Ishockey

Skoglund: Vi har inte sett det bästa av Troja än

Ishockey Idag drar allettan södra igång och det är nu allvaret börjar på riktigt för Troja och Dalen. Nedan reder Henrik Skoglund ut hur det hela kommer sluta.

Foto: Tero och Anette Hedin Väisänen och David Alin.

Allettan drar igång med en riktig smäll när Troja ikväll tar emot Mariestad hemma i Ljungby Arena. Det är två lag som historiskt inte gillar varandra och så här i premiären kommer de nog vilja sätta sig i respekt hos varandra. Storklubbar på nivån som de är.

För Trojas del så var grundserien lite upp och ner. I den tuffa söderserien var de som allra framgångsrikast i mitten av serien. Målskyttet har varit ett gissel under hösten där man varit ineffektiva framåt. Bakåt har man däremot varit stabila.

Underpresterar

Det är väl detta som talar för att Troja kommer bli bättre och bättre nu när motståndet hårdnar än mer. Försvarsspelet sitter redan och effektivitet framåt brukar alltid jämna ut sig under en hel säsong.

Tittar vi på spelarsidan så är det en hel rad med spelare som sett till antal mål och assist underpresterar och det borde ju i sanningens namn lossna framåt för en hel del av dessa. Just nu är det stjärnskottet Emil Ekholm som leder den interna skytteligan med åtta mål. Ifjol var han i division två och en hel del av hans lagkamrater i år var i allsvenskan. Det säger lite om att det underpresterats på sina håll.

Under uppehållet så har man plockat in Henrik Rommel och Lukas Macklin. Två toppspelare på nivån som kommer spetsa till forwardssidan och månne hjälpa Troja ur ineffektivitetens mörker.

Om vi tar bilen från Ljungby och susar förbi Värnamo, Skillingaryd och Vaggeryd så kommer vi till Smedjehov i Norrahammar där HC Dalen huserar. De vann den västra grundserien och det är inte alltid så snyggt under matcherna, men det är vägvinnande och Dalen är svårslagna. Har en kärna av hårt arbetande spelare som inte bjuder motståndarna en millimeter på isen. Sedan har de spelare som sticker ut i form av Alex Ek, Anton Johannesson och Gustav Salmi Lilja.

Stabilt målvaktspar och välfungerande defensivt. Dalen kommer bli en tuff nöt att knäcka för motståndarna.

Talangfulla backar

En sak att notera är att Dalen lånar in talangen Hugo Fransson från HV 71. Ynglingen har inte gjort annat än att imponera de gånger han gjort framträdanden i SHL och allsvenskan. Det innebär att den forne storbacken och tillika Dalentränaren Pelle Gustafsson sitter på hela ligans förmodligen två främsta backtalanger. Anton Johannesson har spelat i klubben sedan i höstas och nu ansluter också Fransson. Vi ska inte heller glömma Kalle Holm som även han har en stor potential.

Troja kommer bli bättre och bättre och Dalen kommer fortsätta gnugga och mala på. Det kommer räcka för bägge gängen att lägga beslag på varsin topp fyra-placering.

Så här slutar allettan södra

1. Karlskrona

Inledde hösten lite skakigt, men när de väl fick fart på maskineriet några omgångar in i serien så tycker jag att de varit gedigna och konsekventa i sitt spel. De känns trygga i vad de gör på banan, är effektiva och är väldigt stabila bakåt. Känns även som att de har mer att ge. Det ska bli intressant att se hur John Henrion från Mörrum smälter in i bygget.

Så jag har svårt att se hur något lag ska kunna snuva KHK på seriesegern över 18 omgångar

2. Kalmar

Konsekventa Kalmar är enormt svårslagna och har endast förlorat två av 18 spelade matcher efter full tid. Dessutom har man en jämn trupp där många kan kliva fram och avgöra matcher.

Oron jag känner kring Kalmar är hur alla dessa skador kommer påverka dem i längden. Jag har inte hundra koll på när spelare som varit skadade under hösten kan tänkas vara tillbaka, men de kommer behövas om Kalmar ska stå hela distansen ut.

3. Troja

Se ovan för kommentar.

4. Dalen

Se ovan för kommentar.

5. Nybro

Efter att ha inlett strålande så föll stjärnspäckade Nybro ihop fullständigt under den senare delen av hösten och vann faktiskt bara en enda match på full tid under de tio sista matcherna. Under denna tiden sparkade man tränaren Mikael Tisell och plockade istället in den synnerligen rutinerade finländaren Pekka Virta.

Att resultaten uteblev är högst troligt ett resultat av att den nye tränaren håller på att implementera ett nytt spelsätt. Men det gäller att det satt sig nu, för i den här serien har inte lag råd att inte vara med från början.

6. Skövde

Skaraborgarna har under flera år spelat sig till allettan utan problem, för att sedan väl där klappa ihop fullständigt. Men i år är känslan annorlunda. De är betydligt mer stabila den här säsongen och har en ytterst kompetent och rutinerad tränare på bänken i form av Staffan Lundh.

7. Tranås

Har varit lite upp och ner under hösten, men ändå stabila. Ändå känns det som att något saknas för att de ska komma högre upp här.

8. Visby

Efter en mindre bra säsong ifjol har man i år studsat upp och tillbaka. Slutade tvåa i den östra serien, men det är oklart vad det egentligen säger om slagstyrkan på det här laget då både västra och södra är av bättre kvalitet.

Förr om åren var det en mardröm för motståndarna att komma till Visby, knäckta av en lång färjetur. Men numera är faktiskt Visby bättre borta än hemma vilket jag inte tror är till deras fördel i det långa loppet. Kommer få slåss med Mariestad och Halmstad om den sista slutspelsplatsen här.

9. Mariestad

Har alldeles för få spelare som bidrar framåt och spelet har hackat betänkligt under hösten. Tränare har sparkats och ordförande har avgått. Så det verkar vara rörigt utanför isen också. Man var nära på att missa spel i allettan, men stod för en imponerande vändning mot Skövde i den sista omgången.

Kan Mariestad bli lite ”smutsiga” och lägga lite mer karaktär i spelet så har de ett alldeles för bra lag för att sluta nia. Men innan de har visat det så får de nöja sig med det här tipset.

10. Halmstad

Jag klickade hem en dumstrut på nätet häromdagen. För jag vet ju nämligen att jag kommer tvingas ikläda mig den när Hammers återigen motbevisat alla tvivlare. Klubben har en kärna av spelare som varit länge i klubben och driver laget framåt.

Men jag är tveksam till om det räcker nu. Faktum är att de under grundserien haft svårt att få med sig poängen mot övriga söderlag som gick till Allettan. Dessutom har de bara lyckats frambringa 30 procent av sina mål framåt i dessa möten. Resterande målskörd har kommit mot lag från den undre halvan.

Nu är det toppmotstånd hela vägen och jag tror inte att Halmstad kommer räcka till. Däremot är de tillräckligt bra och sammansvetsade för att ge varenda motståndare en rejäl match.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *