Ishockey

Skoglund: Lyckat HV-kval kan ge ny storhetstid

Ishockey Idag går bygdens storlag i ishockey HV 71 in i det allsvenska slutspelet. Det slutspel som ska ta dem tillbaka till SHL. Lyckas de med det så kan en ny storhetstid stå vid dörren.

Foto: Tero och Anette Hedin Väisänen och David Alin.

Det är 340 dagar sedan Brynäs Oula Palve satte dit 3 – 2 i förlängningen bakom målvakten Jonas Gunnarsson och beseglade HV 71:s öde. Efter 36 år i den yttersta eliten var man helt plötsligt ett allsvenskt lag.

Efter ett oerhört framgångsrikt 00-tal som genererade tre SM-guld (2004, 2008 och 2010) började den resultatmässiga nedgången. Undantaget 2017 då man återigen kunde titulera sig mästare. Men det där guldet kan ha gjort mer skada än nytta då det troligtvis invaggade alla i en falsk trygghet av att saker och ting nog ändå var rätt bra.

Det var 2014 när firma Johan Hult/Johan Davidsson klev in på sportchefskontoret och deklarerade att de ville ta klubben ett steg tillbaka, bygga från grunden, för att sedan ta kliv framåt. En sund inställning om frågar mig (Varför nu någon skulle få för sig att fråga mig?).

Men deras vision hade nog behövt några år till. Guldet 2017 ökade pressen och kraven på föreningen att ständigt vara en guldutmanare.

Oförtjänt mycket kritik

Johan Hult är förövrigt en man jag tycker fått oförtjänt mycket kritik. Han ska såklart ha sin beskärda del gällande degraderingen, det säger jag inget om. Men i övrigt har han gjort det han faktiskt sa att han skulle göra när han tillträdde 2014.

Alla sportchefer misslyckas då och då med sina värvningar. Så även Hult. Men tittar man på alla spelare han rekryterat genom åren så är det endast ett fåtal som kan räknas som misslyckade.

Jag tycker den avgående sportchefen har gjort ett bra jobb. Totalt sett.

För han har verkat i en värld som inte är helt enkel. HV:s nedgång kom i en tid när spelarmarknaden förändrades radikalt. Han har fått fajtas mot ett NHL-avtal som inte varit till gagn för de klubbledare som vill bygga långsiktigt. Han har också fått se spelare lämna för spel i KHL och Schweiz.

Så inför varje säsong har han tvingats börja om på ny kula.

Men nu talar mycket för att det där kan förändras. Jag har svårt att se hur utländska spelare med något som helst samvete ens kommer överväga att spela i KHL nästa säsong givet Rysslands invasion av Ukraina och det kommer förändra spelarmarknaden i hela hockeyvärlden.

Till viss del bör påpekas. För det är inte bara så att det helt plötsligt kommer bli 300 ”över” som SHL-klubbarna kan norpa hur de vill. I Schweiz ska man utöka sin utlänningskvot per lag, Ryssland kommer i så stor mån som möjligt hålla sina spelare ifrån att åka över till NHL och det är väl tveksamt om NHL-klubbarna kommer vara så pigga på att skriva kontrakt med ryssar så länge barbariet pågår i Ukraina.

Tror på lyckat slutspel

Men ett stort gäng spelare kommer naturligtvis vända sina blickar åt Sverige och här finns såklart alla möjligheter för HV 71 att knyta till sig hög kvalité utan att år efter år tappa sin spets till KHL.

Om man är ett SHL-lag vill säga. För stunden är man ”bara” allsvenska seriesegrare. Man ska även klara av ett slutspel bestående av kvartsfinal, semifinal och final innan SHL-biljetten kan kvitteras ut.

Detta slutspel inleds idag mot Smålands-kollegan Västervik. En inte helt enkel motståndare. Men med tanke på det lag HV har, och den bredd man besitter, så ska man vinna detta utslaget på sju matcher.

Sedan väntar en ny motståndare. Sedan ännu en.

HV 71 har hackat stundtals under säsongen. Men jag tror ändå att lagets bredd kommer fälla avgörandet här och målet om återkomst till SHL kommer nås.

Då väntar en helt ny verklighet på spelarmarknaden som mycket väl kan gagna Jönköpings-klubben och återigen göra dem till en maktfaktor inom svensk ishockey.

För HV 71 har varit som framgångsrikast när man fått bygga långsiktigt.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *