Nyheter

Simhallsgruppen tog ett oenigt inriktningsbeslut

Nyheter Under onsdagen hade parlamentariska gruppen som ska utreda var placeringen för den nya simhallen i Vaggeryd ska vara tagit ett inriktningsbeslut. Placeringsförslaget kommer nu vidare till kommunstyrelsen… 

Det var tre placeringsförslag som fanns på bordet som samtliga partier som ingår i den parlamentariska gruppen. Fenix, nuvarande plats och vid idrottsplatsen. Kenth Williamsson (S) är ordförande för den parlamentariska gruppen, berättar under fredagseftermiddagen: 

– Vi tog ett inriktningsbeslut om placeringen i onsdags. Det slutade med att fyra partier förordade den platsen vi har i dag, ett parti avstod att rösta, ett parti medverkande inte, moderaterna och socialdemokraterna förordnade platsen vid Idrottsplatsen. 

– Det är ett förslag och ett inriktningsbeslut från den parlamentariska gruppen. Nu ska frågan behandlas vidare i kommunstyrelsen. Det är därför inte fastslagit i sten var den nya simhallen blir belägen ännu. Det kommer att göras fler undersökningar bland annat. Därefter får vi jobba med simhallens innehåll, vi har sneglat lite på det men inte på detaljnivå, utan mer vad vi vill ha innanför väggarna, berättar Kenth Williamsson (S). 

I en del av fördjupningsutredning som Skillingaryd.nu har fått ta del av är en bilaga till lokaliseringsutredningen av den nya simhallen i Vaggeryds tätort. I underlaget står det: Alla tre alternativa platser för lokalisering av ny simhall har olika förutsättningar som kan innebära olika konstnadskalkyl vid utförande av olika stor byggnad med samma innehåll. 

Vid lokalisering Fenix anges att på grund av dålig markförhållande och hög grundvattennivå är det svårt att få ihop en tomt på 12 000 kvadratmeter så att alla tillhörande funktioner för simhallsverksamhet får plats. Befintliga parkeringsplatser vid Fenix behöver flyttas österut då marken behöver tas i anspråk för simhallsanläggnfng. Även nya parkeringsplatser för ny simhall behöver anordnas österut, vilket innebär att befintlig naturmark tas i anspråk för parkering. Lokalisering av simhall närmare Jönköpingsvägen är inget alternativ.

Vid lokaliseringsalternativet nuvarande plats visar på ett tydligt sätt att en byggnad motsvarande 3 000 kvadratmeter inte är lämpligt att placeras inom fastigheten Oden 12 som ägs av Vaggeryds kommun, brist på ytan gör att ny stor byggnad kommer att skugga byggnaden för familjecentralen, ta i anspråk viktig yta som i dag är parkeringsplatser. Dessutom förväntas en byggnad i den här storleken upplevas storskalig bland befintlig småskalig bebyggelse. Området utgörs av Oden 9, 12 och 20 är mycket centralt och tillgängligt med kort avstånd till stationsområdet, kollektivförbindelsen samt centrum. Detta område bör utvecklas med multifunktioner som förväntas ge maximal nytta och mer värde till tätorten. Flera bostäder i centrumnära läge är ofta en garanterad faktor som lyfter upp centrumdelen samt underlätta för bostadsbristen genom en förändrad flyttkedja. Även andra samhällsnyttiga funktioner, som vårdverksamhet, skolverksamhet behöver komma före en simhall i prioritering av funktioner i centrala lägen. 

Lokaliseringsalternativ vid Idrottsplatsen benämns som att området redan är etablerat som den största idrottsplatsen i Vaggeryds tätort och kommun. Området erbjuder variation av idrottsanläggningar i naturnära läge, vilket ofta bidrar till en skapande av ett attraktivt besöksområde. Ett tillskott i form av ny simhall inom området kommer att innebära ett ytterligare lyft och attraktivitetshöjande för hela tätorten och kommunen. Ytmässigt är det inga problem att placera ny simhall med tillhörande funktioner inom området. Området erbjuder även möjligheten för framtida utveckling av simhallen samt etablering av eventuell ytterligare idrott eller fritidsbesöksanläggning. Det pågår just nu en planläggning för området Östermo med syfte att ge befintliga industrier i området möjligheten att expandera och utvecklas. Industrierna av den typen som inte får vara stötande för omgivningen. Planläggningen syftar även till att strukturera trafiken inom området och gör den säkrare för alla. Planläggningen möjliggör för utformning av befintlig gatustruktur, Karlavägen, till mer vänlig för besökare till idrottsplatsen och säkrare för gång- och cykeltrafik. 

Taggar

Dela


Läs mer

Simhall på IP: ”Över min döda kropp att det blir bassäng här”

2 reaktioner på Simhallsgruppen tog ett oenigt inriktningsbeslut

Jättebra! Då är alla korten på bordet.
Hur ser man på Skillingaryds simhall? Hur ska vi vidareutveckla den?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *