Nyheter

Snart startbesked för nytt bostadsområde

Nyheter Söder om Sörgårdsområdet och Far Anders väg i Skillingaryd kommer det att bli ett nytt bostadsområde. Kommunstyrelsen gav nästan klartecken till de 14 tilltänkta tomterna.

Avstyckningen är klar och nu lämnas signalen till tekniska kontoret. 

– Ja, egentligen skulle startbeskedet ha varit helt bestämt i dag, men vi är inte riktigt belåtna med redovisningen. Samtidigt vill vi inte fördröja området i Skillingaryd då vi har behov av villatomter, så snart tekniska lämnat in redovisningen har vi delegerat ärendet till kommunstyrelsens arbetsutskott som får säga ja till startbeskedet, säger Gert Jonsson (M). 

Ulf Abrahamsson (C);
– Vi har inte sagt nej till startbeskedet men vi vill se en kalkyl först. Det här handlar om olika etapper för området ”Sörgården” och vi vill veta hur mycket det är kvar i etapp 1 innan vi drar igång etapp 2. 

I maj berättade vi om att det planeras 14 tomter söder om Far Anders väg i Skillingaryd. Läs här

Vid Sörgårdsområdets västra del släpptes 12 tomter för ett år sedan. Tomterna tecknades under en förmiddag och  området är klart för byggstart, men ännu har ingen satt spaden i jorden…

Taggar

Dela


9 reaktioner på Snart startbesked för nytt bostadsområde

Ja tack, replik från styrande vore på sin plats. Bedrövligt att husföretag ska ockra på kommunala tomter

Håller med föregående inlägg. Frågan till kommunen är enkel, när ska ni inrätta tomtkö?
Se senaste tomtsläppen på Västra Strand. Där har två byggföretag/husleverantörer byggt på tolv tomter. Flertalet av tomterna har sålts vidare för dubbla priset som kommunen först sålde dem för.
Nej, upprätta en tomtkö och inför överlåtelseförbud på två år såsom både Jönköping och Värnamo har. Ni på Skillingaryd.nu kanske kunde få replik på detta från någon av de styrande inom kommunen?

Det blir tråkig dynamik på områden när husföretagen bokar upp och tar över alla tomter och ska placera likadana hus överallt. Jag ser hellre att kommunen har några tomter lediga till privatpersoner som bor här, än att sälja ut den till storstadsföretag som bara bryr sig om kortsiktig vinst och sen drar vidare. Kommuninvånarna först, eran arbetsgivare som ni ska främja så att säga.

Varför har vår kommun inte en tomtkö där de redan boende i kommunen har en förtur? Visserligen skall detta tas med måtta så att alla som vill bygga här främjas men att byggbolag som tog åt sig nästan alla tomter senast vid detta område är skam.

Hur resoneras det i detta?

Jag håller med dig Göran och kommunen borde nu redovisa hur många tomter som bokats utav byggbolag samt hur många som bokats utav privata unga familjer. Vad jag förstår så är det eventuellt bara två unga familjer som lyckade hinna boka när de tolv tomterna var klara. Detta är viktigt så inte desamma kommer att ske med de nu nytillkomna 14 tomterna. Betänk att bygga singelhus är nu 700.000–800.000 kronor billigare än marknadens 3,5 miljonershus. Kommunens uppgift är ju att främja dess bestående kommuninvånare. Tiden borde nu vara över att ensidigt bara främja de privata bolagskapitalet.

Bygg hyresrätter i form av radhus, alla har inte råd att äga sin bostad men många vill nog gärna ha en liten trädgård eller liknande. Låt därför Bebo eller en privat aktör bygga ett nytt radhusområde.

Styr upp regler för tecknande av tomter i nya områden, så att intresserade tomtköpare visar upp lånelöfte för finansieringen. De flesta har säkert undersökt detta vid en så stor händelse i livet.
Ni undviker då eventuella spekulationsköp av tomter. Det är olämpligt om någon husfabrikant lägger beslag på stora delar av tomterna.

Det brukar vara minst 1 års leveranstid hos husleverantörer innan start, troligtvis därför det inte är satt någon spade i marken ännu.

1. Jag antar att man redan har ett budgetunderlag vilket annars vore märkligt, kunde Centern inte ta reda på det i tid om det nu vart intresserade? Sedan borde man väl veta att kommunens budgetar inte är mycket att hänga i granen, brukar bli lite drygt 100 procent dyrare.
2. Har det skapats någon reglering kring bokning av tomter?
3. Har man tänk något kring miljön runtikring? beväring av fina träd, trevlig belysning, promenadstråk, så det upplevs som ett trevligt område eller ska det bli kalhygge och opersonligt?
Tips till politiker, åk till Strandängen i Jönköping för inspiration om trevliga miljöer i ett område och ta efter. Det är lätt värt det.
4. Ska de inte rensa upp skogen som tagits ner och inte rensats upp? Det ser ju inte jätteomskött ut direkt, snarare som ett krig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *