Fotboll

Skoglund: Så har IFK:s allsvenska vår sett ut statistiskt

Fotboll En tredjedel av IFK Värnamos historiska första säsong i allsvenskan har passerat. Det har blivit dags för en liten tillbakablick samt en statistisk genomgång.

Foto: Pixabay, Tero och Anette Hedin Väisänen, David Alin

För lite drygt två månader sedan klev IFK Värnamo ut på Gamla Ullevi inför den allsvenska premiären på bortaplan mot IFK Göteborg. Efter en tveksam inledning av bortalaget spelade de upp sig. Men det blev ändå förlust med 1 – 2. Abdussalam Magashy historisk första allsvenske målskytt för IFK Värnamo.

Sedan dess har IFK Värnamo skrapat ihop tolv poäng och ligger just nu på en tolfte plats i tabellen. Åtta av dessa poängen har man tagit hemma på Finnvedsvallen. Första allsvenske målskytt på hemmaplan blev Oscar Johansson mot Degerfors.

Jag är barnsligt förtjust i statistik. Speciellt sån där statistik där man får gräva lite för att få fram den. En väldigt spännande notering jag fann var att IFK Värnamo har hela sju spelare som startat samtliga matcher. Septetten som fått förtroendet av Kim Hellberg i samtliga tio matcher är Pilip Vaitsiakhovich, Robin Tihi, William Kenndal, Oscar Johansson, Marcus Antonsson, Wenderson och Victor Eriksson.

Det ska noteras att Abdussalam Magashy och Francis de Vries har startat nio av tio matcher.

Det är bara ett enda lag som har fler spelare som startat samtliga matcher. IFK Norrköping med Rikard Norling vid rodret. Samma klubb som Kim Hellberg verkat i de två senaste åren och samma tränare som han jobbade bredvid ifjol.

Det kan knappast vara en slump.

Hammarby har förövrigt inte en enda spelare som startat samtliga matcher.

Att ha samma startspelare i match efter match är nog de flesta tränares våta dröm. Men tyvärr brukar skador och avstängningar ställa till det. Minns jag rätt nu så har Värnamo varit skadefria under våren och bara haft Netinho avstängd i en match efter tre gula kort. Francis de Vries har missat en match på grund av landslagsspel.

På samma tema så kan vi konstatera att IFK Värnamo under de tio första matcherna använt sig av totalt 20 spelare, med det är de på delad tionde plats med Mjällby över de lag som använt sig av flest spelare i serien. Malmö FF har använt sig av flest i allsvenskan, 25 stycken, medan IFK Göteborg använt sig av färst, 18 stycken.

Lite övrigt smått och gott från våren med Värnamofokus.

Flest avslut på mål: Marcus Antonsson, 15
Flest mål: Marcus Antonsson, 6
Flest målgivande passningar: Oscar Johansson, 3
Publiksnitt: 3 582

Vi går vidare till den avancerade statistiken som brukar kunna berätta en hel del om hur ett lag och spelare presterat och vad man över tid kan förvänta sig. Inom parantes står placeringen totalt i allsvenskan.

Expected goals (Förväntade mål): Marcus Antonsson, 5,1 (2)
Godkända passningar: Erick Brendon, 92,9 procent (15)
Skapade heta målchanser: Oscar Johansson, 8 (2)
Skapade chanser: Oscar Johansson, 16 (15)
Expected assist (Förväntade målgivande passningar): Oscar Johansson, 2,7 (3)

Missade stora målchanser: Marcus Antonsson, 7 (2)
Lyckade tacklingar per match: Hampus Näsström, 2,5 (3)

Just den sista kategorin, lyckade tacklingar per match, är något IFK som lag är bäst på i hela allsvenskan där man snittar 15 per match och utöver Näsström så har man även med Freddy Winsth och Victor Larsson på topp 15-listan över hela serien.

Vi kan avslutningsvis fortsätta med lagstatistik med fokus på IFK Värnamo.

Antal offensiva hörnor per match: 5,3 (7)
Antal defensiva hörnor per match: 4,1 (5)
Bollinnehav hemma: 42,4 procent (15)
Bollinnehav borta: 50,9 procent (7)
Bollinnehav totalt: 46,7 procent(12)

Skott mot mål: 169 (11)
Målprocent: 6,5 (9)
Gula kort: 14 (Andra ”snällaste” laget i allsvenskan)

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *