Ishockey

Tidernas 71 främsta HV-lirare: Plats 71 – 61

Ishockey HV 71 har genom åren utmärkt sig som länets lag. Många spelare har passerat revy i klubbens färger genom åren. Nedan får ni de 71 främsta enligt Henrik Skoglund som i sju artiklar kommer redogöra för vilka han anser varit bäst. Idag plats 71 till 61.

Hur i hela friden kan man ranka och jämföra spelare sinsemellan under fem decennier? Svaret är att det inte går. Hur ska man kunna jämföra Hasse Wallins poänglavemang i andraligan med Martin Thörnbergs fyra SM-guld? Går det ens vikta Fredrik Forsbergs avgörande i vårens kvalfinal mot Johan Lindboms magiska guldavgörande i Gavlerinken 1995?

Som ni förstår är det en nästintill omöjlig uppgift att på ett rättvisande sätt jämföra spelare under en så här lång tid. Tillslut får man hänge sig till personligt tycke och smak i stor utsträckning.

Men skam den som ger sig. Efter stenhårda mentala överläggningar kommer ni i sju artiklar få 71 utvalda män serverade.

71. Lance Ward (b)

Blev en extremt stor publikfavorit bland HV-fansen och är fortfarande enormt uppskattad för sitt hårda och ibland brutala spel.

Lance Ward. Foto: Henrik Skoglund

70. Mats Grötting (fw)

Under sina två säsonger i HV 71, 76 till 78, gjorde han 74 poäng och är en av de effektivare spelarna i klubbens historia.

69. Adam Almquist (b)

Kom in som en frisk fläkt från juniorlaget mot slutet av 2009 och gjorde succé i det efterföljande slutspelet som ledde till guld. Var sedan med även vid triumfen 2017.

68. Mattias Remstam (fw)

Under sina drygt åtta säsonger i HV 71 blev det 152 poäng för Nittorps-produkten. Det är lätt att glömma bort att han faktiskt bidrog en hel del offensivt också, trots en undanskymd roll långt ner i kedjorna allt som oftast.

67. Oleg Belov (fw)

Spelade lite drygt tre säsonger i HV 71 och bidrog med över 100 poäng. Ett spelgeni som ofta glöms bort när man tänker tillbaka på alla spelare som representerat klubben.

66. Johannes Kinnvall (b)

Det tillhör ovanligheterna att en back vinner sitt lags interna poängliga. I HV 71 har det hänt vid sex tillfällen och säsongen 19/20 var det Kinnvall som gjorde det när han bidrog med 11+29.

65. Peter Berndtsson (fw)

Gjorde bara två säsonger med HV 71 men bidrog rikligt med poäng och var en viktig kugge i det HV-lag som så sakteliga på 80-talet började etablera sig i högstaligan.

64. Oscar Sundh (fw)

En kämpe som alltid stämplar in på kneget. Trots att han inte är från trakten så bultar hjärtat hårt för klubben som han vunnit två guld tillsammans med. Tvingades tyvärr avsluta karriären i förtid efter en otäck huvudskada i november 2020 då han spelade för Oskarshamn.

63. Mats Lööv (fw)

Under de fyra säsonger som Lööv spelade i HV-tröjan var han lagets mest produktive spelare med 131 poäng på 188 matcher. En viktig byggsten för att etablera HV i högsta serien med andra ord.

62. Andreas Borgman (b)

Har bara gjort en enda säsong i HV 71, men satte under den tiden rejält avtryck och var högst bidragande till guldet 2017. Ibland var känslan att han inte kunde göra misstag ute på isen. Utsågs till årets rookie i SHL och sedan försvann han iväg till Nordamerika innan han den gångna säsongen återkom till Sverige, men då till Frölunda.

61. Jouni Loponen (b)

Spelade totalt sex säsonger i HV 71 mellan åren 1996 till 2005 och finländaren var uppskattad för sitt fina spel. Var med och vann guld 2004. Har en son, Kalle Loponen, som spelat för det finska juniorlandslaget.

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *