Ishockey

SKOGLUND: ”Elvispen från Värnamo” borde fått en OS-biljett

Ishockey I dag presenterade Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv de 25 ishockeyspelare som i februari ska försvara våra blågula färger i Peking. Jag vet inte med er - men själv kommer jag nog hellre titta på målarfärg som torkar än att bry mig om en icke-turnering. Man kan fråga sig varför en mönsterbrytare som Värnamosonen Mattias Tedenby inte fick plats?

Foto: Henrik Skoglund och David Alin.

Efter att ha nobbat OS sedan 2014 så var tanken att NHL till Peking 2022 återigen skulle skicka sina spelare till de olympiska spelen. Kina är en marknad som världens bästa hockeyliga vill nästla sig in på och att då bidra med den yttersta världseliten till OS-hockeyn skulle i det hänseendet inte vara direkt skadligt för affärerna.

Men en pandemi kom i vägen (En pandemi som ironiskt nog uppstod i just Kina, men det är en helt annan historia) och NHL har drabbats av inställda matcher och vill nu ägna det tänkta OS-uppehållet till att spela ikapp sig.

Den lyxen kan inte ligor som SHL och KHL ägna sig åt. De ligorna är underställda det internationella ishockeyförbundet (IIHF) och måste helt enkelt skicka sina spelare till OS. Vare sig de vill eller inte.

NHL:s avhopp gör att vi återigen kommer tvingas ”avnjuta” en profillös turnering utan de största stjärnorna och det blev väl extra tydligt i dag när Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv plockade ut den svenska truppen. Det var…grått.

Förstå mig rätt här nu: Det här är ingen kritik mot några spelare. Samtliga har förvaltat sin talang på bästa sätt och tagit sig till höga nivåer. Det krävs både mental styrka och spelmässiga färdigheter för att ta sig så långt som de har gjort.

Kritiken riktar jag i stället mot förbundskapten Johan Garpenlöv. Kollat man anfallssidan i truppen så är det idel hårt arbetande spelare som lever mycket på att kämpa hårt. Jag saknar mönsterbrytare.

Malte Strömwall och Mattias Tedenby spelar båda två i Dinamo Minsk och de är just nu bästa svenska poängplockare i KHL. Jesper Olofsson dunkar in poäng i den schweiziska högstaligan. Jag kan rabbla upp fler namn som skulle kunnat ge det här gänget en offensivare flärd.

Vi stannar vid Tedenby. På ett sätt är det inte överraskande att han inte kom med. Sällan har en svensk ishockeyspelare förbisetts så pass mycket av så många förbundskaptener. Han plockades ut av Garpenlöv tidigare under säsongen till en vänskapsturnering, men var tvungen att tacka nej på grund av skada.

Innan den uttagningen hann det gå fem säsonger från det att han gjorde sin senaste landskamp. Då pratar vi alltså om en kille som presterat på högsta nivå i Sverige, Schweiz och KHL under den perioden. Men från landslaget har det varit kalla handen.

Jag har för mig, minnet är kort, att ett av argumenten/spekulationerna, är att VGIK-produkten haft problem med det så kallade ”internationella spelet” i landslagshockeyn. Det kan mycket väl ha varit så, av princip kollar jag inte på träningsmatcher inom den internationella hockeyn (Jag skulle hellre genomgå en tarmsköljning) och jag kan därför inte bedöma hur Tedenby presterade senast han fick visa upp sig i blågult.

Men de två senaste säsongerna har han presterat på hög nivå i världens näst bästa hockeyliga och med det som facit så begriper jag faktiskt inte att hans eventuella problem med det ”internationella spelet” skulle vara en faktor till att förbise honom i en annars rätt beige OS-trupp. Han möter världsspelare var och varannan kväll i KHL och presterar.

Tedenby är just vad den här truppen saknar: En mönsterbrytare som på egen hand kan uppehålla ett helt motståndarförsvar. Han är ettrig och jobbar hårt. Han skapar chanser. Men sett till hur mycket han skapar så blir det inte poängutdelning i samma utsträckning. Det kan vara ett aber. Å andra sidan: Ju bättre spelare du spelar med, desto större är chansen att det finns någon som kan förvalta de sår ”Elvispen från Värnamo” rivit upp i anfallszon.

Jag tycker minsann att den svenska förbundskaptenen skulle ha gett Mattias Tedenby en biljett till Peking. Det hade han inte förlorat något på.

Känslan är att Johan Garpenlöv byggt en trupp som ska gneta till sig 2–1 mot Lettland. Typ. Nä, då tittar jag hellre på när min tvättmaskin arbetar. Jag har en känsla av att det är större underhållning än vad OS-hockeyn kommer bli.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *