Nyheter

Boman och Sohlman skapar filmhistoria på Smedjegatan

Nyheter Kalle Boman och Anna Sohlman var på plats på Tallnäs när näringslivsfrukost serverades. – Här kommer det bli en forskningsstation som inte finns i Europa i dag, berättar de nya ägarna till fastigheten på Smedjegatan i Skillingaryd.

Anna och Kalle berättar om framtiden för filmhistoria i Skillingaryd

Kalle Boman och Anna Sohlman är representanter för en framgångsrik industrigren, nämligen filmindustrin. De har köpt fastigheten, tidigare Strömslunds, på Smedjegatan i Skillingaryd av kommunen. I konferensrummet i Tallnäs, när näringslivsfrukosten serverades under morgonen, berättades: 

– Vi vill göra filmarvet mer tillgängliga och då hamnar också bildning i det här facket och det är intressant hur man utbildar sig. Det är inte i text utan i bild. 

Varför Skillingaryd?
– I slutet av 80-talet behövde vi möbler till en film och tog kontakt med Sven Lund. Vi fortsatte hålla kontakten. Man såg kulturen växa fram, helt enkelt. Vi jobbade med konstnärer och bland annat Margareta Krook-skulpturen som står vid Dramaten i Stockholm. Vi filmade hela framställningen skulpturen gjordes i ett gjuteri här i Småland. Senare gjorde vi en utställning på Vandalorum i Värnamo och där jobbade vi med Ruben Östlund. Denna utställning blev grunden till filmen ”The Square”, den skulle vara i konstmiljö och platsen blev då Värnamo. Lars Alkner, nytillträdd chef för kulturen i Värnamo vid den här tidpunkten, hörde detta och undrade om vi inte kunde göra en sådan ruta permanent i centrala Värnamo. Detta gjordes för åtta år sedan. Vi har jobbat i huvudstaden med den tröghet som finns där… och här i Småland gick det lösa rutan på 14 dagar. Vi har lärt oss att jobba i periferin.

Här ska skapas filmhistoria

– I Gävleborg har vi jobbat med förskoleverksamheten och den pedagogiken vill vi ta med till Skillingaryd. Allt det här har vi ett arkiv med och väldigt mycket av detta är inte visat, Ernst-Hugo Järegård bland annat. Vi kommer att flytta arkivet till Skillingaryd. Det kan bli en forskningsstation som inte finns i Europa i dag, där man har tillgång till både filmat material och slutproduktion, arkiv med bokföring, produktionsanteckningar och brev med mera.

– Källmaterial tycker man inte är värt att spara på, säger man. Men det betyder mycket för svensk filmproduktion, det kan likna vid skruvdragaren. Vi har flera gånger fått frågan: ”Varför ska grejerna ner till Småland? Jo, för att det är så.

– När det gäller Värnamo filmfestival behövdes en logotyp.  Alla filmfestivaler har en logga. Vi valde en stol. Stolen heter Camilla. Den tillverkades ursprungligen i det hus vi nyligen förvärvat. Det här kommer bli skitbra och vi kommer att återkomma med en klockren presentation och vi kanske bjuder in till filmkvällar framöver. Vi har börjat flytta in redan på Smedjegatan. Det här är ingen trailer utan en teaser, avrundar den filmhistoriska duon Sohlman och Boman. 

Taggar

Dela


Läs mer

Fastigheten såld: Hyresgästerna ska lämna i maj
Spännande filmprojekt på Vinden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *