Nyheter

Spännande filmprojekt på Vinden

Nyheter I veckan har elever från Vaggeryd och Skillingaryd fått vara med att ta fram studiematerial tillsammans med de prisbelönta filmregissörerna Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck. Dokumentärfilmen de jobbar kring heter ”and the King said: what a fantastic machine” och handlar om kamerans och fotografiets historia och framför allt vad som händer med oss när vi hela tiden är upptagna med att fånga allt på bild?

Elin Ljungqvist, kulturkoordinator.

Elever från högstadiet på Fågelforsskolan och Hjortsjöskolan har fått vara med på en experimentverkstad tillsammans med filmregissörerna och tanken är att filmen ska visas som skolbiofilm för alla i årskurs nio i hela Sverige. Eleverna kommer då att skickas med ett studiematerial till filmen som kommer att bestå av bilder och texter ur filmen. Vaggeryds kommun är nu först i Sverige att få testa och ta fram det här studiematerialet. Eleverna kommer att få se klipp ur filmen och därefter kommer de att få jobba parvis och sätta ihop stillbilder ur filmen med en text. Slutligen kommer de att få berätta lite kort inför sina klasskamrater om varför de valde just den texten till just den bilden. Detta ska testas på fyra platser i Sverige och vår kommun är en av dessa fyra. 

Filmen har vunnit priser, både på Sundance-festivalen i USA och på filmfestivalen i Berlin. Med på experimentverkstaden var även Elin Ljungqvist, kulturkoordinator och Kalle Boman och Anna Sohlman som ”flyttat in” i Strömslunds gamla lokaler.

Bilderna sätts samman till en utställning som kommer att visas på Vinden för förskolegrupper under höstlovet och även vara öppen för allmänheten vissa tider. Förutom foton kommer eleverna även att visa upp keramik och skulptur som de har skapat med inspiration av Lisa Larsson-utställningen på Vandalorum.

Hela projektet sker i samverkan mellan Vinden, skolorna i Vaggeryds kommun, Remida Plattform produktion, Triart , Värnamo Filmhistoriska Festival och den nybildade föreningen Rota. Utställningen är en del av Bästa Biennalen, som är en nationell konstfestival för barn och unga. 

– Det händer mycket på Smedjegatan i Skillingaryd just nu, det är jättehäftigt! I grannhuset till Vinden ligger Strömslunds gamla lokaler och dit har nu Roy Anderssons studio flyttats från Stockholm och även delar av Jan Troells samlingar. Med Kalle Boman i spetsen kommer även filmskapare som Axel, Maximilien och Ruben Östlund att ha aktiviteter i det nya filmhuset. Det kommer att bli ett filmcentrum med en utställningslokal bland annat, men det kommer att dröja ett tag till innan den är klar, berättar Elin Ljungqvist.

De elever som har varit med och tagit fram materialet kommer att få se hela filmen i hop med Filmfestivalen i Värnamo i april. Länk till trailer hittar ni här: 

Kalle Boman och Elin Ljungqvist.  [1/8]

Anna Sohlman förbereder datorn innan eleverna ska dyka upp.  [2/8]

  [3/8]

  [4/8]

Maximilien och Axel diskuterar bilder med eleverna.  [5/8]

Filmvisning på Vinden.  [6/8]

  [7/8]

  [8/8]

Taggar

Dela


Läs mer

Boman och Sohlman skapar filmhistoria på Smedjegatan

1 reaktion på Spännande filmprojekt på Vinden

Oj, vilket spännande initiativ! Det skall bli spännande att se… men framför allt bra för alla elever

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *