Bowling

Guldlaget från World Cup är årets bowlare 2022

Bowling Svenska Bowlingförbundet har utsett guldlaget från World Cup till årets bowlare på damsidan.

Svenska damlandslaget som vann guld i World Cup är årets bowlare på damsidan. Jenny Wegner, Anna Andersson, Josefin Hermansson och Cajsa Wegner. Pressbild

Det har varit ett väldigt framgångsrikt år för svensk dambowling. Guldet i World Cup vann Sverige i stenhård konkurrens med de främsta bowlingnationerna i världen. Prestationen gör att Svenska Bowlingförbundet har utsett laget med Anna Andersson, Josefin Hermansson, Cajsa Wegner och Jenny Wegner till årets bowlare 2022.
– Det är roligt att dela utmärkelsen med hela laget. Jag är väldigt nöjd med både min och hela lagets prestation. Några av de andra nationerna har endast heltidsbowlare i sina lag och det är en stor grej att vi som inte är det lyckas vinna ändå. Men vi har spelat mycket ihop och är väldigt starka tillsammans, säger Jenny Wegner.

Förbundskapten Robert Andersson har tidigare lyft lagets rutiner som en framgångsfaktor och får medhåll av Jenny Wegner.
– Vi följer vår plan till punkt och pricka under mästerskapet. Alla bitar är viktiga som kost, sömn och träning. Vi utvärderar efter varje spelpass och håller oss till vår gameplan, säger Jenny Wegner.

Jenny Wegner är med och får utmärkelsen årets bowlare för fjärde gången. 2019 delade hon utmärkelsen med Josefin Hermansson efter deras VM-guld i dubbel. 2016 och 2017 blev hon utsedd till årets bowlare på egen hand. Åsa Larsson är den enda dambowlaren som har vunnit årets bowlare fler gånger än Jenny Wegner med fem utmärkelser.
– Det är såklart jättekul att ens insatser uppskattas och att jag kan vara med och bidra till att bowlingen uppmärksammas, säger Jenny Wegner.


Josefin Hermansson, är också glad över utmärkelsen.
– Det är pricken över i:et på en riktigt fin säsong och det är väldigt hedrande. Sverige är en såpass stark bowlingnation och det blir andra gången jag får utnämningen.

Alla fyra spelare från World Cup-laget låg även bakom många medaljer vid ett fantastiskt EM i augusti där Sverige tog 14 av 17 möjliga medaljer. Europamästerskapet är Sveriges bästa genom tiderna.
– Det var en häftig bragd att ta så många medaljer. Det var inte alltid så tufft motstånd men desto viktigare blev det att visa att vi var nationen att slå och vi slarvade inte bort något. Det var ett riktigt härligt mästerskap, säger Josefin Hermansson.


Vid World Cup fanns endast två klasser att kämpa om medaljer i.
– Om man missar en medalj i EM så finns det alltid fler chanser men här var det verkligen att det sattes på sin spets och man var tvungen att prestera när det gällde. Vi har tagit medalj på flera stora mästerskap i rad och det är skönt att det inte är någon engångsföreetelse.

Josefin Hermansson lyfter förbundskapten Robert Andersson och assisterande coach Louise Sonnes egenskaper.
– De är väldigt bra på att ta fram vissa delar hos oss för att kunna prestera bättre. Louise har koll på allt runt omkring och hon vet när vi behöver hennes stöd. Robban är väldigt engagerad och har mycket bowlingkunskap.

Josefin Hermansson är redan laddad för nästa mästerskap.
– Jag har siktet mot VM till hösten. Jag vill ta en plats igen men tar inget för givet.

Årets bowlare 2022, dam

Svenska damlandslaget, World Cup:

Anna Andersson, Spader Dam, Helsingborg
Josefin Hermansson, Team X-Calibur, Partille
Cajsa Wegner, BK Femtionian, Spader Dam, Hässleholm/Helsingborg
Jenny Wegner, BK Femtionian, Spader Dam, Hässleholm/Helsingborg

Förbundskapten Robert Andersson
Assisterande coach Louise Sonne

Motivering:
I stenhård konkurrens vann det svenska damlandslaget guld i World Cup i Australien. Spelarna i guldlaget tog också hem många av medaljerna vid EM i Ålborg där Sverige gjorde ett fantastiskt mästerskap och tog 14 av 17 möjliga medaljer. Europamästerskapet är det bästa genom tiderna av Sverige på damsidan.

Årets Bowlare de senaste tio åren:

2021 Joline Persson Planefors, Team X-Calibur, Partille / James Blomgren Team Alingsås
2020 Utsågs ej. På grund av pandemin saknades tillräckligt med underlag.
2019 Josefin Hermansson, Team X-Calibur, Partille / Jenny Wegner, BK Femtionian, Hässleholm / William Svensson, BK Kaskad, Norrköping
2018 – Nina Flack, Team X-Calibur, Partille / Mattias Wetterberg, Team Pergamon, Partille
2017 – Jenny Wegner, BK Femtionian, Hässleholm / Jesper Svensson, Team Pergamon Partille
2016 – Jenny Wegner, BK Femtionian, Hässleholm / Jesper Svensson, Team Pergamon Partille
2015 – Jesper Svensson, Team Pergamon, Partille
2014 – Martin Larsen, Team Pergamon, Partille
2013 – Martin Larsen, Team Pergamon, Partille
2012 – Rebecka Larsen Jr. Team X-Calibur, Partille

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *