Nyheter

Renovering av vårdcentralen: Minst 10-15 miljoner

Nyheter I tekniska nämndens arbetsutskott föreslog Kenth Williamsson (S) att ärendet skulle överlämnas till kommunstyrelsen för vidare behandling. I kommunstyrelsens arbetsutskott, där Kenth också sitter, ändrades planerna.

Kommer vårdcentralen tillbaka till tidigare lokaler?

Kenth Williamsson (S):
– Tekniska har skickat över vad det kostar att åtgärda vårdcentralens tidigare lokaler här i Skillingaryd. Det ligger på en kostnad på 10-15 miljoner kronor för att åtgärda felen. Vi tog beslut i kommunstyrelsen att vi vill att tekniska kontoret går vidare och diskuterar med regionens fastighetsavdelning hur vi ska gå vidare med detta arbetet. Man ska gå igenom underlaget när det gäller renoveringen för att få fastigheten i ett bra skick igen. Det var vårt beslut i kommunstyrelsens arbetsutskott. Vi vill se en vårdcentral i lokalerna även i fortsättningen. 

Thomas Axelsson (KD):
– Hyreskontraktet går ut i september. Hela oppositionen hade en annan syn på det här, vi tycker att det är kommunstyrelsen som ska ta kontakt med regionen i Jönköping direkt. För drygt ett år sedan var regionen nere hos oss och då uttryckte de tydligt att man inte kunde flytta tillbaka även om fastigheten blev renoverad. Man sade sig vilja äga fastigheten där vårdcentralen huseras. 

Gert Jonsson (M):
– Regionen och kommun måste få samsyn. Vi har inte den kunskapen, den finns hos tekniska förvaltningen. När man kommer överens så kommer tekniska förvaltningen med uppmaning om vad som behöver göras. Man måste reda ut det här med de personer som har fastighetskompetens. Det är viktigt att slå fast att Skillingaryd ska ha en vårdcentral. 

Thomas Axelsson (KD) igen:
– Ska man lokalanpassa efter renovering blir det närmare 20-30 miljoner kronor beroende på vad regionen ställer för krav på fastigheten. 

Fotnot: Det var i december 2021 som kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade att flytta verksamheten till Slätten.

Taggar

Dela


Läs mer

Vårdcentralen flyttar till Slätten

6 reaktioner på Renovering av vårdcentralen: Minst 10-15 miljoner

Med erfarenhet av hur illa kommunen räknar så får man nog räkna med det dubbla, jag tycker de borde bygga ett höghus med vårdcentral i botten så att det om det senare behövs kunna bygga om till annat. Och om tillstånd om att bygga högt så kunde väl grannfastigheten bygga på höjden och även 55-plusboendet är ju högt.

Om regionen har redovisat förutsättningen självägande inte hyresförhållande så är naturligtvis en fråga helt utagerande, det återstår bara frågan lokalisering.

Eftersom Skillingehus byggdes för 50 år sedan och ledningen från början samsades med lokaler även i Vaggeryd så är det förståeligt, men svårt att medge, att vår kommun växer med större utrymmeskrav för centrala funktioner. Riv det som var! Vårdcentralen och ta ett samlat grepp om lokalbehovet och dess behov av struktur nu och för tid framöver för kommunala funktioner i detta område.

Självklart är det förmånligast att äga sin verksamhetslokal på lång sikt än att hyra.

Om nu regionen som ansvarar för sjukvården vill äga sin lokala vårdcentral i Skillingaryd så borde kommunen bistå dem.

Ge dem markexempel såsom tomma byggbara eller förslag på fastigheter kommunen äger som kan rivas för att ge plats på nybyggnation.

Vi kommuninvånare lägger utöver skatt till kommunen även skatt till regionen och självklart skall ju inte kommunen envisas med landstinget i en fråga som är viktig också för oss som kommuninvånare.

Självklart kommer regionen med exakt egna ägda verksamhetslokaler få hit läkare som stannar kvar längre på sin tjänst här i Skillingaryd.

Kommunen bör snarast själv ta ställning till hur man själv kan bruka gamla vårdcentralens lokal. Kanske den lämpar sig bäst som lokal för den egna fastighetsavdelning med flera

Jag tror nämligen att tiden är över för kommunen att tjäna pengar som hyresvärd till regionen såsom vår tidigare kommundirektör önskat och realiserat.

Detta känns inte bra, när nämnder börja sända ett så här viktigt ärende mellan sig!
Det är en självklarhet att i södra delen av kommunen skall det finnas en vårdcentral värt namnet!
Nu måste kommunen visa en enighet och framförallt lyssna på regionen som trots allt är de som skall ansvar för vår framtida hälsa!

Riv den gamla ”surdegen” vårdcentralen.

Bygg nytt på samma plats med vårdenhet i bottenplan och hyreslägenheter på höjden. Det går säkert att ordna ett differentierat ägande på de olika planen, för att möta regionens önskemål med ägande av vårdlokalerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *