Bildextra: Värnamovinst i premiären mot Göteborg

Fotboll Värnamo spelar sin premiärmatch mot Göteborg som slutade på en åttondeplats förra säsongen, två platser ovanför IFK. Du hittar direktrapportering från matchen nedan. Uppdaterad.

Foto; Hedin Väsisänen

Efter en första halvlek som såg någorlunda mörk ut för Värnamo med många misstag långt ner i planen som resulterade i chanser för Göteborg så blev rollerna ombytta efter paus. I andra halvlek så kliver nämligen Värnamo fram, börjar äga mycket boll på motståndarnas planhalva och testar Göteborgs målvakt genom många olika hörnvarianter och skott utifrån. Det är sedan en frispark som nickas in genom ett självmål av Marcus Berg på tilläggstid som gör att Värnamo kunde ta hem tre poäng.

Kim Hellberg som sedan innan har sagt att målet är att föra spelet i matcherna fick idag se sitt lag växa in i matchen ju mer tiden gick. Med drygt 18 000 på läktaren och fyra nyförvärv i startelvan så är det inte konstigt om nerverna kom i kläm i början men Värnamo löste det ändå bra och i slutet kändes det som att det kunde trilla in ett mål om de bara fortsatte att anfalla med den intensitet de hade. Visserligen vinner Värnamo matchen genom ett självmål av Göteborg men de vinner även i bollinnehav (56 % – 44 %) och i skott på mål (6–3) och uppfyller därmed Hellbergs strävan av att styra matchen.

— Det kändes bra såklart, säger Kim Hellberg.

— Vi gjorde en sådär första halvlek och en riktigt bra andra halvlek. Med tanke på att det var premiär inför 18 000 så gör spelarna det fantastiskt bra. Jag är stolt över den trupp och den miljö vi har. Grabbarna förtjänar allt och det fick de verkligen idag.

— Nu ska det firas i bussen hem, avslutar Hellberg.

Nästa match spelas på hemmaplan mot Mjällby.

Direktrapportering av matchen mellan Värnamo och Göteborg:

00.00 Avspark Värnamo
02.00 Högt tempo från båda lagen som testar varandra med några långa bollar mot vardera backlinje
03.22 Värnamo börjar rulla i backlinjen
04.25 Frispark Värnamo, sätts igång enkelt till målvakt
05.45 Inlägg Göteborg som nickas bort
06.40 Värnamo tappar bollen långt ner på plan, Göteborg kan göra inlägg som nickas iväg till hörna
07.20 Hörnan slagen på bakre ytan, rensas bort av Värnamospelare
07.58 Värnamos målvakt Vaitsiakhovich räddar ett löst skott på mål från inlägg efter att Värnamo återigen tappar boll
10.30 Göteborg spelar sig fri på kanten, tar ett inlägg som resulterar i hörna
11.25 Hörna slagen men domaren blåser frispark till Värnamo efter knuff i straffområdet
12.45 Ny hörna Göteborg, rensningen från Värnamo skapar farligt läge för Göteborg.
13.49 Göteborg sätter bra press på Värnamo som inte kommer in i sin speluppbyggnad vilket resulterar i att Vaitsiakhovich återigen behöver rädda ett skott
19.26 Värnamo spelar sig upp till motståndarnas mål och tar skott som går utanför
24.14 Generellt inte lika mycket bolltapp från Värnamo vilket gör att de kan spela runt bollen mer och kommer tillslut till inlägg som plockas ner av Göteborgs målvakt
31.00 Medicinsk avbrott för Marco Bustos som landa oturligt efter en duell, blev inte så farligt och spelar vidare
34.59 Värnamo slår sin första hörna som Göteborgs målvakt enkelt kan plocka in
38.17 Vaitsiakhovich gör misstaget att ta en för lång touch som hamnar i knät på en blå vit spelare, tur nog resulterar det endast i en hörna som går för långt men efterslängen av Vaitsiakhovich hade kunnat resultera i en straff för hemmalaget.
41.30 Gult kort till Göteborgsspelare Gustav Svensson och Värnamos spelare Marco Bustos
+ 02.00 Göteborg får ett sista skott som går långt över mål innan domaren blåser av för halvtidspaus

Gustav Engvall in i stället för Marco Bustos

45.00 Andra halvleken igång, Göteborg slår upp bollen direkt och vinner en hörna som senare nickas bort
48.02 Inlägg snett bakåt för Värnamo men som rensas bort av Göteborg
51.32 Albion Ademi tar bollen in i banan och avlossar Värnamos första skott på mål som Göteborgs målvakt får sträcka sig efter
53.10 Ajdin Zeljkovic kommer rättvänd långt ut från straffområdet men skottet ställer ändå till med problem för målvakten
57.44 Hörna Göteborg som Värnamo rensar och kan kontra på
58.32 Hörna Värnamo som likaså blir någorlunda ofarlig efter ett duell spel som Göteborg vann
59.01 Göteborg hittar en lucka för skott som Vaitsiakhovich enkelt kan plocka upp i skopan
63.03 Värnamo vinner boll högre upp på plan som Ajdin Zeljkovic kan avsluta på mål
66.35 Värnamo vinner återigen bollen högt upp och kommer i ett 3 mot 3 omställnings läge men bollen skjuts i block
69.10 Inlägg Värnamo som Ajdin Zeljkovic nickar strax utanför målet
71.15 Hörna för Göteborg som nickas utanför av Marcus Berg
72.00 Albion Ademi byts ut och in kommer Evaldo Netinho
76.04 Efter att Värnamo har haft ,mycket boll och chanser så börjar nu Göteborg rycka upp sig och ha bollinnehav på Värnamos planhalva
77.57 Skott utanför av Göteborg
79.45 Nära på friläge för Värnamo men bollen glidtacklas ut till hörna
80.02 Hörna slagen på främre ytan och rensas enkelt bort
80.40 Ny hörna för Värnamo som nickas på mål men Göteborgs målvakt räddar med ena handen
85.27 Hörna Värnamo som resulterar i ett direktskott strax ovanför mål
86.43 Göteborgs tur att få hörna efter ett blockat inlägg, hörnan slås på bakre ytan men nickas långt utanför
+ 0.30 Gult kort Alai Ghasem
+ 02.00 Värnamo tar ledningen genom ett självmål av Marcus Berg från frisparken av det gula kortet
+ 02.50 Skott från Göteborg som blir ofarligt
+ 03.46 Ajdin Zeljkovic ut och in kommer Freddy Winsth
+ 05.01 Farligt avslut i snäv vinkel för Värnamo som tvingar Göteborgs målvakt att sträcka ut sig
+ 05.31 Matchen blåses av och Värnamo vinner med 1-0

I startelvan ser vi målvakten Vaitsiakhovich och sedan från vänster till höger på plan i en 4–3–3 uppställning: