Nyheter

Aurora 23 kommer till bygden

Nyheter Under de närmaste dagarna kommer vi här i bygden märka av Aurora 23 som är den största försvarsmaktövningen på 25 år.

Arkivbild från tidigare övningar på Skillingaryds skjutfält

Aurora 23 är en övning där samtliga försvarsgrenar och stridskrafter deltar och som ökar den samlade förmågan att möta ett väpnat angrepp mot Sverige. 

Mellan den 30 april till 11 maj övas strider på Skillingaryds skjutfält. Stora trupprörelser med tunga stridsfordon passerar genom eller förbi Skillingaryds skjutfält norrifrån på väg söderut. I Hagshult är det utökad flygverksamhet i samband med försvarsmaktens omgrupperingar mellan 30 april och 5 maj. På flygbasen utökas verksamheten med stridsflyg, helikoptrar, transportflyg och specialflyg strax innan övningen drar igång i Skillingaryd, det vill säga 27–30 april.

Omkring 26 000 män och kvinnor kommer att deltaga och övningen genomförs i luften, på marken och till sjöss. Förband över hela landet kommer att vara delaktig men det är framför allt i södra Sverige samt på och runt Gotland övningen kommer märkas. För att genomföra Aurora 23 kommer övningens deltagare att öva i områden som främst är Försvarsmaktens egna övnings- och skjutfält men även på privat mark.

Övningsverksamheten kommer att bedrivas på flera ställen i Jönköpings län. Som boende eller resande genom något av dessa områden bör man vara uppmärksam på skyltar och anvisningar samt att följa trafikinformation för att hålla dig uppdaterad om läget. 

 

Arkivbild från tidigare övningar

Försvarsmakten informerar:

Håll avstånd
Om du möter militära fordon på vägarna är det viktigt att du håller avstånd och tar det lugnt. Eftersom fordonen i en militärkolonn ofta är tyngre och bredare än vanliga personbilar behöver du lämna ordentliga säkerhetsmarginaler vid ett möte.

Hindra inte en militärkolonn
Du får köra om en militärkolonn så länge du inte hindrar eller stör kolonnen. Vi måste kunna köra som planerat och hålla ett visst avstånd mellan våra fordon, detta är olagligt att hindra.

Tänk på att det är riskfyllt att köra om våra fordon eftersom förarna inte alltid har samma synfält som i en vanlig lastbil, fordonen är tunga och våra kolonner kan vara upp till åtta kilometer långa. 

Visa hänsyn och ta det försiktigt i trafiken. 

Arkivbild från tidigare övningar

Taggar

Dela


Läs mer

Aurora 23: Största försvarsövningen på 25 år
Skjutfältschefen: Begränsad framkomlighet på vägarna
Radiosänt meddelande om mobilisering i samband med Aurora 23
Militärerna kom till byn…
Jonatan och Salam gör sin slutövning
Sambandet har byggts upp: ”Alla har en viktig kugge i Aurora 23”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *