Nyheter

Regionpolitikerna: Bygg ny lokal för vårdcentralen

Nyheter Under onsdagsförmiddagen höll regionpolitikerna Carina Stridh Bjurhager och Raymond Pettersson pressinformation utanför Skillingaryds vårdcentral. – Vi driver frågan om att vårdcentralen ska byggas i nya moderna lokaler med centrumläge, gärna i kombination med bostäder, säger C-politikerna.

Raymond och Carina jobbar politiskt inom regionen och föreslår att bygga ny vårdcentral i Skillingaryd och flytta fram vårdcentralen i Vaggeryd till ett mer centrumnära läge

Vi möter upp Raymond Pettersson och Carina Stridh Bjurhager utanför semesterstängda Skillingaryds vårdcentral. Någon paviljong har inte ännu kommit på plats vid Slätten där vårdcentralen ska inhysas under den planerade renoveringen. Regionens C-politiker Carina och Raymond slår ett slag för kommunen och är tydlig med att kommunen behöver två moderna vårdcentraler i centrumläge. 

– Vi driver frågan att Skillingaryds vårdcentral, efter att de tillfälliga lokalerna på Slätten avvecklats, återuppbyggs i nya moderna lokaler med centrumläge, gärna i kombination med bostäder. På lång sikt anser vi att en liknande lösning även bör göras i Vaggeryd i närheten av befintlig familjecentral, berättar Raymond Pettersson (C) och sneglar ovanför befintlig vårdcentral och räknar på hur högt det kan byggas och hur många lägenheten som kan få plats… 

Carina Stridh Bjurhager är nu både politiker på kommun- och regionnivå och flikar in: 

– Att ha vårdcentralen på central plats har mycket stor betydelse för oss invånare. Vi har en plats som är väl inarbetad. Vi är en växande kommun och en vårdcentral i dag innehåller så mycket mer än bara vårdcentral som funktion. Eftersom både jag och Raymond är lärare träffar vi många elever och det finns ohälsa i ungdomsåren, mat- och sömnbekymmer, olika diagnoser samtidigt som vi har en åldrande befolkning, så en vårdcentral kommer framöver att hysa in fler funktioner än vad som tidigare gjorts, då primärvården ska vara tillgänglig för alla åldrar. Särskilt den psykiska ohälsan bland den unga befolkningen kräver en förstärkt nära vård och förbättrat samarbete mellan olika instanser för att kunna agera snabbt och professionellt. Vi tror därför inte på ett förstatligande av vården utan den behöver styras lokalt och regionalt utifrån lokala förutsättningar och behov. Resurser behöver också flyttas över till den nära vården för att klara av ett allt större vårdbehov för en allt äldre befolkning. 

Viktigt att vårdcentralen finns nära kommunikationsmedel ur arbetsgivarsynpunkt. Hälsocoach och kultur på recept är något som kommer från vårt parti och har blivit en lyckad satsning. 

– Det finns diskussioner kring fastigheten och det kan bli dyrt att renovera tidigare fuktskadad fastighet. Vi är en växande kommun. Region och kommun samverkar i det här området. Regionen har ansvar för vårdcentralen och kommunen äger fastigheten, menar Carina Stridh Bjurhager (C). 

Raymond Pettersson nämner att framtidens lokaler för vårdcentralen i Skillingaryd ska vara ”framtidssäkra” och därför lägger man nu detta förslag från partiet att bygg ny fastighet för vårdcentral i Skillingaryd. 

– I Vaggeryd vill vi ha vårdcentralen i ett mer centrumnära läge. Varför inte bredvid familjecentralen? Det är både centralt och nära stationen. 

Raymond och Carina fortsätter; 

– Vaggeryds kommun är en av länets mest expansiva kommuner just nu och behöver även på sikt två vårdcentraler i moderna lokaler för att vara en attraktiv arbetsplats och därmed kunna rekrytera välutbildad personal. Vi ser att båda tätorterna växer och att vårdcentralerna där också utgör en viktig faktor för en positiv fortsatt utveckling. Vi satsar också på bra kommunikationer såsom elektrifiering av järnvägen, ett kulturutbud i hela länet och stöd till näringslivsutveckling. Det är också åtgärder som ytterligare kommer att stärka utvecklingen i kommunen. 

Det berättade Raymond Pettersson, gymnasieläraren på Fenix Kunskapscentrum, och regionpolitiker i sällskap med  Carina Stridh Bjurhager, som i dag arbetar på Stora Segerstad Naturbrukscentrum, är kommunpolitiker och ett nytt namn inom regionpolitiken, inför valet om några veckor. 

Taggar

Dela


4 reaktioner på Regionpolitikerna: Bygg ny lokal för vårdcentralen

Mats Oskarsson: Nej det felet gör de inte om igen med tanke på hur Vaggeryds kommun skött detta.

Det bästa skulle väl vara om regionen bygger och underhåller de byggnader som de ska använda. Då kan de få exakt vad de vill.
Varför ska kommunen göra det åt dem?

Det känns som om Centerpartiet letar efter en fråga att profilera sig på.
Men så blev det en icke-fråga.
Vem har bekymmer med att förflytta sig till vårdcentralen i Vaggeryd, utan måste ha den ”centralt”?
Nästan oavsett var den ligger så ligger den centralt.
Jag är pensionär och tycker att den ligger bra där den ligger. Det är inga problem att ta sig dit. Med bil, gåendes eller med färdtjänst.
Jag har själv prövat alla metoder.
Jag tycker till och med att det är bra att den ligger där den ligger.
Vackert område och inarbetat.
Varför slösa pengar på detta onödiga projekt?
Jag tänker inte rösta på er och hoppas andra inte heller gör det på grund av detta och andra saker.
Tackar
Lasse Olsson
Ekesås

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *