Nyheter

Trendbrott: Artilleriskjutning på skjutfältet

Nyheter I stort sett hela maj månad kommer flera stora militärövningar genomföras vid Skillingaryds övningsfält samt Hagshults flygbas. – Vi ser ett klart trendbrott. Nu gäller det att hålla i blomkrukorna, kommenterar kommunala experter till tidningen.

I Hagshult kommer det blir många flygövningar. Arkivbild

Vi som är uppväxta i bygden vet, men de som har flyttat till norra delen av Värnamo och Vaggeryds kommun från 2005 och fram tills i dag, blir troligen överraskad över de kommande veckornas övningar. 

Försvarsmakten ska öva skarpskjutning av artilleri.

I brevlådorna har information kommit från Försvarsmakten gällande Arméövning Våreld 22, Luftförsvarsövning 22 samt Sweden EOD Exercise 22. Övningarna startar på måndag och då med övning med indirekt eld. I informationen går att läsa att det inkluderar skarpskjutning av artilleri och granatkastare på Skillingaryds skjutfält. Det innebär även skarpskjutning från Hagshults flygbas in mot skjutfältet mot Vaggeryd. Buller kan förekomma dagtid under dagtid och även kvällstid. Även resten av angiven tid kommer markstridsmoment genomföras på fältet. 

Den 16–26 maj genomförs luftfartsövning och då deltar stridsflyg och annan flygverksamhet som tillfälligt baserar på Hagshults flygbas. Buller kommer att förekomma dygnet runt, företrädesvis dagtid, under hela övningsperioden. 

Kåre Boberg och Kjell Boberg är två kommunbor som har mycket historia kring militära övningar. Här nedan följer några av deras kommentarer när vi når dem via telefon: 

– Senaste skjutningen med haubits gjordes 8 mars 2005. Vi ser ett trendbrott helt klart. Riksdagsledamoten Allan Wiman (L) var här i bygden och informerade om at det var ”sista salvan” som levererades då för 17 år sedan. Det måste finnas ett bättre fält att öva på, vårt skjutfält är väldigt långsmalt och börjar det brinna, eller att inte pricka rätt, har det förödande konsekvenser. Artilleriet är på väg tillbaka helt klart. Börjar det att brinna i den torra marken och skogen blir det en katastrof, menar Bobergarna. 

Kåre Boberg som bor på Södra park och tillägger: 

– Jag tillhör de som bor åsen här i Vaggeryd. Tryckvågen sprider sig kan man säga och det gäller att hålla i blomkrukorna, menar Kåre. 

Från Försvarsmaktens hemsida kan man finna: 

Våreld 22 har cirka 4 000 deltagare från 14 olika förband och skolor i både armén, flygvapnet och hemvärnet. Det är såväl värnpliktiga som anställda soldater, officerare, specialistofficerare och elever från Försvarsmaktens skolor med i övningen. Planeringen för övningen har pågått i ungefär ett års tid. 

Övningen genomförs på flera platser i mellersta och södra Sverige med koncentration kring Försvarsmaktens övnings- och skjutfält i närheten av Skövde, Remmene, Skillingaryd, Hagshult och Revingehed. I Skillingaryd genomförs även Swedec EOD Exercise 2022 och i Hagshult genomförs luftfartsövningen 22. 

Den militäre närvaron kommer vara märkbar även utanför våra övnings- och skjutfält och kan innebära vissa begränsningar i trafiken samt förhöjda ljudnivåer i anslutning till fälten. Utanför fälten kommer det endast vara förläggningar och förflyttningar till och från övningsområden. Lågflygande helikoptrar ingår i övningen. 

I Flygvapnets luftförsvarsövning deltar också det finska flygvapnet och flygverksamhet kommer att ske dygnet runt i flera dagar. Övningen är förlagd i södra och mellersta delen av Sverige och ett flertal baser kommer att användas, där Hagshult är en av dem. 

Det noteras på hemsidan att övningen är viktigt då det säkerhetspolitiska läget i vårt närområde och omvärlden har förändrats. Därför har regeringen beslutet att förstärka den svenska försvarsförmågan med ökad militär förmåga i Sverige och närområdet. Flygvapnet är ständigt insatsberett. 

Den 5 mars 2005 inväntades den sista artilleriskjutningen på Skillingaryds skjutfält. I en tidningsartikel från dåtiden berättas det att landets enda artilleriregemente, A9 i Kristinehamn flyttas till Boden och då genomförs övningar naturligt i Norrbotten i stället. Då sa tidigare platschef Axel Forthmeiier att det var ”ett nostalgiskt tillfälle samtidigt som utvecklingen måste ha sin gång” när slutövningen med haubitskanonernas tillvaro tog sin ända på Skillingaryds skjutfält. 

Fotnot: Redaktionen har sökt tidigare kapten Axel Forthmeiier samt nuvarande platschef Niclas Cronqvist vid Skillingaryds övningsfält för en kommentar om trendbrottet utan framgång. 

Sydfront hette militärövningen förra våren

Taggar

Dela


Läs mer

Amerikansk militärövning leds från Skillingaryd

4 reaktioner på Trendbrott: Artilleriskjutning på skjutfältet

Vad tycker och säger ni politiker, inte minst centerpartister som drivit kampanjen att: Militären ödelägger vår bygd.

Det vore intressant om man kunde få veta hur flygbladet om övningen på skjutfältet delats ut, med posten eller någon som åkte runt och delade ut, då vi aldrig fick någon.

Vi har inget emot att skjutfältet använts, tvärtom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *