Ishockey

Tidernas 71 främsta HV-lirare: Plats 40 – 31

Ishockey HV 71 har genom åren utmärkt sig som länets lag. Många spelare har passerat revy i klubbens färger genom åren. Nedan får ni de 71 främsta enligt Henrik Skoglund som i sju artiklar kommer redogöra för vilka han anser varit bäst. Idag plats 40 till 31.

40. Anders Huusko (fw)

Gjorde sju säsonger i HV 71 och är klubbens 16:e bästa poängplockare genom alla tider. Var med och vann guld 2004.

39. Kari Takko (mv)

Spelade i HV 71 mellan åren 1997 till 2000 och sett till vad som hade varit och vad som komma skulle så var denna period i HV-historien rätt grå. Men Takko stod där längst bak som en trygg sista utpost och var med att matcha fram den kommande stormålvakten Stefan Liv.

38. Fredrik Olausson (b)

Den rutinerade NHL-backen hämtades in 2003 och blev såklart omgående en viktig faktor till det kommande guldet den säsongen. Det blev tre år i HV och alla man pratar med har enbart positiva saker att säga om Olausson som utöver ett bra spel även spred visdomar, positivitet och goda råd omkring sig.

37. Marko Palo (fw)

Var fullständigt briljant under den enda säsong han spelade i HV 71. Finländaren var en viktig faktor i finalspelet mot Brynäs där klubbens första SM-guld till slut bärgades. Under slutspelet var det vara Pelle Gustafsson bland HV-spelarna som var vassare poängmässigt.

36. Hasse Sjöö (fw)

Det är lätt att glömma bort Hasse Sjöö när man tänker tillbaka på alla år som passerat i HV-historien. Men han var en av alla de som gjorde bra grejer när HV gick upp första gången 1979. Försvann sedan till Frölunda där han blev VM-spelare på kuppen. Återkom sen till HV 71 1987 och var en viktig injektion i lagets offensiv.

35. Kai Nurminen (fw)

Spelade bara en säsong i HV, men lyckades på den vinna hela seriens skytteliga med 31 mål. Varken förr eller senare har någon HV-spelare lyckats göra fler mål under en och samma säsong i högsta serien.

34. Johan Lindbom (fw)

För evigt inskriven i historieböckerna som HV:s förste guldskytt. Men vid sidan av det så hade han faktiskt en helt okej karriär i klubben och spelade för det mesta högt upp i kedjehierarkin. Blev dessutom VM-spelare 1997. Guldtränare 2017 och numera klubbdirektör.

33. Mikko Luoma (b)

Stundtals utskälld bland HV-fansen för lite väl optimistiska parader i egen zon. Men faktiskt en av HV:s poängrikaste backar genom tiderna och kan dessutom stoltsera med ett SM-guld från sin tid i klubben.

Mikko Luoma. Foto: Henrik Skoglund

32. Simon Önerud (fw)

Snacka om att Önerud tagit den långa vägen till berömmelse och ära. Egen produkt som inte riktigt lyckades bita sig fast i HV:s a-lag. Via omvägar till både Timrå och Modo så kom han tillbaka till moderklubben 2015 som en etablerad SHL-spelare. Är nu en av lagets mer tongivande spelare och sköt hem det senaste SM-guldet 2017.

Simon Önerud. Foto: Henrik Skoglund

31. Kalle Sahlstedt (fw)

Spelade fyra säsonger i HV och var briljant i tre av dessa. Säsongen 04/05 är ett mörkare kapitel i klubbens historia och då gjorde Sahlstedt inte heller sig själv rättvisa. Men dessförinnan var han precis så bra som han var värvad för att vara.

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *