger en efterlängtad cykelväg Skillingaryd-Tofteryd och gör den halvfärdig, tandemcyklar där varje morgon. En gång har vi cyklat på den och det var svårt, så den asfalterade Tofterydsvägen är vår cykelväg. Men riskfyllt med mycket trafik.

Den grusade cykelvägen till Tofteryd behöver asfalteras klart!
Den grusade delen är så mjuk och svårcyklad, den är spårig och helt värdelös.
När vi väl har fått en cykelväg ut dit behöver den även vara farbar, man ska inte behöva leda cykeln en bra bit.

Till att börja med så kan väl kommunen underhålla de cykelvägar som redan finns. Bara för kommunen att åka till cykelvägen som ligger mellan Femkampsvägen och Ryttarns väg vid lekplatsen och titta. Är väl bara en tidsfråga innan någon skadar sig där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *