Nyheter

Sambandet har byggts upp: ”Alla har en viktig kugge i Aurora 23”

Nyheter När vi anländer till Ekeberg i nordvästra delen av Vaggeryds kommun möter kompaniövningsledare Eirik Steinum oss. Här har övningens viktiga kugge, sambandet, byggts upp. Del 2 av 3.

  [1/21]

  [2/21]

  [3/21]

  [4/21]

  [5/21]

  [6/21]

  [7/21]

  [8/21]

  [9/21]

  [10/21]

  [11/21]

  [12/21]

  [13/21]

  [14/21]

  [15/21]

  [16/21]

  [17/21]

  [18/21]

  [19/21]

  [20/21]

  [21/21]

Eirik Steinum kommer från P4 i Skövde och fjärde brigarden.

– Här har vi ett området som är fem gånger fem mil stort och vi bygger ett samband där vi säkerställer vårt egna samband och vårt egna nät. Vi bygger upp ett antal sambandstroppar, master och vi har lednings- och trossfordon. Vi grupperar oss i skogen och här, väster om Byarum och vi möjliggör samband för de som över i Skillingaryd. 

– Brigaden bygger på många enheter tillsammans. Vi är en liten kugge på 17 soldater, men utan oss så blir det inget samband. Alla är en viktig kugge i helheten. Här har vi satt upp 25 metermast som täcker vårt övningsområde. 

– Eftersom övningsfälten oftast är för små, i alla fall här i södra delen av landet, menar Steinum och får ett  nickande av kollega från Boden, så behöver vi använda civil mark. Här är verkligen ett optimalt område och det är helt enligt regelboken. Vi säger alltid att där vi ska placera sambandet ska vara det bästa för kriget och vi övar inte realistiskt om vi inte har ett område på en femmilsradie. Vi är väldigt tacksamma för att vi kan få låna civil mark så att vi kan öva och markägarna är väldigt positiva här i bygden, menar Steinum och kommenterar att man är väldigt noga med iordningställande av mark efter övningens slut. 

– Vi har ett stort rekryteringsbehov. Man har haft många år av annat fokus och det tar tid att bygga upp försvaret igen. Våra soldater är mycket positiva och de gör sin slutövning tillsammans med oss under Aurora 23. På P4 söker vi ständigt efter nya medarbetare och man kan se vad vi har för lediga jobb på vår hemsida, berättar Steinum som gjorde värnplikten i P4 under 2005 och blev kvar, även om han hade tänkt att bli lärare egentligen…

Aurora 23 är en försvarsmaktsövning med nationella och internationella förband som också är slutövning för inneliggande värnpliktskull. Försvarsmakten övar med flyget, marinen och armén. Förband som kommer ingå i övningen är bland annat från Boden, Skövde, Linköping, Eksjö, Lund och Gotland. Internationella förband från Finland, Storbritannien och även USA kommer att ingå i övningen som håller till i södra delen av landet och som kommer nyttja skjutfältet i Skillingaryd

Del 3 kommer att publiceras i morgon.

Bilder: David Alin
Text: Sara Mejving

Taggar

Dela


Läs mer

Aurora 23 kommer till bygden
Aurora 23: Största försvarsövningen på 25 år

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *