Nyheter

Stjärnfabriken blev miljoner dyrare än tänkt

Nyheter Slutredovisningen för Stjärnfabriken i Skillingaryd godkändes av kommunfullmäktige under den senare delen av hösten och det blev mycket mer dyrare än vad som var tänkt från början. Inköpet av fastigheten gjordes snabbt och en mycket snabb uträknad och ganska uppskattad budget gjordes. Tilläggsbudget gjordes och Stjärnfabriken kostade 6,5 miljoner i stället för, från början, uppskattade 1,8 miljoner..

I december för fyra år sedan var dåvarande Skillingarydssalvan till salu på Smedjegatan i Skillingaryd. Kommunen köpte fastigheten. Arkivfoto

Det gjordes ett snabbt inköp när kommunen beslutade att köpa fastigheten ”Hasseln” på Smedjegatan i Skillingaryd. Socialförvaltningen hade för avsikt att flytta två verksamheter från en extern hyresvärd i Vaggeryd och avtalen sades upp direkt. En stor press att flytta verksamheten blev det på grund av att ersättningslokal saknades. Nu har slutredovisningen gjorts och på den sista raden står det 6,5 miljoner på slutraden som kommunfullmäktige godkänt. 

Under mars 2021 fick tekniska nämnden tillbaka slutredovisningen på sitt bord och uppdaterade den något innan man lämnade tillbaka till kommunstyrelsen i maj månad. Till kommunfullmäktige kom slutredovisningen senare under hösten. 

För att lokalen skulle anpassas till socialförvaltningens behov gjordes en ursprunglig kalkyl där kostnaderna uppgick till nästan 2,6 miljoner kronor, varav 1,8 miljoner kronor var redovisat som investering och resterande i planerat underhåll. Renoveringen då gällde bland annat byggnaden med ramp, ny entrédörr, automatisk dörröppnare, hiss, ventilationskanaler, komplettering värme, el, belysning, nya golv, mattor, golvmålning, rivning av vägg, nytt kök och handikapptoalett. 

När renoveringen startade, upptäcktes en stor vattenskada och golvet fick bytas. Det förde med sig ny ventilation, el, rör, målning och golv. Av detta noteras eventuellt ”dolt fel” vid inköp av fastigheten. På plan 1 saknades fönster, värme, ventilation och toalett för brukarna med funktionsnedsättning. Golvet lutade också mycket och fick göras om. Avloppssystemet var ur funktion och nytt fick göras på bottenplan. Ventilationen gick inte att använda, eftersom den var gjord för industri med ett mindre antal människor. Kostnaderna för installation av larm och nödutgång i kombination  med handikappanpassning av lokaler, handikapptoalett med dusch och omklädningsrum, landade på 1,9 miljoner kronor. Byte av uppvärmningssystem från olja till fjärrvärme landade på 800 000 kronor och handikappanpassning till plan två, i form av hissinstallation, 700 000 kronor. 

Projektet, att få Stjärnfabriken funktionsduglig, fick extrapengar för att täcka underskottet: 4,7 miljoner kronor. 

I dag innehåller lokalen den dagliga verksamhet Stjärnfabriken för 35 brukare. I lokalen finns verkstadslokaler, slöjdrum, målarrum, matsal och mottagningskök samt administrativa lokaler för personal inklusive konferensrum på andra våning. Projektet var klart i maj 2019 och har under senare delen av hösten slutredovisats.

Vid kommunfullmäktige debatterades såklart slutredovisningen och ett flertal politiker ville säga sitt. 

– Så här kan vi inte hålla på, kommenterar Ulf Abrahamsson (C). 

– Varför har vi inte bättre resurser? Det går inte backa bandet, men nu är det det ett faktum. Vi har ytterligare en halv miljon till Stjärnfabriken när utemiljön ska göras klar också. Vi måste lära oss av det här, menar Kenneth Åberg (S). 

– Att skylla på tjänstemän är lite väl häftigt. Klart att det blir stress och det går inte den vanliga vägen. Den vanliga vägen är när man ser ett kontrakt på väg ut diskuterar man det här i god tid. Och inte helt apropå ge sig ut och köpa lokal. Det är en stor orsak till att det blivit så stora problem, menar Kenth Williamsson (S). 

– Tycker det är märkligt att (S) skyller ifrån sig. (S) har vice ordförande i tekniska nämnd. Har inte han haft någon insyn i nämnden? Jag har en känsla av att ordförande inte vetat mer heller. Det är inte lätt att göra något om man inte vet om. Jag sitter som ersättare i tekniska och jag har inte tagit ansvar på att fråga, men vi skyller inte ifrån oss, menar Jörgen Johansson (C). 

Kommunfullmäktige beslutade att godkänna redovisningen av Stjärnfabriken. 

Taggar

Dela


9 reaktioner på Stjärnfabriken blev miljoner dyrare än tänkt

Nej det är riktigt så här kan vi inte hålla på men varför lär ni er inte hur svårt kan det vara dags att komma upp på banan

Ibland blir man bara trött! Om man som köpare ska inhandla en fastighet, privat eller som näringsidkare, bör man väl göra en besiktning först? Det går inte att skylla på tidspress. Vi alla som har egna hus, skulle nog inte godkänna denna upphandling. Vems är felet ?
Lite mera ansvarstagande i framtiden, tack!
Snart är det val igen!

Ulfs kommentar ”så här kan vi inte hålla på”. Då han sitter i majoriteten och har full insyn så är frågan. Varför han inget gjort åt detta.

Jan-Erik Aronsson
Gruppledare
Sverigedemokraterna

Kan det komma mer att ondgöra sig över Lars?
Som sagt det räcker med nödlösningar/baracker enligt nuvarande politik.

Finns fortfarande mycket brister speciellt inomhus, inte en lokal att ha daglig verksamhet i, nära en mycket tung trafikerad väg och en järnväg i närheten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *