Nyheter

Vi är för ett tiggeriförbud

Nyheter Onsdagen den 3:e april så röstar kommunstyrelsen gällande ett tiggeriförbud i Vaggeryds kommun. Troligtvis så kommer förslaget att röstas ner. Empartiet är dock för ett tiggeriförbud i Vaggeryds kommun.

Tiggeri är ingen hjälp eller lösning på fattigdom, hemlöshet eller psykisk ohälsa. Ett liv baserat på tiggande låser fast människor i en utsatt och ohållbar situation.

Förbud mot tiggeri gör att EU-migranter återvänder till sina hemländer och det sätter press på dessa nationer att förbättra den sociala situationen. Rumänien fick 35 miljarder kronor netto för år 2017 i EU-bidrag och vi kan genom tiggeriförbud påverka dem att använda detta bidrag på ett mer effektivt sätt gentemot sina medborgare.

En stor del av tiggandet är organiserat och kopplat till människohandel, utpressning, prostitution, stölder och dylik kriminalitet. Tiggeriförbud kommer att motverka denna brottslighet och ingen kommer att dras in i tiggande eller drabbas av kriminalitet kopplat till tiggarligorna.

Vi har all rätt att förbjuda tiggeri på utvalda platser i vår kommun. Tiggeri är en styggelse och inget som vi ska ha på våra gator och torg. Accepterar man tiggeri så har man gett upp kampen om välfärden.

Empartiet kommer att driva frågan om tiggeriförbud i Vaggeryds kommun. Vi anser att tiggeri är ett samhällsproblem och att ansvaret för tiggande EU -migranter ska utkrävas av deras hemländer. Svenska kommuner och skattebetalare ska inte ta ansvar och betala för rumänska problem. Ett tiggeriförbud är den bästa och mest solidariska lösningen.

Lennart ”Charlie” Karlsson (EMP)
Klas Gustavsson (EMP)

Taggar

Dela


24 reaktioner på Vi är för ett tiggeriförbud

Jag tror det är du som har missuppfattat det.
Hur kan du stöda tiggeri om inte du vill ge dom några pengar.DE är pengar dom vill ha,eller förväntar du att andra som tycker synd om dom ska ge en slant.

Jag undrar alla dem som vill ha tiggeri i vårt samhälle hur mycket lägger de själva i deras muggar.

Angående kriminalitet bland tiggare såfinns det även bland etablerade organisationer. Googla på Johan af donner.

Det är ju löjlig sådana problem ska man älta. Att det inte ser fint ut att folk sitter och tigger ska tas upp i kommunen men att inte alla kommer in överallt det är inget som tas upp hur många ställen är handikapps anpassade det tar man inte upp.

Många politiker tycker att denna sida är besvärlig med alla spretiga åsikter och vill inte blanda sig i.
Tycker själv att det är nyttigt att läsa dessa åsikter, som kommer från våra invånare i kommunen.
Önskar dock att fler ville vara med på möten inom
politiken, intresseföreningar mm. Tiggeri anser jag inte är ett stort problem i vår kommun, därför inte
någon anledning till att fundera på ett kommunalt
tiggeriförbud. Såg en äldre man komma med sin bil och parkera vid Ica, han hade svårt att ta sig ur bilen. Tiggaren kom fram och hjälpte mannen ur bilen, såg till att han fick en varuvagn och kom in i butiken. Mannen såg inte missbelåten ut när han fick hjälp! Var liksom ingen vanlig medborgare som gick fram och hjälpte till! Ja det finns brottslighet bakom mycket tiggeri, men tiggeriförbud slår även på dom som inte är kriminella. Ett förbud kan mycket väl som vanligt slå mot dom svagaste och mest utsatta i samhället.

Dessutom innebär förbud att föreningar mm får söka tillstånd för insamlingar mm.
Tycker vi har tillräckligt med lagar och byråkrati.

Tiggeri minskar även på naturligt sätt genom minskad kontanthantering.

Blir problemet stort med tältläger eller andra
olägenheter får väl kommunen agera, men i dagsläget är det inget stort problem.

Är i första hand ett uppdrag på riksnivå att hantera hela frågan.

Ha en bra dag alla där ute, ta hand om varandra.

Vilka tiggare ska man tillåta ?

Är det bara från Rumänien? Eller även från andra
delar av världen t.ex.. Afrika,
Skulle dagens tiggare från Rumänien tillåta att de
tar deras reserverade platser? Jag tror det skulle bli
bråk direkt, förbjud tiggeri i Sverige. I Danmark har man löst detta problem.

Mytbildning om organiserat tiggeri!

När man har hört en lögn tillräckligt många gånger blir det till slut en sanning, så är det med lögnen om organiserat tiggeri. Det finns en liten del som är organiserat, det skall jag inte förneka men jag har inte mött det här, och jag har pratat med flera av dem.
Jag känner flera av tiggarna i Jönköping och de kommer från samma by i Rumänien, de känner varandra och hjälper varandra på olika sätt, så den organiseringen som många upplever har en naturlig förklaring.
Jag blev bekant med dem då jag började att prata med dem (istället för om dem), det har fört mig till Rumänien ett flertal gånger och har verkligen berikat mitt liv.
Så till Dig som är emot dessa människor, följ med dit nästa gång jag åker, istället för att åka på solsemester kom med och upplev en gästvänlighet som inte är vanlig i Sverige i en av Europas fattigaste provinser, men Du måste vara beredd på att bo i ett hus med stampat jordgolv och utan rinnande vatten, utedass osv, jag ska guida dig runt där tillsammans med mina romska vänner och du ska få en annorlunda semester som Du aldrig skall glömma, med minnen för livet.
Jag tror att Skillingaryd.nu är behjälplig med att förmedla kontakterna mellan oss.
Har Du tänkt på att när Du ger pengar till tiggarna så går 100 procent till dem, men när Du ger till hjälporganisationer så går det bara fram 50 – 75 procent.
De mindre organisationerna med mycket ideellt arbete har mycket lägre kostnader.
Undrar varför man inte kan prata med dem istället för om dem.
Och här finns särskilt med de yngre en möjlighet att ge dem arbete när kommunen säger sig behöva arbetskraft.

Hej du människovän. Det finns många ställen här på vår jordklot med stampade jordgolv, utan rinnande vatten och med utedass. Ex. i Afrika och där har jag varit och bott i månader. Däremot har jag aldrig sett en enda av dem sittandes utanför Ica eller Hemköp med en mugg i handen. Du kanske har missat de program som har granskat ”tiggeribranscen”, både i Sverige och i Norge. Och varför har de kommit hit just nu? De fanns inte här för några år sedan fast de säkert inte hade det bättre då heller. Det organiseras bussresor hit och det sitter tiggare enda upp i Kiruna. Du får jätte gärna åka dit och hjälpa dem på plats, vill du ha med dig grejer så lovar jag att många ställer upp mer än gärna, men vi är oxå många som inte vill ha dem tiggandes utanför butiker där vi handlar.

Hej Lennart o Klas jag förstår eran ståndpunkt om tiggeriförbud. Min fråga är istället att när ni skriver ”Stor del är organiserat” är det era egna iakttagelser som skapat detta eller finns det statistik för detta? Jag har sett några åtal om detta men inte speciellt många. Det skulle ju vara ett bra underlag om ni har siffror på detta för då går det ju att polisanmäla som organiserad brottslighet.
I övrigt håller jag inte mer er om att ett förbud skulle lösa problemen, däremot kanske att lämna EU o ha en gränskontroll kanske skulle lösa det, men då går halva byggsverige o många andra företag lite i krass eftersom vi gärna tar emot dessa EU medborgare o jobba lite billigare än de svenska arbetarna…

Ett annat exempel. I går ringde jag till en av mina farbröder att jag behövde toapapper. Har blivit lite tradition att han håller mej med det sedan något av hans barnbarn sålde genom någon idrottsförening. Så du Charles vill även förbjuda sådant tiggeri. Så enligt ditt förslag kan jag inte ringa till min farbror om toapapper

Bra att frågan lyfts, men svaret är inte enkelt att ge. En eloge dock att vi diskuterar det.
Sakernas tillstånd kan ju ändå ingen tycka vara bra. Så vilka andra förslag finns på att lösa problemet?
Detta är det enda förslag jag sett förutom att EU skall ge mer pengar till Rumänien.
Personligen tycker jag väl att någon annan åtgärd skall erbjudas dessa krakar som sitter utanför ICA. Tex någon form av arbete för pengar.
Kanske ett förbud är bra, men i kombination med något annat.
Ni har ju ändå väckt frågan Lennart, så kanske ni har något bra förslag.
Att enbart tycka synd löser inte problemet.
Skönt att diskussionen hittills hålls på en bra nivå
Lasse Olsson
Ekesås

Ja det blir inte lätt för våra folkvalda att dra en gräns om insamling eller tiggeri. Kollade vilka som satt i KS att jag har tiggt hos minst två personer. Kenth Williamsson om godis från S när jag skulle på ett barnhemsprojekt i Rumänien. Vidare Jörgen Johansson C när jag ordnat med julfirande och knutsdans. Vidare har jag varit ute och tiggt/samlat in pengar bland många andra företag till idrott, samhällsarrangemang, hjälpsändningar till Litauen med mera. Ska detta bli helt förbjudet?

Att människor tvingas tigga på våra gator är naturligtvis en tragedi.
Men att som Enpartiet föreslår och förbjuda det? Varför inte förbjuda misshandel? Att köra för fort? Att smutsa ner?

Just det, så är det ju redan. Kanske får hitta en bättre lösning på problemet, en mer empatisk sådan.

Borde förbjudas, etablerade organisationer får ansöka om tillstånd.

Solklart organiserat när man ser dem hämtas och bli avsläppta av personer som definitivt inte tigger själva.

Att tycka synd om dessa tiggare appellerar till människors givmildhet samtidigt som man inser att man, genom gåvor, cementerar en företeelse som för dessa endast betyder ytterligare misär. Det låter hårt men enda vägen ur detta är att man på nationell väg en gång för alla sätter ett stopp för tiggeriet.
Att tiggeri göder och utgör förutsättningar för mycket annan kriminalitet torde vara väl känt och dokumenterat vid det här laget.
Det är därför positivt att det förs en debatt i ämnet. Även om den inte leder till ett förbud i nuläget har problemet åtminstone förts till ytan.
Med detta i åtanke är jag personligen tillskyndare av ett förbud i Vaggeryds kommun. Vilket andra kommuner redan har genomfört.

Ja hur ska tiggeriförbudet utformas? Ska inte Frälsningsarmen få stå med sin traditionella julgryta, ska inte Svenska Kyrkan och Röda Korset få samla in till Världens barn, Allianskyrkans höstinsamling osv. Undrar va Lennart säger om det

Linus. Svenska Kyrkan, Rödakorset och Lions, där jag för övrigt själv är medlem. Utgörs inte av tiggare i den meningen. Det kanske är obekant för dig men dessa insamlingar går inte till de nämnda intuitionerna utan oavkortat till behövande bla. vid katastrofer etc.

Klart jag vet att pengarna går oavkortat till katastrofer och liknande. Det är därför jag brukar stå med en bössa utanför Hemköp, Ica eller bolaget

Så bra skrivet av er .Ja inte många verkar förstå att tillåta tiggeri är att godkänna illegal handel med människor sen kan man tyvärr tycka vad man vill men kommunen ser mellan fingrarna med det o det är att tillåta organiserad brottslighet.

Jag håller med Lennart fullt ut!
Så ska vi inte ha det i vår kommun, ser riktigt illa ut
Tack så mycke, hej hej

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *