Nyheter

Så går förvaltningen vidare efter brevfadäsen: ”Mänskliga faktorn”

Nyheter Det var i början av året som runt 50 personer i Vaggeryds kommun fick ett brev hemskickat med känslig information av andra. Kommunen anmälde sig själva till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) – som har beslutat att just nu inte gå vidare i ärendet.

Genrebild. Foto: Henrik Skoglund

Ann-Katrin Löfstedt (M) är ordförande i socialnämnden och hon berättar att man informerades om den nedlagda utredningen i förra veckan. Men socialförvaltningen har vidtagit åtgärder för att det inte ska upprepas.
– Man vet hur felet uppstod, det berodde på den mänskliga faktorn. Nu tittar man över hur det här inte ska upprepas.

LÄS MER:  Lägger ner utredningen om förvaltningens felskickade brev

Händelsen ledde också till minst en polisanmälan, men den lades ner omgående då polisen menade att man inte kunde se att något brott mot tystnadsplikten begåtts.
– Det är offentliga uppgifter som går att få tag i, berättade Anneli Johnsson Hammo från polisen för tidningen i februari.

Breven skickades ut till runt 500 personer, men det var cirka en tiondel av dessa, 50 personer som fick andra människors uppgifter.

LÄS MER:  Förvaltningens miss: Hundratals fick känslig information om andra

Nu står det alltså klart att inte heller IMY kommer vidta några åtgärder. Man skriver bland annat följande i beslutet:
”IMY vidtar för närvarande inga åtgärder med anledning av er anmälan. Notera att IMY vid ett eventuellt framtida klagomåls- eller tillsynsärende kan komma attbeakta här aktuell anmälan”

LÄS MER:  Efter missen – kommunen rapporterar sig själva
Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *