Rolf berättade om Holma
Nyheter Rolf Fredriksson var gäst hos Östbo Historiska Sällskap för att berätta om Holma Gård på östra sidan av Skillingaryds skjutfält.
Ett 40-tal kom till Skivaryd för att ta del av Rolf berättarlust och han vet hur man fängslar en publik. Berättarkonsten finns givetvis där efter alla år som utrikeskorrespondent på Sveriges Television.
Rolf är uppvuxen i Vaggeryd och framför allt sommartid finns han i sommarstugan i bygden. Han har vid flera tillfällen i olika föreningssammanhang medverkat med inte minst historiska berättelser.
Denna gången handlade det om Holma som har anor från 1342 eller tidigare och är en av kommunens äldsta gårdar. Rolf har forskat mycket kring denna gård.
I dag är alla byggnader utom sädesmagasinet borta och det finns en oro att även det försvinner. Detta ligger på skjutfältsmark och Rolf är en av dem som vill bevara denna rest av en historisk gård.
Rolf och många fler hoppas att kommunen, militären och riksantikvarieämbetet kan få fram tillstånd och pengar för restaurering som hindrar ytterligare förfall. Kenneth Åberg är en av dem som i kommunstyrelsen talat för ett bevarande och avtal med Fortifikationsverkets.
I tidningen har vi tidigare uppmärksammat bland annat Axel Toftgårds examensarbete kring Holma.
– Den är ett monument och en berättelse om svensk militärhistoria, om medeltida adelssläkter och klostergods, om krig och generationer av hårt arbete, noterar Rolf.
Han noterar att det stora, timrade 170-åriga sädesmagasinet med brädfodring är vad som är kvar av den stora gården Holma. Byggnaden står där idag upphöjt på en kulle som ett monument och minnesmärke över svensk militär historia, ett exempel på vad som var den ekonomiska grunden för svenska kungars krigföring under den så kallade stormaktstiden.
– Holma var boställe för officerare i Smålands kavalleri, de småländska ryttare som deltog i så många krig. Men ända sedan medeltiden har gården som adelsgård och klostergods en ovanligt väl dokumenterad historia, både i svenska och danska arkiv, med flera spännande människoöden. Holma gård och människorna kring gården sätter småländsk, svensk och europeisk historia i blixtbelysning.
Han har sammanfattat boendet på gården så här:
1. Frälsemannen Ramne Johansson – 1300-talet
2. Gunna Jonsdotter – tidigt 1400-tal
3. Ture Stensson Bielke – 1400-tal
4. Holma under Nydala kloster till 1572
5. Kronogård med klanfejd och yxöverfall – 1600-tal
6. Holma officersboställe för Smålands ryttare 1680-1830
7. Nils Klint – stred med Karl XII, fånge i Ryssland, sen på Holma
8. Axel Nysbeth – fanjunkare och Napoleons krigsfånge i Frankrike
9. 1800-talets arrendatorer och brukare
10. 1900-talet och de sista boende
Även de som kom till mötet fick berätta och svara på frågor om Holma.
En minirepris av Rolfs föredrag och information skedde bara några dagar sedan i anslutning till Skillingaryds marknad. Då var det samling i NBV-lokalen.
Läs gärna mer
• Holma magasin ska bevaras
• Holma gård
• Lång historia kring magasinet i Holma
Verkligen trevliga sammankomster, både i Skivaryds lokaler och sen på marknadsdagen i Östbo historiska lokaler. Fint träffa och utbyta kunskap med folk som bott på Holma eller Norra Holma, som hade släktingar som gjort det eller kunskap om boende …. kring Holma finns många minnen och vore fint att bevara sädesmsgasinet för att påminna om detta!