Ishockey

Skoglund: I kväll blir HV 71 klara för SHL

Ishockey Efter söndagens antiklimax där HV 71 sumpade den första matchbollen på hemmaplan mot Björklöven så tror Henrik Skoglund att det hela kommer bli klappat och klart under onsdagskvällen. Om inte annat så talar historiken för det.

Foto: Henrik Skoglund och David Alin.

HV 71 berör inte bara i Jönköping, utan hela länet. Det är många man pratar med runt om i Vaggeryds och Värnamos kommuner som både supportar laget och bryr sig om hur det går. De flesta är också eniga: de vill se HV 71 i SHL igen.

För länshockeyn så behövs det ett lok som drar. För en knatte i exempelvis SIS u 9-lag så är självklart a-lagsspelarna de stora hjältarna och kanske den närmaste målbilden, men självklart så finns det där långt, långt borta vid horisonten även en dröm om att någon gång få spela i HV.

HV 71 kan självklart vara det där loket även om de fortsätter spela i allsvenskan, men det kommer bli tuffare, rejält tuffare, och ska de fortsätta charma kommande generationer så behöver de vara på högsta nivå.

Jag ska dock inte grotta ner mig mer i den saken, utan i stället redogöra för en sak som slog mig häromdagen.

HV 71 hade chansen att säkra SHL-kontraktet redan i söndags. Hemmaarenan var fylld med uppumpade supportrar och på krogarna runt om i staden var det ”knökafullt”. 7–2 till Björklöven gav dock en rejäl pyspunka på självförtroendeballongen hos supportrarna och vad jag förstått är det väldigt många som är väldigt oroliga nu för att det ”givna” avancemanget ska gå upp i rök.

Men jag är inte lika orolig. För det första så har HV ett alldeles för bra lag för att Björklöven ska lyckas vinna tre raka (två kvar nu), vilket de behöver för att snuva Tommy Samuelssons manskap på platsen. Sedan så är det faktiskt också så att HV:s största framgångar under deras drygt 50-åriga historia kommit just på bortaplan.

Av fem SM-guld och två elitserieavancemang så har fem av dessa säkrats på bortaplan. Endast 2004 och 2017 har man vunnit SM-guld på hemmaplan.

Vi kan ju gå igenom hur det sett ut:

1979: Säkrade spel i elitserien nästkommande säsong genom att spela 3–3 borta mot Södertälje.

1985: Vann på bortaplan mot Västerås med 3–2 och kunde för andra gången avancera upp till elitserien.

1995: Nuvarande klubbdirektören Johan Lindbom sköt hem klubbens första SM-guld på bortaplan i Gävle mot Brynäs.

2004: Första framgången att säkras på hemmaplan när Färjestad besegrades i den sjunde och avgörande matchen.

2008: Svensk-kanadensaren Eric Johanson frälste HV 71 genom att avgöra i förlängning i match 6 borta mot Linköping

2010: Teemu Laine sköt in segerpucken i match 6 borta mot Djurgården på Hovet i Stockholm.

2017: Simon Önerud säkrade HV 71:s senaste SM-guld på hemmaplan.

Fem av sju alltså. Fortsätter trenden i dag?

Den sista avgörande matchen (2017) var jag för övrigt själv på plats på och jobbade som journalist och…jag ryser än i dag när jag tänker på stämningen som var i arenan. Jag får gåshud.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *