Nyheter

Vill se nybyggnation i Åker

Nyheter I samband med Centerpartiets årsmöte väckte Carina Stridh Bjurhager frågan om byggnation i Åker. Kommunkretsstyrelsen beslöt att tillskriva kommunstyrelsen i ärendet, läs mer

Intill Åkers kyrkby finns populära badplatsen vid Långasjön. Arkivbild

Vaggeryds kommun är ett område med positiv utveckling och inflyttning. Kommunen växer, dock inte överallt. Det finns områden med potential som inte används. För att hela kommunen ska leva och service upprätthållas behöver möjligheter finnas  för människor att bo och etablera sig i olika delar av kommunen.

I den sydvästra delen av kommunen ligger Åkers kyrkby med omnejd. Där sträcker sig kommunen mot grannkommunen Gnosjö. Åker är en del av vår kommun där möjligheter till nybyggnation av bostäder varit begränsade för att inte säga obefintliga.   

Svenska kyrkan och skogsbolag är stora markägare i området. Vid kommunens dialog med Åkerbygdens invånare för något år sedan framkom svårigheten att som enskild försöka köpa loss tomtmark.

Centerpartiet menar att kommunen är en viktig aktör i att skapa möjligheter för en utveckling av Åker och att kommunen aktivt bör verka i frågan. En bygds utveckling och blomstring är beroende av att människor kan finna möjligheter till boende och service. För den som önskar bo på landet och som exempelvis har arbete i Gnosjö med omnejd skulle det kunna tänkas vara lockande med ett strandnära boende i vackra Åker. Inte bara nu boende i kommunen kan lockas av möjligheten.

Centerpartiet har beslutat agera för att kommunen ska återuppta förhandlingar med dessa större markägare för att köpa loss markområden som kan vara attraktiva att bygga bostäder på.

Tanken är att Vaggeryds kommun genomför infrastruktur så att området snabbt kan erbjudas köpare. Kommunen kan också, i likhet med Himlabacken Skillingaryd, uppföra det första huset för en snabb start i området.

För Centerpartiet i Vaggeryds Kommun
Skillingaryd den 10 mars 2021
Styrelsen

Taggar

Dela


Läs mer

Blir det fler bostäder i Åker?

7 reaktioner på Vill se nybyggnation i Åker

Väg 152 är både slingrig och mycket tung trafik på den som den knappast är anpassad för. Det finns inte en enda parkeringsficka på den mellan Hillerstorp och Skillingaryd på någon av sidorna. Så den vägen kan med fördel fixas till. Och visst kan Åker växa och kanske inte tomterna behöver ligga vid sjön? Kyrkan i Åker rymmer många besökare. När byggdes det det sist ett hus där? Om nu politikerna envisas med landsbygdsskolor så utveckla landsbygden.

Välkomna till vårt vackra Åker. Tar för givet, om det blir aktuellt, att vi också får en detaljplan som harmonerar med naturen vi har.

Tumma inte på avstånd vid sjöar.
När vi byggde stuga var 100 meter till vattnet ett måste (ingen nackdel). Det mättes med måttband av Gustav Ljung.
Är väl ändrat till 300 meter numera.

Alla vill så mycket. Vi som flyttar ut på landet, vill ha lugn och ro. Därför bor vi ej i stan. Vi måste tänka på att våra skogar måste också finnas. Exploaterar och bygger vi en massor av hus runt sjöar, så tänker vi ej på djurlivet och att våra barn ska kunna få åka och bada i sjön och vara i skogen och leka. Tänk: Bygger vi runt alla sjöar, var är då friheten?

Fågellivet som är runt sjön är mer viktigt än att bygga i åker. Även strövområden och natur skall vara orörd. Se i Vaggeryd runt Hjortsjön – inget trevligt strövområde längre som det varit. Vist är det vackert att bo vid en sjö men Linneryd och Flaten med flera även mot Hok finns vattentäkter som är fina.

Utmärkt, strandlägen och en upprustning och breddning/rättning av 152. En chans att få sjöutsikt till rimligt pris och skulle ge stöd för bibehållen skola/förskola i Åkerbygden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *