Ishockey

Skoglund: Många frågetecken som måste rätas ut

Ishockey På lördag drar SHL igång och för HV 71:s del väntar bortamatch mot Luleå i SHL-återkomsten. Nedan vrider och vänder Henrik Skoglund på HV:s chanser i serien och han menar att fansen inte ska förvänta sig slutspel – det finns många frågetecken som måste rätas ut till utropstecken först.

Foto: Henrik Skoglund och David Alin

Lika nattsvart som det var bland HV-fansen den 18 april 2021 när Oula Palve avgjorde till Brynäs fördel i nedflyttningskvalet till allsvenskan, lika euforiskt var det den 4 maj 2022 när Fredrik Forsberg sköt dem tillbaka till finrummet.

Vad kan vi då förvänta oss av HV 71 anno säsongen 22/23, en säsong där de, trots sin storklubbsaura, inte är annat än att betrakta som nykomlingar. Jag hänger med rätt mycket i supportertugget och i expertsnacket och det finns en och annan som menar att HV kommer bli ”tidernas nykomling”.

Jag är inte riktigt lika säker. Inte alls faktiskt. Jag ser en trupp med en enorm potential, men det gäller att den potentialen kommer fram också. Det som ligger framför oss på papperet just här och nu är en uppställning där en stor del av truppen faktiskt ännu inte bevisat sig på SHL-nivå om man pratar att vara bärande spelare. Speciellt orolig är jag för backsidan. Men det är också den lagdel som i slutändan kan vara faktorn som tar laget långt i år. Men vi går igenom lagdel för lagdel.

Tränarna

Tommy Samuelsson assisteras av Fredrik Stillman och Johan Åkerman och här finns ett enormt hockeykunnande, men också en stor portion pedagogik och visdom. Den här trion kommer få spelare att växa i vinter och den här lagdelen kommer även kunna lugna ner spelarna i såväl med- som motgång.

Målvakter

Jonas Gunnarsson får i vinter kampera ihop med stjärnmålvakten Joni Ortio. Finländaren är naturligtvis en jättebra värvning och har visat förr i SHL att han är en toppmålvakt.

Jonas Gunnarsson har under sina SHL-säsonger gjort det helt okej, men kanske inte riktigt nått upp till toppmålvakternas nivåer. Innan han blev skadad i det allsvenska slutspelet ifjol så var min känsla att han hittat ytterligare en växel i sitt målvaktsspel och av rapporterna på försäsongen att döma så håller den formen i sig.

Gunnarsson kommer definitivt tvinga Ortio till maxprestationer på match och träning för att behålla sin plats mellan stolparna och det är alltid bra med konkurrens.

Backar

Varje sportchef som bygger ett lag jobbar mycket med den tänkta sportsliga hierarkin. För att vara ett absolut topplag i SHL så bör du ha minst två backpar där samtliga fyra bär etiketterna ”VM-spelare” eller ”Toppback i SHL”.

På förhand har HV 71 enbart en sådan back och det är Eric Martinsson som får kategoriseras som en toppback i ligan. Bakom honom är det ”Medelbra SHL-backar”, såna som gör sitt jobb men som ännu inte bevisat att de har en nivå till.

Sportchefen Kent ”Nubben” Norberg har aviserat att en toppback till ska in, och då ser det genast mycket bättre ut och det kan bli även bli med redan befintliga backar. För det här är en lagdel som har en enorm uppsida.

Emil Andrae var en av allsvenskans bästa backar ifjol och talangen har alla möjligheter att bevisa sig som en toppback även i SHL. Jag skulle inte bli överraskad om han får chansen i landslaget under säsongen.

23-årige Filip Westerlund har av många spåtts ett genombrott under flera år nu. Kommer det i HV 71?

Rasmus Bengtsson gjorde en fin första SHL-säsong i ett rörigt Djurgården. Kan han utveckla sitt spel ännu mera så är han, liksom Andrae och Westerlund, säkerligen en back som kan utmana om spel högt upp i backhierarkin.

Trion Chad Billins, Daniel Glad och Nichlas Torp är alla stabila SHL-backar, men kanske inte med potential att vara topp 4-backar i det här gänget, Men däremot gör de bra jobb defensivt.

Ungtupparna Hugo Fransson och Victor Sjöholm är också två som definitivt kan vara med och bråka om speltiden och det är herrar som med tiden har potential att spela på den stora internationella scenen. Med tanke på vilka mentorer som finns på tränarbänken så kan det mycket väl komma ett genombrott hos någon av dessa redan i vinter.

Som ni märker så finns det enorm potential i den här lagdelen, men det gäller att plockas fram det också, samt att ”Nubben” hämtar in den där toppbacken som han sagt. Men marknaden för kontraktslösa backar av den kalibern är skral.

Fram tills första pucken är släppt så håller jag HV:s backsida som en av de svagare i SHL.

Forwards

Många är med mig överens om att HV:s backsida är bland de svagare i SHL. Däremot verkar en hel del vara övertygade om att HV:s forwardssida är bland de bästa i SHL. Där är inte jag överens.

Mattias Tedenby, André Petersson, Mikkel Boedker, Andy Miele och Joonas Nättinen. Där har vi spelare som skulle gå in i toppkedjor i vilket topplag som helst i SHL och som under karriären satt avtryck på den europeiska hockeyscenen. Samtidigt har de en medelålder på drygt 32 år och jag är lite tveksam till att en ålderstigen anfallssektion verkligen är det som går hem i SHL.

Samtidigt så finns det yngre förmågor bakom som mycket väl kan kriga till sig ledande positioner i truppen. Lucas Elvenes och Fredrik Forsberg har på ett sätt redan bevisat sig på SHL-nivå tidigare under karriären och jag tror de kommer göra det igen.

Tyler Vesel och Sam Vigneault är etablerade toppspelare i allsvenskan, kan de ta med sig det in i SHL?

Taylor Matson, bröderna Davidsson samt Simon Önerud (När han är tillbaka från skada) kommer bli viktiga komponenter när det kommer till att spela snålt och stänga ner matcher. Herman Hansson och Måns Lindbäck är nya på SHL-nivå, men där finns potential att bli viktiga kuggar på den undre halvan av hierarkin.

För att summera det hela anfallsmässigt så har HV det väldigt välbeställt anfallsmässigt om man ser till de två första kedjorna. Sen finns det en hel del ”hockeyarbetare” som kommer göra ett gott dagsverke. Det finns även ett gäng som kommer flåsa de fem, enligt mig, högsta rankade anfallarna i nacken. Tar de kampen, trots att de kommit till åren?

Slutanalys

Jag tycker att det finns väldigt mycket om, men och kanske runt HV 71. Men får Tommy Samuelsson och övriga utveckling på den del spelare så kan det bli riktigt bra. Men något givet slutspelslag tycker jag inte att man har just nu. Men jag tror att ledarna kring laget har potential att få ut max av varje enskild individ och då bör det kunna gå hela vägen till slutspel.

Som jag nämnt innan så är backsidan nyckeln till framgång för HV 71.

Som sig bör så ska man väl tippa SHL också. Så här tror jag att det slutar:

1. Färjestad
2. Frölunda
3. Rögle
4. Linköping
5. Luleå
6. Växjö
———————-
7. Skellefteå
8. Brynäs
9. HV 71
10. Örebro
———————-
11. Leksand
12. Oskarshamn
———————-
13. Timrå
14. Malmö

Taggar

Dela


1 reaktion på Skoglund: Många frågetecken som måste rätas ut

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *