Nyheter

Strand: Vi har inte använt pengarna vi fått

Nyheter Tjänstepersoner redogjorde för årsredovisningen 2021 som fullmäktiges ledamöter skulle lägga till handlingarna under gårdagskvällens sammanträde. – Kompentensutvecklingsmiljoner har inte använts och vi riktar stark kritik mot femklövern, menar Strand (S).

Redovisningen gicks igenom på bioduken i Folkets hus i Vaggeryd under måndagskvällen. Det diskuterades måluppfyllelse, befolkning, medarbetare och pengar.

Politikerna fick därefter tid att säga sitt där Gert Jonsson (M) är först ut och tackar alla för ett gott arbete under ännu ett år i pandemins spår samt att Gert yrkar bifall till förslaget som finns i handlingarna där det gällde att fastställa resultatet 31 december 2021 och godkänna årsredovisningen för kommunen och kommunkoncernen för verksamhetsåret 2021. 

  Vi har präglats av pandemin och ett stort tryck för socialförvaltningen ännu ett år. Vår medarbetenkät, hur har de upplevt det andra året i pandemin. Vi har fantastiska medarbetare. Inom LSS har vi gröna resultat på fem av fem frågor och vi tillhör de 25 bästa kommunerna i landet. För sjätte året i rad har socialnämnden en budget i balans, berättar Ann-Katrin Löfstedt (M). 

Thomas Strand (S) undrar var bidragspengarna är?

Thomas Strand (S) riktar skarp kritik;
– Man måste titta framåt. Pandemin har påverkat oss otroligt mycket och oerhört påtryckande för personalen, att hitta vikarie, utsatt och äldre att skydda dem för smitta. Det har varit ett tufft år även 2021. För att blicka framåt så måste vi hjälpa vår personal för att göra ett bra arbete, det gör de idag, men vi behöver ge dem fler förutsättningar. Vi måste gå vidare och fundera på hur vi ska göra det bättre. Vi inser att en oerhört viktig fråga framöver är personalförsörjningen. Att hitta personal som vill jobba i sommar. 

– Vi behöver ett äldrecenter i Vaggeryd innan 2030. Vi har fått 13 miljoner i stadsbidrag. Där finns det två poster som sticker ut, bland annat äldreomsorgslyftet som är 4 miljoner. Vet ni vad dessa pengar ska användas till? Det skulle vara till kompetensutveckling. Hur mycket har vi använt av dessa 4 miljoner? 411 000 kronor. Vi får betala tillbaka till Damberg. Genant att vi inte använt detta. 

– Var är pengarna, om jag inte begriper, hur ska den vanlige kommuninvånaren begripa? Ska vi ha en demokrati värd namnet då ska vi redovisa alla pengar. Vi måste använda de här pengarna, 2,5 miljoner som vi fick i senaste stadsbidraget? 

Gert Jonsson (M) replikerar:
– Relevanta frågor du ställer. Kortfattat är att statsbidrag är riktade till nämnderna som ansvarar själva för hur man använder dem. 

Pelle Philip (C) tycker att Thomas Strand (S) far med osanning, som sedemera dementerades tvärtom

Kenth Williamsson (S); 
– Stadsbidragen har betytt mycket för oss. Det gör att vi har goda förutsättningar för en bra välfärd. Vi har riktigt höga resultat och vi ser att regeringen har stöttat. Man har även stöttar företag så att personal har kunnat hållas kvar under krisen. En stor skillnad. Nämnderna klarade sin budget, med hjälp av tilläggsbudgetar som var möjlig efter att vi fått stadsbidrag. 

Marijo Corkovic (S);
– Det är trist att vi barn- och utbildningsnämnden går med plus. 

Jenny Larsen (KD); 
– Över tioårsperiod har nämnden gått minus 0,08 procent, det är 2,7 miljoner på tio år. 

Atcha Adında (L);
– Oavsett hur vi gör så är det inte bra enligt oppositionen. Vi måste ha bostäder, folk ska bo här när man jobbar här. Det tror jag är mycket viktigt. Vi har chansen när det gäller Skillingaryd, intill Kinnarps, de kan jobba på Power och Aditro och bo nära arbetsplatsen. 

Kenth Williamsson (S);
– Det är ingen brist på resurser, ett 100-tal medarbetare får inte jobba heltid. Det är inte konstigt att det inte är attraktivt om man inte får jobba heltid. Hur ska vi kompetensförsörja, varför nyttjar man inte detta fullt ut? Och Salle, du sitter i majoritet inte oppositionen, bara bygg. 

Annelie Borgström (S);
– Konstigt att man inte tagit tillvara på den kompetenshöjningen som erbjudits. Är skolan redo för att ställa om snabbt för att personalen kan vidareutbilda sig?

Lennart Karlsson (EMP);
– Jag har grunnat på lite annat när vi diskuterar underskott och överskott. Det viktigaste för mig är pengarna ska gå till där de behövs. Vi ska följa samhällsutvecklingen och vård- och omsorgsjobben har grönt i den här redovisningen? Är det att man har tid att prata med brukaren? Det är fortfarande upp till 30 olika personal för varje brukare. På industrier gör man riktade insatser, ett självspelande piano kan man gärna vara direktör för. Vart går pengarna? Fungerar det som det ska? Vi får inte dumpa invånare hemma och ha lyx på hotell för vissa. 

Pelle Philip (C);
– Thomas är rolig att lyssna på men håller sig inte till fakta. Vi arbetar med budget två gånger i månaden i vår nämnd. Vi är engagerade och drivna från vår sida. Jag är stolt över Vaggeryd. 

Thomas Strand (S);
– Pelle, du får kolla din egna fakta. Vi har fakta på papper hur mycket vi fått, vad vi använt och vad vi får betala tillbaka. 

Elizabeth Orellana Bravo (V):
– Som medarbetare i socialförvaltningen tackar jag för all uppmärksamhet. Man har möjlighet att jobba heltid, men man orkar inte.

Kommunfullmäktige beslutade att godkänna årsredovisningen efter mer än två timmars debatt…

För en månad sedan berättade vi om att kommunen gick 63 miljoner plus

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *