Badminton

Stelopererade ryggen – siktar mot Paris 2024

Badminton Rickard Nilsson från Värnamo föddes med Klippen-Feils syndrom vilket bland annat medförde att badmintonspelaren inte kunde röra sina armar. Nu siktar 24-åringen på Paralympics i Paris 2024.

Rickard Nilsson. Foto: Privat

Under hela 2023 kommer det pågå kvaltävlingar till badmintonturneringen i Paralympics i Paris 2024. Som en del av uppladdningen inför kvalet till möter den 24-årige Värnamobon Rickard Nilsson icke funktionsnedsatta spelare. Han har bland annat vunnit två tävlingar när han tävlat i b-klassen.
– Så jag gick faktiskt upp i a-klassen, det är något jag är stolt över, berättar Rickard Nilsson innan han fortsätter:
– Det kommer bli högre tempo, men det ser jag bara fram emot. Det ger bra träning.

Klippen-Feils syndrom

Rickard Nilsson har hunnit bli 24 år. När han föddes så hade han Klippen-Feils syndrom, vilket är en kombination av olika symptom. Det största i hans fall var kraftig skolios och ihopväxta skulderblad som gjorde att han inte kunde röra på armarna. Men efter att ha stelopererat ryggen och nacken så kan han nu röra på armarna.

Den 18 februari går startskottet för kvaltävlingarna till Paris 2024. Då beger sig Rickard Nilsson till Spanien för att spela två tävlingar. Kvalet pågår hela året och man får tillgodoräkna sig sina sex bästa resultat. Detta ligger sedan till grund för rankingen.

Hur ser du på dina chanser att ta dig till Paris?
– Jag har givetvis tro på mig själv. Men konkurrensen är otroligt hög och det gäller att man ger sig själv chansen att åka på så många tävlingar som möjligt. Sedan får man rankingpoäng för sina sex bästa turneringar.

Lotten Nilsson är förbundstränare och hon berättar en stor styrka hos Rickard Nilsson är att hålla fokus.
– Han är en tekniskt och smart spelare med bra speluppfattning. Han är bra på att ta till
sig coachning och hålla fokus. Dessutom är han en riktig fighter som aldrig ger upp, berättar hon.

Femma på världsrankingen

Rickard Nilsson ligger just nu femma på världsrankingen, vilket ger honom en bättre seedning inför kvaltävlingarna. Men för att klara av kvalet så behöver han delta på så många tävlingar som möjligt. Badminton är ingen sport som förknippas med pengar. Förbundet står för en del av kostnaderna, men det täcker långtifrån allt.
– Det är väl lite av problemet, det är väl egentligen en tiondel av vad som skulle behövas som förbundet står för. Så mycket är egna sponsorer och mycket pengar ur egen ficka. Så sponsorer söker jag hela tiden, säger han och skrattar.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *