Nyheter

Viktig funktion i vattenskadad byggnad: Vems är ansvaret?

Nyheter Kommunens lokal, där vårdcentralens verksamhet äger rum, fanns uppe hos kommunstyrelsen för diskussion. Resultatet? En verksamhetsflytt till Slätten.

Arkivfoto: Här ska vårdcentralens ersättningslokaler finnas under fastighetsrenoveringen

Beredningen angående verksamhetens lokaler har gjorts i arbetsutskottet och de övergripande frågorna har kommunstyrelsen nu tagit. Nu får tekniska nämnden ansvaret att verkställa ärendet.

– Det här är ett komplex ärende, det här också. Inte säkert att man från början sett vad som är rätt eller fel med byggnaden som vi äger och regionen hyr. Vi är otroligt tydliga med att vårdcentralens betydelse att vara i centrumnära för våra invånare är mycket stor. När vi tittar på det här så kan man inte undersöka när verksamheten är i gång, men nu är taket nytt och tätt ovanifrån men det här är en åtgärd som skulle gjorts för 15-20 år sedan. Varför har det inte upptäckts tidigare? När man lagt nytt tak hade det läckt in länge. Det är svårt att se var fukten hamnar, det droppar inte direkt ned, men nu har vi tagit ett första steg och beslutat i kommunstyrelsen att ersättningslokaler ska beredas för verksamheten och det är akut. Det är regionens verksamhet, även om det är våra gemensamma invånare som berörs. Det är viktigt att vi beslutar det här tillsammans i kommunstyrelsen, säger ordförande Gert Jonsson (M). 

Kenth Williamsson (S), oppositionsråd:
– Den som söker vård, eller jobbar inom vården, ska inte drabbas. Vårdsökande ska ha nära till den nya platsen, samtidigt är vi väldigt kritiska till hur det har misslyckats med underhållet. Femklövern borde vara på tårna och kolla detta. Vi vet inte hur stora problemen är förrän lokalen är helt undersökt, men att det kommer som en överraskning är inte bra. Själva åtgärden är dock viktig, att flytten måste göras fort. 

Thomas Axelsson (KD) menar att tekniska avdelningen har känt till det här under en längre tid.
– Lappa och laga har gjorts, men det har inte gett tillräckligt resultat. Nu kom det till en ända och då måste man göra drastiska åtgärder. Det har varit diskussioner länge om hur det ska fortgå med renoveringen. Vad händer sedan när vi gjort det här? Kanske kan regionen ta över fastigheten, men det är sådant som vi får diskutera framöver. 

Gert Jonsson (M) försvarar femklövern.
– Självklart har styrande femklövern ansvar men samtidigt, utan att skylla ifrån sig, så har det har varit en långvarig trend. Fuktskadorna kanske är 20 år gamla. Nu går vi till en vägs ände och det är viktigt att vi tar tag i det vi ser. När förberedelserna startar på Slätten är just nu oklart. Tekniska hanterar det praktiska och det är viktigt att hålla isär rollerna.  

Kenth Williamsson (S) menar att en fuktskadad kommunal fastighet inte är något nytt.
– Det blir spekulativt när man pratar om sådant som hänt för länge sedan. Nu har vi varit i en situation som gjort att det blivit mer tydligt. Östra skolan, problemen på Hjortsjöskolan och Fenix. Ingen kan säga att det här kommer som en överraskning. På något sätt borde lokalerna fått bli genomgångna. Med tanke på det som har hänt är det här en klen ursäkt… 

Taggar

Dela


Läs mer

Vårdcentralen flyttas nu till Slätten

2 reaktioner på Viktig funktion i vattenskadad byggnad: Vems är ansvaret?

Dags att budgetera ordentligt framöver för kommande utlägg med tanke på att fastigheterna börjar få ganska många år på nacken.
Mindre kultur, mindre Miliseum, lägre utgifter för kommunstyrelsen, avveckling av fastigheter kommunen inte behöver äga, som kommer att kosta i form av underhåll, mindre administrativa arbeten, röstar jag gärna för.

Sorgliga ting. Dels att fastighetsskötsel ska vara partipolitik, dels att det återigen verkar saknas en plan framåt med en slutdestination. Ett mål och en vision hade varit på sin plats.Fast det är klart, visionen kanske är att vi ska hyra in lokaler. Hyra in fastighetsskötseln. Det kanske är det allt går ut på?

Finns kommunala fastighetsbolag och avdelningar inom tekniska som sköter sin egen fastighetsskötsel klanderfritt. Till största del med egen personal som utför det grundläggande och sedan påtalar stora brister tills de blir utförda. Kompetent folk med ansvarskänsla för de lokaler som är deras arbetsplats. Tro mig, jag har sett det med egna ögon.

Fast i det här fallet kanske det inte hade hjälpt. Man verkar ju trots allt ha bestämt sig för att köra ner huvudet i sanden någon gång mellan ”nu” och för 20 år sedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *