Ishockey

VGIK-tränaren om de nya reglerna: ”Bara att gilla läget”

Ishockey Det kommer bli en hel del regelförändringar inför den kommande hockeysäsongen. Bland annat kommer lagen inte få beträda isen före och efter perioderna. Något Värnamos tränare Alexander Eriksson tycker är märkligt. – Jag ser inga fördelar alls med det här. Men det är bara att gilla läget.

Anledningen till att det kommer en hel del nya regler till svensk ishockey är att det internationella ishockeyförbundet vill ha en större enhetlig linje gällande reglerna som sträcker sig från topphockeyn hela vägen ner till gräsrotsnivån.

Spretig regelbok

Björn Wettergren är regelansvarig på svenska ishockeyförbundet och han förklarar:
– Hockeyn har varit oerhört spretig om man jämför med andra idrotter. Om du tittar på fotbollen så är reglerna ungefär likadana i Premier League som i division 5 hemma i Sverige.

Som det varit tidigare så har, enkelt uttryckt, det internationella förbundet satt reglerna efter VM i ishockey och sedan har nationsförbunden formaterat om dem till att passa de inhemska ligorna.
– När man då har tävlingar på högsta nivå, exempelvis OS är det kommer både spelare och domare från världens alla hörn. Då har man världens bästa utövare på plats, men ändå måste man börja med en grundkurs i regler. Det skulle man inte behöva på ett fotbolls-VM.

Förhöjd skaderisk?

Alexander Eriksson är tränare för Värnamo GIK och han ifrågasätter regeln som säger att spelarna inte får vistas på isen före och efter perioderna. Inför perioderna så är det bara förstafemmorna som får beträda isen. Något som kan ge en ökad skaderisk.
– Du kan ju ha en kille som sitter på bänken. Ska du ändra om inför tredje perioden så har han suttit på bänken i två perioder och frusit till is fullständigt och inte fått ett enda skär, sen ska han in och köra järnet. Det vill till att man hoppar igång i båset, konstaterar Alexander Eriksson.

Läser man hur regeln är utformad så ger den inga upphov till tvivel. Överträdelse ger två minuters lagstraff. Björn Wettergren berättar att man med de nya reglerna har tagit NHL som utgångspunkt.
– Just det här med att inte beträda isen när det är paus kommer därifrån och det finns en tanke om produkten att det inte ska bli fördröjningar. Sedan har man i NHL nästan alltid utgång från båsen direkt ut till omklädningsrummet. Det där blir ett litet bekymmer i Europa där alla arenor ser lite annorlunda ut. Även på högsta nivå, berättar Björn Wettergren.

Vill få bort kalabaliken

Precis som Wettergren säger så är det mer regel än undantag att åtminstone ett lag lämnar via isen i samband med periodpaus. Hur ska det gå till med den nya regeln.
– När detta kom så får varje land sätta tänderna i det och se om det är något som verkligen inte fungerar. Då får man göra undantag. Men vi bedömde ändå att detta är en regel som fyller ett syfte. Det är tyvärr ganska vanligt, framför allt i juniorishockey att det är mycket folk inne på isen, kalabalik, och åsikter om domare och varandra. Det har inte funnits något riktigt bra regelstöd för att lösa det.

Wettergren menar att den nya regeln hjälper rättsskiparna.
– Sedan måste den såklart tillämpas med sunt förnuft. Är det en jättelugn match och spelarna åker rakt över isen och ut från banan utan att ställa till problem. Då ska man såklart inte ådra sig någon utvisning heller.
– Jag är själv domaransvarig i allsvenskan och det vi har sagt där är att när det är paus så vill vi för det första se till att det är lugnt på isen, är det lugnt och samma utgång används av båda lagen, då vill vi få ut hemmalaget först. Då håller vi kvar bortalaget fem till tio sekunder i deras bås.

”Vissa regler kan man töja på”

När det handlar om olika utgångar för lagen menar Björn Wettergren att det får beslutas från fall till fall.
– Hur ser arenan ut och hur funkar det i just den specifika matchen och sedan får man hantera det därefter.

Inför perioderna har vi sett lagen åka omkring för att ”skaka loss” benen lite innan matchen ska återupptas. Men enligt den nya regeln är det nu slut med det, undantaget de spelare som ska starta perioden. Björn Wettergren menar att reglerna är skrivna med utgångspunkt från högsta elitnivå.
– Man ska använda regelboken när den behövs och vissa regler kan man töja på, och om det inte spelar någon roll för helheten så behöver inte domarna lägga sig i. Men det kan vara bra att känna till att ”Det jag gör nu är okej så länge det funkar”.

För att summera regeln om beträdande av isen så är det alltså okej att göra det så länge det funkar. Men skulle det uppstå kalabalik med exempelvis skärmytslingar mellan lagen så kan straff dömas ut.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *